Berita palsu: 5 kesilapan VPN biasa

Bendera menunjuk jauh dari kesilapan VPN

VPN adalah penting jika anda ingin mengakses internet penuh tanpa organisasi yang mengenali anda.

Tetapi internet tanpa gangguan dan bebas pengawasan bukanlah apa yang kerajaan mahukan warganegara mereka. Bagaimanakah mereka untuk memastikan anda menyemak sama ada mereka tidak dapat melihat apa yang anda lakukan?

ISP sangat banyak melabur dalam menuai data peribadi anda untuk keuntungan juga. Tidak hairanlah bahawa terdapat beberapa kesalahpahaman tentang VPN yang terapung di sekitar eter.

Kami tidak mengatakan bahawa kerajaan dan ISP mengekalkan lima mitos ini, sudah tentu. Walaupun mereka tidak mempunyai alasan untuk menghilangkannya.

1. Saya tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan, jadi saya tidak memerlukan VPN

“Siapa yang peduli jika kerajaan membaca e-mel saya? Saya tidak perlu takut kerana saya tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan. “

Nampaknya argumen ini muncul apabila isu privasi datang ke hadapan. Tetapi, anda harus peduli.

Seperti yang dikatakan oleh Edward Snowden:

“Memerangi bahawa anda tidak peduli dengan hak untuk privasi kerana anda tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan tidak berbeza daripada mengatakan anda tidak peduli tentang kebebasan kerana anda tidak mempunyai apa-apa untuk mengatakan.”

Hujah apa-apa untuk menyembunyikan tempat amanah tersirat dalam bukan hanya kerajaan semasa, tetapi juga setiap orang yang mengikutinya. Apa yang menjadi undang-undang sekarang mungkin tidak semestinya, dan kerajaan mempunyai infrastruktur pengawasan yang sempurna untuk memastikan anda menjejakkan kaki.

Anda mungkin berfikir bahawa kerajaan tidak akan membuat sesuatu yang haram yang tidak sepatutnya. Tetapi sejarah memberitahu kita bahawa mereka jauh lebih buruk daripada itu. Memang, mereka sering membuat hak asasi manusia yang haram.

Sejarah bersempadan dengan tuduhan monarki dan penindasan, dan bukan hanya pada skala Holocaust dan gulag. Amerika Syarikat mempunyai bab-bab gelapnya sendiri, dari pengasingan kaum dan Larangan terhadap penganiayaan orang gay. Apa kerosakan bencana yang boleh berlaku jika kerajaan yang lalu mempunyai akses kepada pengawasan massa hari ini?

Kami bernasib baik bahawa hak asasi manusia telah berkembang sedikit lebih cepat daripada teknologi pengawasan moden. Dan betul betul, kita semua mempunyai sesuatu untuk disembunyikan.

2. VPN hanya untuk orang berteknologi

Memang benar bahawa pada masa-masa berlalu ia adalah lebih banyak tugas yang menakutkan untuk mengkonfigurasi VPN.

Walau bagaimanapun, hari ini, anda boleh menyediakan VPN dalam beberapa minit. Tidak perlu mengkonfigurasi konfigurasi rangkaian atau bergelut dengan tetapan pada komputer atau peranti mudah alih anda.

Anda boleh menyambung ke lokasi ExpressVPN dengan menekan butang, jadi anda tidak memerlukan sebarang kemahiran komputer sama sekali. Ia begitu mudah seperti menggunakan mana-mana aplikasi lain.

Seorang lelaki yang diikat ke roket membuktikan VPN tidak lambat. Entah bagaimana.Walaupun apa yang imej yang kurang dipilih di atas percubaan untuk menggambarkan, menggunakan VPN sama sekali tidak menyeronokkan kerana mengimbangi roket ke belakang anda. Ia baik untuk Netflix dan privasi, walaupun.

3. VPN melambatkan sambungan internet

Oleh kerana perkhidmatan penstriman dalam talian telah melonjak dalam populariti sejak beberapa tahun kebelakangan ini, mereka telah mewujudkan permintaan eksponen untuk jalur lebar internet yang lebih banyak.

Untuk mengatasi ini, ISP mungkin mengehadkan kelajuan muat turun pada tapak penstriman untuk mengurangkan kesesakan di rangkaian. Comcast terkenal memaksa Netflix untuk membayar bayaran untuk mengakhiri pendidihnya pengguna Netflix.

Walau bagaimanapun, jika ISP anda memutuskan untuk mendayakan aliran, terdapat pembaikan yang mudah.

VPN menyembunyikan apa yang anda lakukan dalam talian dari ISP anda. Oleh itu, ISP anda tidak dapat melihat anda menstrim dan mempercepatkan kelajuan anda kerana itu.

Nice.

4. VPN percuma sama baiknya

Yang satu ini hanya masuk akal. Menyediakan perkhidmatan VPN untuk apa-apa adalah mustahil.

Sekiranya syarikat tidak menjana pendapatan daripada membayar pelanggan, ia mesti mencari aliran pendapatan lain yang lebih jahat.

Pengendali VPN percuma mungkin mengumpulkan pendapatan dengan menjual log pengguna dan alamat IP kepada pihak ketiga, yang benar-benar mengalahkan titik memiliki VPN.

Berhati-hati dengan VPN percuma!

5. VPN melindungi saya dari segala-galanya

Tidak! VPN boleh membantu memberi anda privasi, serta pelbagai faedah lain.

Tetapi dengan satu, anda masih berisiko daripada serangan pancingan data. Untuk perlindungan terhadap phishing dan hacks, penting untuk menggunakan kata laluan unik untuk setiap akaun yang anda miliki.

Serangan mungkin semudah menggunakan e-mel pentadbir spoof untuk meminta moderator peringkat rendah laman forum untuk e-mel pengguna dan kata laluan. Dan, malangnya, VPN tidak dapat membantu anda di sini.

VPN seharusnya hanya sebahagian (walaupun sebahagian besar) pelangi alat dan pendidikan internet anda.

VPN adalah penting, tetapi bukan jawapan yang lengkap

VPN adalah penting dalam dunia pasca privasi ini. Tetapi ia hanya satu alat dalam senjata anda. Pendidikan internet yang lebih baik adalah penting.

Millennial dan lebih muda telah menghabiskan seluruh hidup mereka dengan memuatkan setiap aspek kewujudan mereka ke web. Facebook, Twitter, WhatsApp, Snapchat, Google: Semua syarikat ini menghasilkan wang dari data anda. Dan itu tidak menyebut semua kerajaan yang mengintip di latar belakang.

Fikirkan sebelum anda menekan butang kongsi itu, atau muat turun aplikasi sembang terkini. Dan tanya diri anda, adakah anda perlu menyerahkan lokasi dan tabiat makan anda untuk memaparkan sandwic alpukat anda yang sempurna?

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me