Aplikasi sembang yang disulitkan, pusingan kedua: Perbincangan adalah murah

Kami baru-baru ini melihat beberapa aplikasi sembang terenkrip yang paling popular di pasaran, tetapi sebagai beberapa commenter menunjukkan tidak mencakar permukaan apa yang tersedia. Tanpa kelemahan lagi, di sini dua pusingan melihat cara terbaik untuk mengekalkan pendengaran maya dari perbualan anda.

Ricochet

Sebelum ini, Ricochet menerangkan dirinya sebagai “rangkaian sosial pertama, swasta, dan peer-to-peer dunia.” Ia membolehkan pengguna untuk menyiarkan, memanggil, berbual dan berkongsi maklumat secara peribadi tetapi tidak merekodkan maklumat ini. Menggunakan kombinasi seni bina dan multicast P2P, perkhidmatan itu mewujudkan jejak elektronik yang hampir tidak kelihatan, menggambarkan dirinya sebagai “BitTorrent for Comms”. Dengan menghubungkan pengguna secara langsung dan bukannya bergantung pada pelbagai pelayan, Ricochet menghadkan kemungkinan hilang atau hilang kompromi data secara tidak sengaja.

Ricochet tersedia untuk Android, iOS dan BlackBerry OS.

TorChat

Tidak mengejutkan, TorChat mengendalikan rangkaian Tor tanpa nama untuk menawarkan perlindungan sembang. Untuk berkomunikasi, semua yang anda perlukan ialah ID TorChat dari kenalan baru, bersama dengan nama paparan mereka. Program sembang tersedia secara percuma di GitHub dan juga dikenali sebagai torchat2, yang dibina di atas Lazarus dan Free Pascal. Walaupun pelaksanaan Python asal masih tersedia, torchat2 memudahkan untuk membuat plugin baru untuk aplikasi IM.

TorChat boleh didapati untuk Linux dan Windows.

Silent Circle

Silent Circle menawarkan rangkaian produk privasi untuk memenuhi keperluan pengguna telefon pintar termasuk panggilan disulitkan, persidangan video dan pemesejan teks. Sekiranya anda ingin membuat panggilan telefon, anda perlu keluar untuk yuran langganan setiap bulan, dan perkara yang sama berlaku untuk aplikasi teks tersendiri – muat turun adalah percuma tetapi jika anda bukan pelanggan aplikasi tidak akan berfungsi.

Silent Circle boleh didapati di Windows dan aplikasi Silent Text tersedia iOS dan peranti Android.

Seecrypt

Aplikasi pemesejan ini memberi tumpuan kepada amalan penyulitan kuat untuk mengamankan mesej anda, dan menjanjikan bahawa setiap mesej disulitkan dengan kunci baru bersama dengan “dibungkus skema kriptografi double-layer untuk keselamatan lengkap hujung ke hujung.” Platform SC3 membolehkan anda menghantar dan menerima mesej teks yang selamat antara mana-mana peranti yang didayakan Seecrypt di seluruh dunia.

Aplikasi Seecrypt tersedia untuk Windows Phone, Android, iOS dan Blackberry OS.

Tidak kelihatan

Ghaib adalah aplikasi Iceland yang menawarkan pesanan peribadi, panggilan, e-mel dan hosting. Pengguna boleh mendaftar untuk akaun bulan-ke-bulan atau untuk pengguna bebas-percuma mendapatkan jumlah penyimpanan dan pengekodan yang disulitkan percuma sehingga 50MB. Pengguna premium mendapat penyimpanan 2GB, perkongsian fail hingga 40GB dan boleh menjana kunci peribadi.

Ghaib tersedia untuk Windows Phone, iOS, Android dan sebagai aplikasi Linux.

Gliph

Sementara itu, Gliph memberi tumpuan kepada pasaran urus niaga dalam talian dan menawarkan pasaran, sokongan transaksi Bitcoin yang dipanggang-dalam dan pemesejan kumpulan selamat percuma. Fikirkan ia seperti seksyen dikelaskan sehenti di mana anda boleh menyemak imbas tawaran, penjual mesej dan membeli barang dalam masa nyata.

Gliph boleh didapati di Web untuk desktop dan melalui aplikasi iOS dan Android.

Sicher

Aplikasi pesanan selamat ini direka oleh pasukan IM + di Jerman dan menawarkan penyulitan 2048-bit sebagai tambahan kepada mesej yang merosakkan sendiri pada pemasa tersuai. Pemesejan kumpulan juga termasuk dalam perkhidmatan percuma, dan termasuk manfaat tidak ada “data terbuka” dalam pemberitahuan tolak ketika mesej baru tiba.

Sicher boleh didapati untuk iOS, Android dan Windows Telefon.

Threema

Threema mendakwa tidak seperti aplikasi pemesejan selamat lain kerana mereka mengendalikan pelayan sembang mereka sendiri tetapi tidak dapat membaca mana-mana mesej anda. Ini dilakukan dengan menggunakan penyulitan asimetrik pada peranti anda sendiri, bukannya di peringkat pelayan, dan juga membolehkan anda menghantar foto, video dan mesej suara dengan tahap penyulitan yang sama sebagai mesej teks – perlu dicatat, bagaimanapun, bahawa aplikasi itu tidak percuma.

Threema boleh didapati untuk iOS, Android dan Windows Phone.

Wickr

Tuntutan Wickr kepada kemasyhuran adalah bahawa ia membolehkan anda “melarikan diri dari Internet” dan kemungkinan mesej anda disimpan selama-lamanya. Untuk berbuat demikian, ia menggunakan penyulitan dan penyahsulitan sisi peranti dan mengikat semua mesej ke peranti penerima. Anda juga dapat mencari rakan tanpa memberikan senarai kenalan anda, menetapkan mesej untuk merosakkan sendiri dan tidak menyimpan metadata.

Wickr boleh didapati secara percuma di iOS dan Android.

Bitmessage

Bitmessage adalah perkhidmatan P2P percuma yang tersedia di Github dan menggunakan klien sumber terbuka. Ia berdegup dan tidak percaya, dan membolehkan anda menghantar mesej yang disulitkan kepada penerima tunggal atau kumpulan besar.

Bitmessage tersedia untuk Windows dan OS X.

Imej yang diketengahkan: Viktor Hanacek / picjumbo (imej telah diubah suai)

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me