Piraat in uw zak: de toekomst van gestolen media?

Toekomst van online piraterij: Meerkat en Periscope

Kabelkosten stijgen en de prijs van een nachtje naar de film – als je rekening houdt met gas, popcorn, drankjes en kaartjes – is vaak meer dan een luxe diner. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer Amerikanen zich richten op streaming tv- en filmdiensten om te krijgen wat ze willen, wanneer ze willen. En terwijl Motley Fool constateert dat de overdreven streamingdiensten boven boord toenemen, stijgt de mediapiraterij ook enorm. Nu heeft het populaire netwerk HBO zijn zinnen gezet op wat sommigen de “toekomst van online piraterij” noemen: uw smartphone.

De jouwe of de hunne?

Dit is hoe het werkt. Via livestreaming-apps zoals Meerket en de Periscope die eigendom zijn van Twitter, kunnen gebruikers opnemen wat ze willen met de videocamera op hun smartphone of tablet. Op dit moment is Periscope alleen beschikbaar voor iDevice-gebruikers, terwijl Meerkat de sprong naar Android heeft gemaakt. Iedereen die een van deze live-streaming-apps downloadt, kan kijken wat andere gebruikers uitzenden – dit kan alles zijn, van een eindeloze reeks kattenvideo’s tot bootlegged films of eerste tv-shows. Het grote verschil? Periscope houdt livestreams 24 uur na uitzending bij zodat meer gebruikers kunnen kijken.

Deze stroombesparende functie heeft HBO echter allemaal in de war. Waarom? Omdat tijdens de aflevering van Game of Thrones op 12 april honderden gebruikers de show op Periscope hebben bekeken – en honderden streams zijn opgeslagen. Volgens de Washington Post stuurde HBO een reeks verwijderingsberichten naar Periscope, waarin ze eisten dat ze de aanstootgevende inhoud verwijderen. Het netwerk omschreef Periscoping als “massale inbreuk op het auteursrecht”, hoewel het aantal gebruikers dat livestreams bekeken niet in de buurt kwam van degenen die de meer bekende versie van online mediapiraterij begingen – het downloaden van volledige shows en films van op torrent gebaseerde websites. Dus waarom hebben deze live streamingdiensten traditionele mediaproviders bang??

Vorige piraterij

Hun eerste angst draait om inhoud. Onder de Digital Millennium Copyright Act zijn platforms zoals Periscope en Meerkat niet verantwoordelijk voor iets dat door gebruikers wordt geplaatst of gestreamd. Ze zijn echter verplicht om deze inhoud op verzoek van rechthebbenden te verwijderen. Maar wat gebeurt er als je inhoud uit de vergelijking haalt, wanneer streams tijdelijk of helemaal niet worden opgeslagen?

Dit leidt tot hun tweede angst: toegankelijkheid. Hoewel het aantal gebruikers dat Periscope-kanalen bekijkt, een fractie is van degenen die volledige filmbestanden downloaden, bevindt de “gemiddelde” gebruiker zich niet op een torrent-site en betaalt hij graag voor de kabel als dit betekent dat hij zijn favoriete programma’s elke week kan bekijken . De smartphone in hun zak biedt echter een alternatief: bekijk iemands livestream van een film die je echt wilde zien of een aflevering die je hebt gemist. Waarom kijkt u niet naar een livestream tijdens uw woon-werkverkeer of wanneer u op vakantie bent in plaats van de show op te nemen om later te bekijken? Simpel gezegd, on-demand content is slecht nieuws voor traditionele providers.

Afbreken

Dus wat gaan ze eraan doen? HBO begon het feest met zijn verwijderingsberichten, maar daar blijft het niet bij. Wanneer inhoud van sites en apps verdwijnt, zullen producenten een nieuw doelwit vinden: Gebruikers. Dit gebeurt al op plaatsen zoals Australië, waar de Dallas Buyers Club (DBC) heeft gevochten en toestemming heeft gekregen om IP-adres en persoonlijke gegevens te verkrijgen over gebruikers die hun film hebben gehost voor downloaden op torrent-sites om waarschuwingsbrieven te verzenden.

Het antwoord? Je hebt een paar keuzes. Er zijn apps zoals Popcorn Time, een open-source BitTorrent-client die wordt beschreven als de “Netflix of Pirating”. Voor veel gebruikers is het echter niet hun bedoeling om te piraten, maar af en toe livestreams te bekijken die ze interessant vinden – en als dit toevallige shows of nieuwe films zijn, het zij zo. Hier krijgt een zelfstandige VPN-service meer grip; terwijl mediaproducenten zich richten op smartphones en tablets als de toekomst van piraterij, loont het om eruit te zien als een koopman in plaats van de Jolly Roger op te voeden.

Uitgelichte afbeelding: Linnaea Mallette / Public Domain Pictures.net

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me