ExpressVPN-gids voor sterkere wachtwoorden – Deel 2 (Wachtwoordbeheerders)


Dit is deel 2 van onze sterkere wachtwoordreeks. Voor de andere delen, klik hieronder:

Deel 1 (tweefactorauthenticatie)
Deel 3 (Diceware)

In deel 1 van onze Gids voor sterkere wachtwoorden hebben we tweefactorauthenticatie uitgelegd en hoe dit de beveiliging van uw accounts aanzienlijk kan verbeteren.

Tweefactorauthenticatie wordt echter niet door alle serviceproviders aangeboden en u moet nog steeds meerdere wachtwoorden onthouden. Diceware is handig om een ​​paar lange wachtwoorden te onthouden, maar als u veel accounts hebt, kan het moeilijk zijn om al uw verschillende inloggegevens te onthouden. Dit is waar een wachtwoordbeheerder van pas komt.

Een wachtwoordbeheerder is een programma of service die lange, willekeurige en unieke wachtwoorden maakt en opslaat. U hoeft deze wachtwoorden niet te onthouden. In plaats daarvan gebruikt u een enkel hoofdwachtwoord om u te verifiëren bij de wachtwoordbeheerder, die vervolgens automatisch de inlogvelden voor uw account invult.

Waarom sterke wachtwoorden belangrijk zijn

Over het algemeen moeten wachtwoorden lang en willekeurig zijn, anders kunnen ze gemakkelijk worden geraden. Maar ze moeten ook uniek zijn, anders kan een enkele gelekte wachtwoorddatabase een groot aantal van uw accounts aantasten. (Overweeg om de Random Password Generator van ExpressVPN te gebruiken om een ​​echt veilig wachtwoord te maken.)

Veel mensen gebruiken “geheime systemen” om snel unieke wachtwoorden te genereren, misschien door een generieke reeks tekens te combineren met de naam of URL van de service die ze gebruiken (zoals “g1 m2 a3 i4 l5” voor hun Gmail-account). Hoewel dit kan helpen tegen een geautomatiseerde of brute force hack, zal het een gerichte aanval niet stoppen.

Als u deze methode gebruikt en een van uw accounts is gecompromitteerd, is het voor een aanvaller heel eenvoudig om het systeem uit te werken en op al uw andere accounts toe te passen.

Het is ook gemakkelijk om te vergeten dat wachtwoorden zichtbaar zijn voor de beheerders van websites. Als je wordt misleid om je aan te melden voor een service die wordt uitgevoerd door een aanvaller, kunnen ze waarschijnlijk je systeem achterhalen en je hele digitale leven in gevaar brengen.

Een wachtwoordbeheerder is een eenvoudige oplossing voor dit probleem en vaak veel beter dan het onthouden van een breed scala aan afzonderlijke wachtwoorden.

Laten we eens kijken naar enkele populaire wachtwoordbeheerders en de beste plaatsen om ze te gebruiken.

LastPass: beste wachtwoordbeheerder voor uw browser

LastPass codeert wachtwoorden op uw apparaat en synchroniseert deze met de cloud, waardoor ze gemakkelijk toegankelijk zijn op al uw apparaten.

LastPass is geen open source, maar wordt wel regelmatig gecontroleerd. Een aantal kleine incidenten hebben het risico onderstreept dat gepaard gaat met het opslaan van uw wachtwoorden in de cloud, hoewel de LastPass-software tot dusverre bestand is gebleken tegen aanvallen en het systeem uiterst handig is voor eindgebruikers.

U kunt LastPass installeren als een browserextensie voor Chrome, Firefox en Opera. LastPass-apps zijn ook beschikbaar voor alle belangrijke mobiele besturingssystemen, waaronder Windows Phone en Firefox Mobile.

LastPass heeft ook een tool waarmee je offline toegang hebt tot je wachtwoorden. Met de tool LastPass Portable kunt u uw hele browser meenemen op een USB-stick, inclusief al uw bladwijzers en extensies, en beschermt u ze met uw hoofdwachtwoord. Dit is geweldig als u onderweg toegang moet hebben tot uw wachtwoorden, maar als u uw USB-stick verliest, kunnen al uw wachtwoorden in gevaar komen – als uw hoofdwachtwoord gemakkelijk kan worden geraden.

Om u aan te melden voor LastPass, voert u uw e-mailadres in en kiest u een hoofdwachtwoord. Als u dit hoofdwachtwoord vergeet, verliest u al uw andere wachtwoorden, dus wees voorzichtig!

Download de browserextensie van uw keuze (u kunt uw opties en links hier vinden) en log in.

LastPass verschijnt in de statusbalk van uw browser. Door op het pictogram te klikken, kunt u uw instellingen wijzigen, wachtwoorden ophalen of veilige wachtwoorden maken. Er is ook een vorm voor automatisch aanvullen, wat bijzonder handig is.

LastPass is freemium-software, dus als u het op meerdere apparaten wilt gebruiken of gedeelde mappen wilt gebruiken, moet u zich abonneren op het premiumplan van LastPass, dat 24 USD per jaar kost.

laatste pass loginLastPass – Een goede keuze voor uw browser.

KeePassX: Beste wachtwoordbeheer voor de meeste desktops

KeePassX is een open-source wachtwoordbeheerder en is het vertrouwde hulpmiddel van de Tails-ontwikkelaars. Dit privacybewuste, out-of-the-box besturingssysteem wordt gebruikt door Edward Snowden en Laura Poitras. Als u Tails regelmatig gebruikt, of alleen uzelf vertrouwt, is dit de wachtwoordbeheerder voor u.

KeePassX begon als de Linux-versie van KeePass maar is sindsdien ook uitgegroeid tot een oplossing voor Windows- en Mac-gebruikers. KeePass is nog steeds in de buurt en is ook uitgebreid uit zijn oorspronkelijke markt voor één platform. Beide variaties worden aanbevolen. Er zijn veel onofficiële KeePass-releases, waaronder apps voor iOS en Android. Het beoordelen van de beveiliging van elke niet-officiële release is vaak moeilijk en tijdrovend, zelfs voor ervaren gebruikers, dus we raden u aan zich te houden aan gecontroleerde en goed geteste software.

Open-source betekent niet dat de software volledig veilig is en dat er veel kleine kwetsbaarheden zijn gemeld met zowel KeePass als KeePassX. Dat gezegd hebbende, beide tools zijn geweldige software, vooral omdat ze werken zonder dat je je op een dienst moet abonneren.

KeePassX bewaart uw wachtwoorden in een database, die het codeert met uw wachtwoord. Deze database is een enkel bestand dat u op een USB-stick kunt opslaan, in de cloud kunt back-uppen of naar een vertrouwde collega kunt sturen.

KeePassX-wachtwoorden selectief delen (in plaats van ze allemaal tegelijk te delen) is mogelijk door gebruik te maken van afzonderlijke databases, maar dit is niet het soepelste proces. Als je eenmaal hebt besloten welke wachtwoorden je wilt delen, moet je deze naar een afzonderlijke KeePassX-database kopiëren en dit databasebestand vervolgens delen met GitHub, Dropbox of een vergelijkbare service. Elke keer dat de wachtwoorddatabase wordt bijgewerkt op KeePassX, moet u de database opnieuw delen. Het kan moeilijk zijn om de geselecteerde wachtwoordbestanden gesynchroniseerd en zonder conflicten te houden en het wordt snel onpraktisch voor meerdere gebruikers.

Als u geselecteerde wachtwoorden met meerdere gebruikers deelt, wilt u misschien gemakkelijker opties overwegen. Tussen uw eigen afzonderlijke apparaten is het echter een eenvoudig genoeg proces met KeePassX.

keepass-generatorKeePassX wordt geleverd met een ingebouwde krachtige wachtwoordgenerator.

1Password: Beste manager voor iOS, OS X en Android

Als je voornamelijk je leven op mobiel leeft, is 1Password waarschijnlijk de eerste keus. De integratie met Android en vooral iOS (inclusief Apple Watch) is top en u zult merken dat u zich gemakkelijk kunt aanmelden bij al uw favoriete apps (zolang ze 1Password ondersteunen) zonder iets te onthouden.

Plug-ins zijn beschikbaar voor de Chrome-, Firefox-, Opera- en Safari-browsers, die u op verschillende platforms kunt gebruiken.

Er is een gratis proefperiode van 30 dagen beschikbaar, maar u moet uiteindelijk een jaarabonnement of een licentie per platform aanschaffen. Jaarlijkse abonnementen, die toegang geven tot 1Password op alle ondersteunde apparaten, beginnen bij 36 USD voor een individu, of 60 USD voor een “familie” van maximaal vijf gebruikers. Team- en zakelijke pakketten zijn ook beschikbaar.

Helaas biedt 1Password niet langer duidelijke richtlijnen voor licentiekosten op haar website. Bij het laatste rapport kostte een licentie voor Windows of Mac 50 USD en kostte een gecombineerde licentie, voor gebruik met beide besturingssystemen, 70 USD.

Dit betekende dat als je hele gezin Apple-producten zou gebruiken, je ze allemaal voor 50 USD zou kunnen dekken. Maar als een familielid een Windows-machine had, zou je ook een Windows-licentie nodig hebben, wat betekent dat je je voor de gecombineerde licentie zou moeten schamen.

Licenties verlopen nooit, maar zijn alleen geldig voor de huidige versie van de software. Hoewel 1Password haar gebruikers in het verleden gratis heeft laten upgraden, is er geen garantie dat ze dit in de toekomst zullen blijven toestaan.

Hoewel je niet gedwongen wordt om te upgraden wanneer een nieuwe versie uitkomt, kan een nieuwe versie van je besturingssysteem je versie van 1Password gemakkelijk onbruikbaar maken.

Een sterk wachtwoord maakt u veiliger

Probeer onze topkeuzes uit om erachter te komen welke het beste bij u past. Begin dan zo snel mogelijk met het migreren van uw services! Een goed wachtwoord kan veel bijdragen aan het veilig houden van uw online informatie.

Dit kan een geweldige gelegenheid zijn om ook al uw huidige wachtwoorden te wijzigen!

Uitgelichte afbeelding: djvstock / Dollar Photo Club

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map