De KooZoo camera-app: het is een jungle daar

Wat als u van smartphones of iPods een streamingcamera zou kunnen maken en vervolgens zou kunnen bekijken wat andere mensen die hetzelfde deden wereldwijd streamen? Dat was het idee achter KooZoo, een iPhone-app die bedoeld was om de ‘oude’ technologie te gebruiken die onvermijdelijk blijft hangen nadat nieuwe apparaten zijn gekocht. Maar KooZoo en vergelijkbare camera-apps vormen een zorgwekkende vraag: waar is de grens tussen openbare en privé-informatie?

Uit de kooi

Volgens The Verge kwam het idee voor KooZoo van de voormalige verkoopmedewerker Drew Sechrist. Tijdens zijn vakantie in 2008 kreeg hij heimwee naar San Francisco en begon te denken aan een manier om te zien wat er thuis aan de hand was – en niet alleen in de grote stad, maar zijn huis specifiek of de koffiebar om de hoek. Hoewel webcams en beveiligingssystemen één mogelijkheid waren, waren beide duur en konden ze ingewikkeld zijn om in te stellen. Toen kwam hij op het idee om oude iDevices te nemen en ze te veranderen in streaming camera’s die mensen konden gebruiken om overal iets op te nemen.

Dit was de bedoeling: gebruikers downloaden de app en stellen vervolgens een account in, waarna ze kunnen beginnen met het streamen van video – die ze kunnen kiezen om openbaar te maken. Tenzij iemand actief een feed bekijkt, stopt het met het nemen van video en maakt in plaats daarvan om de paar minuten een momentopname; dit spaart de levensduur van de batterij en verlaagt het bandbreedteverbruik. Natuurlijk levert dit soort diensten een aantal problemen op; met name privacy. Is het mogelijk om ervoor te zorgen dat opnames alleen van openbare ruimtes zijn en op geen enkele manier illegaal zijn? Diensten zoals Instagram en Vine hebben hetzelfde probleem, en Sechrist zei dat zijn plan was om een ​​’adviesraad’ van privacy- en computer-experts te gebruiken om te bepalen wat fair game was en wat niet toegankelijk was.

Klinkt eng, toch? Nou, hier is het ding: na een grote plons begin 2013, verdween KooZoo. Geen enkele Android-app is ooit ontstaan ​​en de iTunes-versie is niet langer beschikbaar; het Twitter-account van de app heeft al twee jaar geen bericht geplaatst. Misschien deden privacyproblemen zich voor in het bedrijf – hoewel het idee om specifieke informatie over openbare ruimtes te verzamelen in plaats van door de stad gesponsorde CCTV intrigerend was – maar wat er ook gebeurde, de dienst sloeg niet aan. Belangrijker dan één app is echter de lange game hier: geavanceerde apps zoals deze komen eraan en hebben een inherent risico.

Niets goed van plan?

Denk eens aan het recente verhaal van een vrouw uit het VK die ontdekte dat haar man een tracking-app – Cerberus – gebruikte om niet alleen haar activiteiten, maar ook die van haar kinderen te controleren. Zoals gemeld door The Inquisitr, ontdekte Catharine Higginson eerst dat er iets aan de hand was toen ze een sms-bericht van haar bank miste over een overboeking. Toen ze thuiskwam, vertelde haar man dat hij ervoor had gezorgd omdat hij haar teksten kon lezen, haar GPS-locatie kon bepalen, naar gesprekken kon luisteren en zelfs haar camera in realtime kon gebruiken om precies te zien wat ze aan het doen was moment. Hij had deze spyware ook op de telefoons van zijn drie stiefkinderen geïnstalleerd, waardoor hij bijna onbeperkt inzicht had in hun dagelijkse activiteiten.

Verrassend genoeg beweert Catharine nu dat ze ‘prima’ is met de inbraak, omdat ze niets te verbergen heeft. Klinkt bekend? Dit is dezelfde logica die overheden vaak gebruiken om digitaal snuffelen te rechtvaardigen – als je niets verkeerd doet, zeggen ze, hoef je je geen zorgen te maken. Maar apps zoals Cerberus en het potentieel waarop startups als KooZoo hebben gewezen, vertellen een ander verhaal: op welk punt verdwijnt de lijn tussen “iets verkeerd doen” en gewoon “iets doen”?

Baby stapjes

De kans is natuurlijk groot dat de overstap van minimalistische bewakingstactieken naar spionage niet van de ene op de andere dag gebeurt en niet alleen op slimme apparaten rust. Volgens de Independent zijn bijvoorbeeld honderden video-babyfoons en CCTV-camera’s recent gehackt en hun feeds uitgezonden op een gratis website. Op een meer sinistere toon, er is het voorbeeld van Moosa Abd-Ali Ali, een activist wiens telefoon was geïnfecteerd met hoogwaardige spyware genaamd FinFisher nadat hij zijn thuisland was ontvlucht. De spyware gaf externe gebruikers volledige toegang tot de smartphone van Moosa, waardoor ze al zijn applicaties konden gebruiken en compromitteren. FinFisher is verwijderd, maar de aanwezigheid ervan was een duidelijke indicatie dat sommige overheidsinstanties niet bang zijn om afstand te doen als het gaat om toegang tot persoonlijke informatie.

Bottom line? KooZoo is geen risico omdat het nooit van de grond is gekomen. Maar vergelijkbare apps bestaan ​​en er zijn nog meer geavanceerde versies in de maak. Als je online bent, is er een kans dat alles wat je ziet of doet, kan worden gemonitord, opgenomen of geëxploiteerd – surf veilig, bescherm je belangen en vind misschien die oude iPhone een nieuw thuis. Eén ‘slim’ apparaat is voldoende risico.

Hoofdafbeelding: only4denn / Dollar Photo Club

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me