Bescherm uw online bankieren

Laptop met een groen hangslot met een dollarteken erop.

Er is geen verdere uitleg nodig waarom onze online bankgegevens belangrijk zijn. We houden ons geld daar, en als onze accounts voor korte tijd niet beschikbaar zouden zijn, of als we de toegang tot ze zouden verliezen, zou dit potentieel behoorlijk schadelijk zijn.

Naast het verliezen van ons zuurverdiende geld, kan een verloren bankrekening een onvermogen zijn om belastingen, verzekeringen of schoolgeld te betalen, wat ons leven ernstig kan schaden.

Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om uw account te stutten zodat uw bank u niet buitensluit en om te voorkomen dat iemand op frauduleuze wijze toegang krijgt tot uw account.

1. Gebruik wachtwoorden niet opnieuw

Wanneer u hetzelfde wachtwoord op meerdere sites gebruikt, is er maar één nodig om te worden uitgevoerd door iemand die kwaadaardig of incompetent is en uw wachtwoord kan publiek beschikbaar worden. Criminelen gebruiken gelekte wachtwoorden van minder beveiligde websites en proberen deze uit bij verschillende financiële instellingen.

Het is misschien niet eens nodig dat uw wachtwoord exact hetzelfde is voor uw bank. Als uw tactiek is om kleine variaties ervan op verschillende sites te gebruiken, blijft u waarschijnlijk kwetsbaar.

Het is het beste om een ​​wachtwoordbeheerder te gebruiken om sterke, unieke en willekeurige wachtwoorden te genereren. Op die manier zult u ook geen probleem hebben om te voldoen aan de vaak lange wachtwoordvereisten van uw bank (zoals een maximum- en minimumaantal tekens en het gebruik van speciale tekens).

2. Maak gebruik van tweefactorauthenticatie die wordt aangeboden

Zelfs als uw financiële instelling dit niet nodig heeft, maakt u gebruik van beschikbare tweefactorauthenticatiemethoden. De exacte regelingen voor het gebruik van uw tweede factor voor authenticatie kunnen verschillen, of het nu elke keer dat u inlogt, elke 30 dagen of elke keer dat u inlogt vanaf een nieuwe locatie of apparaat.

In het ideale geval gebruikt u een tweede of tweede app-gebaseerde hardware. Als u een mobiel telefoonnummer moet gebruiken, zorg er dan voor dat het correct is beveiligd, zoals beschreven in de volgende stap.

3. Beveilig uw e-mailadres en telefoonnummer

Het is erg belangrijk om uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres te beveiligen dat aan uw bankrekening is gekoppeld. In veel gevallen kan iemand die uw telefoonnummer of e-mailadres beheert, voldoende informatie hebben om u na te doen, bijvoorbeeld door persoonlijke informatie te gebruiken die is opgeslagen in uw e-mailaccount. Ze kunnen ook namens u bevestigingscodes, updates en oproepen ontvangen.

Om uw e-mailaccount te beveiligen:

  • Zorg ervoor dat het een uniek, sterk en willekeurig wachtwoord heeft
  • Gebruik tweefactorauthenticatie, idealiter via een app of hardwareapparaat
  • Bekijk alle apps die mogelijk uw activiteit kunnen zien

Om uw telefoonnummer te beveiligen:

  • Vraag een vergrendeling op uw account aan bij uw telefoonprovider
  • Stel een pincode in voordat een nummer kan worden overgedragen of gekloond
  • Gebruik een afzonderlijk prepaid nummer om 2FA-berichten te ontvangen die u niet aan anderen communiceert

4. Let op phishing

Zelfs wanneer u een sterk wachtwoord en tweefactorauthenticatie gebruikt, bestaat het risico dat u per ongeluk uw wachtwoord weggeeft aan een frauduleuze site. In dergelijke gevallen beschermt tweefactorauthenticatie u mogelijk niet, tenzij u een hardwareoplossing gebruikt.

De reden is dat elke phishing-site in realtime uw wachtwoord kan proberen op de site die ze nadoen, en vervolgens hun verzoek om een ​​tweefactorcode aan u doorstuurt. Wanneer u uw code invoert op de nepwebsite, zullen ze deze in de echte invoeren en toegang krijgen.

  • Gebruik bladwijzers om naar uw financiële diensten te navigeren, in plaats van links te volgen of Google te gebruiken
  • Wees op uw hoede voor e-mails die u ontvangt. Zelfs als de e-mail die u ontvangt waarschijnlijk legitiem is, volgt u geen links of beantwoordt u deze niet. Meld u altijd aan bij de service via bladwijzers en kijk uit voor communicatie daar
  • Gebruik wachtwoordbeheerders om wachtwoorden op de site automatisch in te vullen in plaats van ze zelf in te voeren. Zelfs als dit geen 100% garantie is, kan de wachtwoordbeheerder merken dat u zich op een phishing-site bevindt voordat u dat doet
  • Gebruik op hardware gebaseerde tweefactora-tokens (zoals de U2F-standaard) indien beschikbaar. Het token controleert of de verbinding met de juiste website is gemaakt

5. Gebruik een VPN in het buitenland

Veel financiële instellingen zullen uw rekeningen afsluiten als ze vrezen dat iemand anders dan u toegang tot hen heeft. Een indicatie van frauduleuze activiteit kan een login zijn vanaf een ongebruikelijke locatie. Andere redenen kunnen zijn dat u toegang hebt tot de service vanuit een embargo-land, waarvan er genoeg zijn.

Hoewel het gebruik van een VPN zelf ook door uw financiële dienst als verdacht kan worden beschouwd, heeft het waarschijnlijk de voorkeur boven inloggen vanuit een nieuw of embargo-land. Kies een VPN-locatie in de buurt van uw gebruikelijke huis, of meld u idealiter altijd aan vanaf dezelfde VPN-locatie.

6. Wees niet bang om uw account te vergrendelen

Als u bang bent dat anderen illegaal toegang krijgen tot uw account, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw financiële instelling en te vragen om aanvullende beperkingen op uw account. Telefoonbankieren is bijvoorbeeld een weinig gebruikte functie waarvan veel mensen niet weten dat ze die hebben, en het kan het mogelijk maken voor mensen om toegang te krijgen tot uw account en ze te legen. Maar u kunt vragen om telefonisch bankieren uit te schakelen.

Op dezelfde manier kunt u uw mobiele telefoonaanbieder vragen om het voor iedereen moeilijker te maken uw nummer over te dragen of een afzonderlijke pincode te produceren bij de communicatie met zijn klantenondersteuning. Beperkingen kunnen alleen toestaan ​​dat een nummer in een fysieke winkel wordt overgedragen na het tonen van een geldig ID, in plaats van via de telefoon of internet.

Bescherming is het beste

Het is waar dat financiële diensten zijn verzekerd en aansprakelijk kunnen zijn als blijkt dat fraudeurs toegang tot uw account hebben gekregen. Maar in veel gevallen is het aan jou om te bewijzen dat je gehackt bent, of het risico loopt de toegang tot je account voor een lange tijd te verliezen.

Met relatief weinig moeite is het mogelijk om de kosten enorm te verhogen die nodig zijn om uw financiële rekeningen aan te vallen. Slechts een paar stappen zullen uw beveiliging aanzienlijk verbeteren en u geruststellen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me