Welke informatie wordt doorgegeven via mobiele wifi-netwerken

Openbare wifi is behoorlijk goed, maar het is verre van veilig en zelden privé. Inzicht in welke informatie u deelt met wie u helpt Wi-Fi efficiënter te gebruiken, vermindert uw risico op cyberaanvallen en laat u uw apparaat configureren volgens uw voorkeuren.

MAC-adressen kunnen worden gebruikt om uw apparaat te identificeren

Wanneer u verbinding maakt met een Wi-Fi-plek, geeft uw telefoon het MAC-adres weg. Elke netwerkinterface heeft een dergelijk adres, dat wordt gebruikt om u te identificeren als een herhaalde gebruiker van een bepaald netwerk. Het kan ook worden gebruikt om u via verschillende netwerken te identificeren.

Beginnend met iOS 8, zijn Apple-apparaten begonnen met het uitzenden van een nep, willekeurig MAC-adres dat het trainen van gebruikers moeilijker maakt. Het is echter nog steeds mogelijk om uw apparaat als een iOS-apparaat te identificeren. Het besturingssysteem TAILS randomiseert ook standaard MAC-adressen.

MAC-adressen kunnen ook worden gebruikt om de beveiliging van uw Wi-Fi thuis of op kantoor te verbeteren. U identificeert de apparaten die u op uw netwerk toestaat aan de hand van hun MAC-adres, en zet die apparaten vervolgens op de witte lijst, waardoor in wezen alle onbekende apparaten van uw netwerk worden geblokkeerd.

Uw telefoon zal waarschijnlijk ook zijn naam doorgeven aan het Wi-Fi-toegangspunt. Standaard is dit vaak een beschrijving van de telefoon, de naam die u hebt ingevoerd bij het instellen van de telefoon of een combinatie van beide, zoals “Patricia’s iPhone”. U kunt deze naam verwijderen of wijzigen in de instellingen van uw apparaat.

De wifi-router kan uw gegevens lezen terwijl deze door de router gaan

Nadat u bent verbonden met een wifi-netwerk, is het belangrijk om te onthouden dat de router alle gegevens kan lezen die er doorheen gaan. Deze altijd bevat het bestemmings-IP van al uw verkeer. Hiermee kan de operator van de wifi een goed idee krijgen van welke services elk apparaat gebruikt en welke sites iedereen in het netwerk bezoekt..

Als de verbinding niet wordt gecodeerd met TLS (zoals aangegeven door een slot in de adresbalk), kan de netwerkoperator ook de inhoud van dit verkeer zien. Dit omvat e-mails, chats, wachtwoorden en andere persoonlijke informatie. Het is belangrijk om altijd op TLS te controleren en nooit gevoelige informatie via een niet-gecodeerde verbinding te verzenden.

Het gebruik van een VPN of Tor elimineert de mogelijkheid van de netwerkprovider om uw verkeer te lezen, hoewel ze nog steeds schattingen kunnen maken van de hoeveelheid gegevens die u verbruikt. Tor beschermt echter alleen uw webverkeer, terwijl een VPN al het verkeer van en naar uw apparaat codeert.

Niet-gecodeerde wifi-netwerken stellen uw verkeer voor iedereen bloot

Er zijn verschillende protocollen die door Wi-Fi worden gebruikt om verkeer tussen de router en jou te coderen. Helaas zijn ze niet allemaal veilig. In feite gebruiken velen helemaal geen codering. Wanneer u verbinding maakt met een Wi-Fi-toegangspunt waarvoor geen wachtwoord vereist is om verbinding te maken, wordt uw verkeer niet gecodeerd. Dit betekent dat uw online activiteiten kunnen worden onderschept door iedereen in de buurt. Dit is het grootste beveiligingsrisico dat u kunt tegenkomen in openbare wifi, omdat het u blootstelt aan aanvallen, niet alleen van de router maar ook van computers in de buurt. Wi-Fi-netwerken met een inlogscherm na u maakt verbinding met de router, beschermt u ook niet tegen deze bedreiging.

Dit risico is met name van toepassing op openbare en gratis Wi-Fi-toegangspunten, zoals parken, luchthavens of coffeeshops. Wanneer u uw eigen Wi-Fi instelt – ongeacht of u thuis of op een openbare locatie bent – vergeet niet om altijd een paspoort in te stellen en een veilig protocol in de opstelling te kiezen, bij voorkeur WPA2.

Het gebruik van een VPN beschermt u tegen deze dreiging en op niet-gecodeerde wifi-netwerken wordt het vooral belangrijk om ze te gebruiken. Zorg ervoor dat uw VPN een protocol met goede codering gebruikt, zoals OpenVPN of IPSec.

Het wifi-netwerk kan uw locatie in een gebouw raden

Door de signaalsterkte van uw apparaat in de loop van de tijd te gebruiken en in vergelijking met andere apparaten, kan de operator van een Wi-Fi-toegangspunt een goede schatting maken van waar u bent. Hoewel dit kan worden gebruikt om uw bewegingen in een gebouw of in de openbare ruimte te volgen, kan deze informatie zeer krachtig worden wanneer deze is verbonden met andere gegevens die ze uit uw verbinding kunnen halen, zoals aankooprecords in winkels of CCTV-feeds.

Hiermee kan de eigenaar van het gebouw een IP-adres verbinden met een creditcardnummer of zelfs een gezicht. Het is moeilijker om je hiertegen te verdedigen, vooral als je veel tijd op het netwerk doorbrengt. In het ideale geval probeert u altijd op te gaan in de massa. Blijf niet langer dan andere mensen in een café en verdwijn niet in een hoek van een gebouw dat helemaal leeg is. Het kan ook in uw belang zijn om plekken te vinden die niet onder videobewaking staan, maar dat is niet altijd gemakkelijk.

Doe in ieder geval geen aankopen met uw creditcard wanneer u probeert uw identiteit te beschermen. Betaal contant en gebruik geen apps zoals Uber om van of naar uw locatie te komen.

Automatisch verbinding maken met een netwerk kan gevaarlijk zijn

Zolang de Wi-Fi van uw mobiele apparaat is ingeschakeld, luistert deze voortdurend naar de netwerken die het kan vinden en probeert het verbinding te maken met de netwerken waarmee het eerder was verbonden. Maar de enige manier om te bepalen of het eerder verbinding heeft gemaakt met een netwerk, is de naam van het netwerk, en die kan gemakkelijk worden vervalst.

Er is geen garantie dat een Wi-Fi-netwerk genaamd ‘Starbucks’ daadwerkelijk wordt beheerd door Starbucks. In feite kan iedereen eenvoudig een kwaadaardig netwerk met die naam opzetten, waardoor alle voorbijgaande apparaten die gewoonlijk verbinding maken met Starbucks Wi-Fi automatisch verbinding maken.

Eenmaal verbonden, onthult het apparaat zijn naam aan de router en sommige van de services die u gebruikt, worden mogelijk automatisch geactiveerd. Indien niet-gecodeerd, kan deze informatie worden gelezen door de operator van het wifi-netwerk en anderen om u heen.

Verder lezen

Lees meer over de gevaren van mobiele wifi met deze artikelen:

  • Mobiele instellingen die invloed hebben op uw privacy
  • Hoe uw mobiele telefoon opladen aan risico’s blootstelt
  • De gevaren van het trianguleren van uw locatie, het onderscheppen van oproepen, sms
  • Uw apparaat vergrendelen
  • Hoe uw mobiele apps te beveiligen
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me