Welk VPN-protocol is het beste voor u?

U hoeft niet te weten hoe een VPN werkt om een ​​VPN te gebruiken. Maar als u ooit de instellingen in uw ExpressVPN-app hebt gecontroleerd, ziet u een tabblad met de naam Protocol.

Protocollen zijn methoden waarmee uw apparaat verbinding maakt met de beveiligde servers van ExpressVPN. Standaard gebruikt ExpressVPN automatisch het protocol dat het meest geschikt is voor uw netwerk, maar u kunt uw app ook configureren om andere protocollen te gebruiken: PPTP, OpenVPN of L2TP / IPsec. Hier is een gids voor wat ze bedoelen en hoe ze verschillen:

Wat is PPTP?

PPTP, of Point-to-Point Tunneling Protocol, is een van de oudste protocollen voor het implementeren van een VPN. Het bestaat al sinds Windows 95. Van alle protocollen is PPTP een van de meest voorkomende, gemakkelijkst in te stellen en computationeel snelste. Het is ook gemakkelijk te kraken en biedt vrijwel geen beveiligingsvoordelen.

PPTP is nuttig op langzamere apparaten zoals routers, wanneer beveiliging geen probleem is.

* Lees meer over de sterke en zwakke punten van PPTP. 

Wat is L2TP / IPsec?

L2TP staat voor Laag 2 tunnelprotocol, en op zichzelf biedt het geen codering. Hierdoor wordt het vaak gecombineerd met een coderingsprotocol genaamd IPsec (Internet Protocol Security). Samen bieden ze een beveiligingsniveau dat superieur is aan PPTP, maar met hetzelfde instellingsgemak.

Hoewel veiliger dan PPTP, biedt L2TP slechts beperkte beveiligingsvoordelen en mag deze alleen worden gebruikt voor anonimisatiedoeleinden of voor het wijzigen van VPN-locaties.

* Lees meer over de sterke en zwakke punten van L2TP.

Wat is OpenVPN (met TCP / UDP)?

OpenVPN is een nieuwer en beter configureerbaar protocol. De versie van ExpressVPN ondersteunt zowel UDP (User Datagram Protocol) en TCP (Transmission Control Protocol) poorten. UDP is over het algemeen sneller, maar TCP heeft een grotere kans om firewalls te omzeilen. ExpressVPN gebruikt standaard UDP tenzij het wordt geblokkeerd.

Het beste van OpenVPN is dat het open source is. “Open” klinkt misschien niet als een goede zaak voor een privacytool, maar het is eigenlijk een enorm voordeel. Als er beveiligingsgebreken in de code voorkomen (en die nog niet bekend zijn), worden deze snel door de open source-community geïdentificeerd. In combinatie met een sterk coderingsalgoritme is OpenVPN een van de veiligste beschikbare VPN-protocollen.

Meer informatie over de andere beveiligingsfuncties van ExpressVPN vindt u in deze ExpressVPN-review.

* Lees meer over de sterke en zwakke punten van OpenVPN.

Lees hier meer over VPN-protocollen

Lees hier meer online privacygidsen van ExpressVPN

Uitgelichte afbeelding: Africa Studio / Dollar Photo Club

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me