Wat is malware?

Bijna iedereen begrijpt wat een computervirus is. Bij het installeren van beveiligingsprogramma’s op hun systemen wordt de term ‘virus’ echter vaak gekoppeld aan ‘malware’ – een term die de meeste mensen misschien niet kent, hoewel het eigenlijk een alomvattende term is.

what-is-malware

Malware kan aanzienlijke risico’s inhouden voor uw systeem en de systemen van mensen binnen uw contactnetwerk. Daarom is het begrijpen van de aard van malware de eerste stap naar het versterken van uw online beveiligingsprotocol.

Malware is een afgekorte vorm van de uitdrukking ‘kwaadaardige software’. Kwaadaardig betekent alle software die is ontworpen om schade aan te richten, dus technisch gezien is een computervirus malware, ook al wordt het vaak alleen geclassificeerd. Of, in de termen van leken, is malware software die u niet wilt, dingen die u nooit hebt afgesproken.

Laten we eens kijken hoe malware zich gewoonlijk verspreidt. In de meeste gevallen wordt malware geleverd in een van de drie modes:

Vervalsde e-mail: We hebben allemaal e-mails ontvangen die zich voordoen als iets dat ze niet zijn. Vaak zijn deze gemakkelijk te identificeren en weg te gooien. Soms worden de e-mails van onze contacten echter gehackt en wordt malware als bijlage via deze accounts verzonden.

Ingebed in een installatie: Er zijn zoveel manieren om software op internet te downloaden. Tenzij u het echter via een officiële bron haalt, is er altijd een kans dat het malware bevat. Als u bijvoorbeeld zoekt naar videobewerkingssoftware, vindt u mogelijk meerdere koppelingen voor een toepassing. Slechts één van die links is afkomstig van een vertrouwde officiële bron; anderen zijn willekeurige websites en die kunnen linken naar malware-geïnfundeerde installaties. Dat wil niet zeggen dat ze dat noodzakelijkerwijs zullen doen, maar het is belangrijk om je waakzaam te houden.

Vermomd als iets anders: Misschien dacht je dat je videobewerkingssoftware aan het downloaden was, maar als dat het geval is, waarom is die software dan niet geïnstalleerd? In plaats daarvan bleef je achter met vage meldingen en misschien een sluipend vermoeden dat dingen niet waren wat ze leken. Of het nu wordt gedownload van het web of als een torrent, veel malware wordt verspreid via eenvoudige bedrog.

Wat doet malware eigenlijk? Zowat alles. Malware kan op volledig kwaadaardige manieren worden gebruikt om gegevensvernietiging te verspreiden of kan worden gebruikt in “legale maar gewetenloze” methoden. Een voorbeeld van dit laatste is een bedrijf dat statistische trackinggegevens installeert wanneer u hun software installeert. Technisch gezien doet het niets slechts, en je hebt er misschien zelfs vaag mee ingestemd met hun gebruikersovereenkomst, maar het gebruikt je systeem nog steeds voor hun eigen doeleinden. Het bijhouden van uw persoonlijke gegevens is bovendien een inbreuk op uw privacy.

In sommige gevallen is malware zo geschreven dat het zowel moeilijk te detecteren als te verwijderen is. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat het is vermomd als iets anders, maar in het ergste geval, is software die rootkits wordt genoemd zodanig geconfigureerd dat ze bijna niet te detecteren zijn voor gebruikers wanneer ze naar taakbeheer van het systeem kijken.

Hierdoor zijn er mogelijk geen directe indicatoren voor malware. In plaats daarvan wilt u zoeken naar algemene symptomen, zoals willekeurige pop-ups van de browser (meestal met extreme “Gevaar! Klik hier!” -Berichten) of algemene systeemvertraging dankzij bronnen die malware opeten. Mocht u iets vreemds tegenkomen, dan kunt u het beste een anti-malwaretool downloaden en een grondige systeemscan uitvoeren. Deze hulpprogramma’s identificeren malware en bieden u de optie om de bijbehorende bestanden in quarantaine te plaatsen of te verwijderen.

Malware evolueert voortdurend dankzij programmeurs die voorop blijven lopen. Gelukkig wordt het, zodra u leert de gebruikelijke trucs achter malware te identificeren, veel gemakkelijker te vermijden. En als je jezelf hebt bewapend met een goede anti-malware tool, heb je jezelf beschermd tegen het laten van je computer een tool worden voor anonieme hackers. Net als bij het echte woord, kan een combinatie van jezelf en gezond verstand vaak de beste verdediging zijn tegen mensen die je kwaad willen doen.

Klik hier om terug te gaan naar de privacygidsen van ExpressVPN

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map