Technische veiligheid voor overlevenden van huiselijk geweld

Inhoudswaarschuwing: deze gids bespreekt aspecten van huiselijk geweld en misbruik.


Huiselijk geweld gaat over machtsmisbruik en controle, die vele vormen kan aannemen. Vaak kan technologie dienen als een belangrijk hulpmiddel voor controle en onderdrukking, zowel online als offline.

Overlevenden zijn niet verantwoordelijk voor of hebben geen controle over de acties van hun dader, maar leren hoe technologie tegen hen kan worden gebruikt, kan hen op hun beurt weer helpen de controle terug te nemen en voorzorgsmaatregelen nemen om zichzelf te beschermen.

Deze gids geeft tips over hoe u technologie beter kunt beveiligen en besturen, uw autonomie in het digitale domein kunt laten gelden en kunt werken aan het tot stand brengen van veiligheid en beveiliging..

De nadruk van deze gids ligt specifiek op technologiegerelateerde dwangcontrole en misbruik. Neem voor hulp bij andere aspecten van huiselijk geweld en voor dringende hulp contact op met een huiselijk geweldorganisatie die u vertrouwt.

Voordat u begint met lezen als u denkt dat iemand uw apparaten in de gaten houdt, bezoekt u deze pagina vanaf een apparaat waar de persoon geen fysieke of externe toegang toe heeft, zoals een openbare computer, of gebruikt u het incognitovenster van uw browser om privé door deze pagina te bladeren.

Contents

Spring naar…

Het belang van digitale veiligheid in situaties van huiselijk geweld

Sectie 1: Vertrouw op uw apparaat

 • Hoe weet ik of iemand uw telefoon, computer of ander apparaat heeft afgeluisterd?
 • Zorg ervoor dat je je telefoon kunt vertrouwen
 • Zorg ervoor dat u uw computer kunt vertrouwen
 • Zorg ervoor dat je de gadgets in je huis kunt vertrouwen
 • Zorg ervoor dat u uw auto kunt vertrouwen

Sectie 2: Hoe uw bestanden, gegevens en belangrijke informatie te beveiligen

 • Bewaar uw bestanden in de cloud
 • Gebruik tweefactorauthenticatie
 • Gebruik geheime USB-sticks
 • Scan uw belangrijkste records
 • Beveilig uw aanwezigheid op sociale media

Sectie 3: Hoe uw communicatie te beschermen tegen bewaking

 • Versleutel je chats
 • Pas op voor telefoonmetadata
 • Bescherm uw e-mailaccount

Deel 4: Hoe financiële onafhankelijkheid te vestigen

 • Uw bankrekening beveiligen
 • Vermijd online en telefonisch bankieren
 • Verberg uw creditcards
 • Gebruik geen gezamenlijke bankrekeningen
 • Open uw eigen bankrekening
 • Gebruik contanten en andere activa aan toonder

Deel 5: Hoe TAILS te gebruiken om uw computeractiviteit te beveiligen

 • Koop een TAILS-stick
 • Start de computer
 • Stel een wachtwoord in
 • Gebruik de TAILS-stick
 • Dingen om in gedachten te houden

Samenvatting

Het belang van digitale veiligheid in situaties van huiselijk geweld

We gebruiken technologie in vrijwel elk aspect van ons leven – om te communiceren met vrienden en familie, om werk te doen, om onze financiën te beheren en zelfs om onze huishoudelijke apparaten te beheren – en we hebben bijna altijd minstens één verbonden apparaat op of bij ons in de buurt. Hoewel het veel voordelen biedt, betekent deze digitalisering van ons leven ook dat technologie door misbruikende personen kan worden gebruikt om hun slachtoffers te volgen, te volgen, te stalken en te controleren.

Huiselijk geweldsituaties kunnen een unieke reeks uitdagingen op het gebied van digitale beveiliging vormen die mogelijk niet door andere beveiligingsgidsen worden behandeld.

De meeste mensen kunnen bijvoorbeeld redelijkerwijs aannemen dat niemand met hun telefoon of computer heeft geknoeid. Knoeien met apparaten is duur en gevaarlijk, zelfs voor aanvallers zoals criminele organisaties, hackers en overheidsinstanties, deels omdat het meestal fysieke toegang tot uw apparaat vereist. Maar in situaties van huiselijk misbruik is informatiebeveiliging een speciale uitdaging, omdat u uw eigen hardware en apparaten niet kunt vertrouwen, vooral als u een huis deelt met uw misbruiker, omdat deze toegang hebben tot uw bezittingen.

Bovendien kan een controlerende partner proberen toegang te krijgen tot uw online accounts – zoals uw e-mail, sociale netwerken, online bankieren en meer – door dwang of misleiding.

In staat zijn om het vertrouwen te krijgen dat uw apparaten niet worden aangetast en controle over uw online activiteit te behouden, is een belangrijke stap in het terugwinnen van uw digitale autonomie.

Hoe u uw digitale autonomie terugkrijgt

De reikwijdte van deze gids

Gebruik deze gids als …

 • U ervaart door technologie ingeschakeld huiselijk geweld
 • Je vermoedt dat iemand je computer- of telefoonactiviteit bespioneert
 • Je bent bang dat je het doelwit wordt van iemand in je huis of gezin
 • U wilt een veilige manier om te communiceren met mensen die u vertrouwt
 • Je helpt iemand die technologisch ingeschakeld huiselijk geweld ervaart om zijn veiligheid te vergroten

Deze gids laat u zien hoe u technologie kunt gebruiken om uzelf tegen surveillance te beschermen, zodat u veilig contact kunt houden met mensen in uw buurt en privé hulp kunt zoeken.

Deze gids is bedoeld als een meer technische aanvulling op en niet als vervanging voor andere gidsen over dit onderwerp, zoals die van HACK * BLOSSOM en onze vrienden van het National Network om een ​​einde te maken aan huiselijk geweld.

Sectie 1: Vertrouw op uw apparaat

Om uw apparaat veilig te gebruiken, moet u weten dat u het kunt vertrouwen. Uw apparaat kan een telefoon, laptop of desktopcomputer zijn, of een auto of televisie. Om uw apparaat te kunnen vertrouwen, is het het beste om het verborgen te houden en te voorkomen dat iemand erachter komt of het bestaat. In het geval van uw auto is het verbergen van het bestaan ​​ervan bijna onmogelijk, dus u kunt mogelijk niet volledig vertrouwen op de veiligheid.

Sommige apparaten zijn eenvoudig fysiek aan te passen, andere niet. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk om een ​​GPS-tracker aan uw auto te bevestigen, maar moeilijk om wijzigingen aan uw iPhone aan te brengen, omdat een iPhone moeilijker te openen is en er geen vrije ruimte in zit voor extra onderdelen.

Hier is waar u op moet letten als u vermoedt dat iemand met uw telefoon heeft geknoeid: losse onderdelen, ontbrekende schroeven of krassen waarbij onderdelen aan elkaar zijn gelijmd. Als u twijfelt, moet u voorzichtig zijn en aannemen dat uw apparaat niet veilig is.

Hoe weet ik of iemand uw telefoon, computer of andere apparaten heeft afgeluisterd?

Er is geen onfeilbare manier om te weten of iemand met uw apparaten heeft geknoeid of dat iemand uw apparaten tegen u gebruikt.

Er zijn echter enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat er iets mis is. Verderop in dit artikel leert u hoe u het vertrouwen in uw apparaat kunt herstellen.

Tekenen waarmee mogelijk is geknoeid:

 • Uw apparaat is gedurende een bepaalde periode van u afgenomen
 • Uw apparaat gedraagt ​​zich anders dan u verwacht
 • Uw misbruiker raadt u af andere apparaten te gebruiken of uw apparaat thuis te laten
 • Je misbruiker weet dingen waarvan je niet zou verwachten dat ze die hebben, zoals met wie je hebt gesproken, waar je bent geweest of de inhoud van een e-mail
 • U ontvangt meldingen dat iemand toegang heeft gehad tot uw accounts zonder uw medeweten of toestemming

Hoe weet je of iemand je telefoon heeft afgeluisterd?

Zorg ervoor dat je je telefoon kunt vertrouwen

Smartphones bieden standaard redelijke bescherming, maar iedereen met toegang tot het apparaat kan de beveiliging van uw telefoon in gevaar brengen. Als u uw telefoon zelf instelt met een goede toegangscode en als niemand anders toegang tot uw apparaat heeft gehad, kunt u er waarschijnlijk vanuit gaan dat het veilig is.

Als je je telefoon niet zelf hebt ingesteld, kan je misbruiker je telefoon gebruiken om je te volgen. Ze hebben mogelijk spyware op uw telefoon geïnstalleerd waardoor ze de locatie van uw telefoon te allen tijde kunnen volgen. Het “afluisteren” van uw telefoon vereist fysieke toegang tot het apparaat, maar dit kan binnen een uur worden gedaan. Dit proces heet beworteling, verwijdert beveiligingsfuncties en beveiligingen die vooraf zijn geïnstalleerd door de fabrikant van uw telefoon.

Met Rooting kan alle software op uw telefoon worden geïnstalleerd, onzichtbaar voor het ongetrainde oog. Deze software wordt op de achtergrond uitgevoerd en geeft uw misbruiker informatie over uw verblijfplaats. Het is moeilijk om te weten of een telefoon is geroot of niet. Wat meer is, veel telefoonreparatiewerkplaatsen bieden rooting als een service, dus zelfs als uw misbruiker niet technisch onderlegd is, kunnen ze misschien nog steeds een manier vinden om uw verblijfplaats bij te houden.

Herstel uw telefoon naar de fabrieksinstellingen

Als u niet zeker weet of iemand trackingsoftware op uw telefoon heeft geïnstalleerd, herstelt u de telefoon naar de fabrieksinstellingen. Voor de meeste apparaten, zoals de nieuwere Android-telefoons en iPhones, herstelt uw apparaat zijn fabrieksinstellingen met een redelijke integriteit. Voor de meeste Android-telefoons moet u het apparaat echter helemaal opnieuw “flashen” met een nieuwe versie van Android (ook bekend als een ROM). Dit vereist een beetje expertise, maar er zijn online handleidingen om u te tonen hoe u dit kunt doen.

Nadat u uw telefoon naar de fabrieksinstellingen hebt gereset, stelt u deze in met een sterke toegangscode (een moeilijk te raden, willekeurig gegenereerd wachtwoord dat u nergens anders gebruikt, of een nummer met ten minste zes unieke cijfers) en zorgt u ervoor dat u apparaatcodering inschakelen. Gebruik de geïntegreerde vingerafdruk of gezichtsscanner van uw telefoon niet, want hierdoor kan iemand uw apparaat zonder uw medeweten ontgrendelen, bijvoorbeeld door uw vinger te gebruiken terwijl u slaapt. Met een sterke toegangscode en codering ingeschakeld, kunt u uw apparaat nu opnieuw vertrouwen.

Zorg ervoor dat u uw computer kunt vertrouwen

Net als smartphones kunt u uw laptop waarschijnlijk vertrouwen als u deze zelf instelt en codering op de harde schijf gebruikt, en u bent de enige die er toegang toe heeft. Helaas is het beveiligen van een computer niet zo eenvoudig als het instellen van een smartphone, omdat computers zelden de optie hebben om ze terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Kijk uit voor keyloggers

Over het algemeen is het voor iemand veel eenvoudiger om met de hardware van een desktopcomputer te knoeien dan met een laptop. De externe muis en het toetsenbord maken het eenvoudig om een ​​fysieke keylogger aan uw machine te bevestigen. Een keylogger is een apparaat dat al uw toetsaanslagen registreert en het voor iemand mogelijk maakt om gevoelige gegevens te zien die u hebt getypt, zoals uw wachtwoorden, adressen en correspondentie.

Om te controleren of een fysieke keylogger op uw computer is aangesloten, volgt u de kabel van uw toetsenbord tot het punt waar het uw computer bereikt. Als er een klein apparaat (vergelijkbaar met een USB-stick) tussen uw kabel en de computer is, kan het apparaat een keylogger zijn (of, minder alarmerend, alleen een adapter). Merk op dat meer geavanceerde keyloggers aan de binnenkant van de behuizing van de computer zijn geplaatst en moeilijk te herkennen zijn.

Ga bij twijfel naar de bibliotheek

Als u uw eigen computer of smartphone niet kunt vertrouwen, kunt u een betrouwbare computer vinden in de bibliotheek. De bibliotheek heeft ook faciliteiten waarmee u kopieën en scans van uw documenten kunt maken en het bibliotheekpersoneel is behulpzaam en goed opgeleid om u te helpen uw documenten online te beveiligen en met anderen te communiceren, zelfs als u thuis geen toegang hebt tot een vertrouwde computer.

Vertrouw uw apparaat semi

Zelfs als u uw apparaat niet volledig kunt vertrouwen, is de kans groot dat uw misbruiker geen superhacker is die geavanceerde malware kan implementeren en met uw hardware kan spelen om u onder controle te houden.

In dit geval zijn hier eenvoudige maatregelen die u kunt nemen om uw computer veilig en privé te gebruiken:

 • Bewaar uw bestanden op USB-drives en verberg de USB-drives op veilige plaatsen. Overweeg voor extra beveiliging de schijf te coderen en een wachtwoord in te stellen (deze functionaliteit is ingebouwd in zowel Windows als macOS).
 • Surf op internet in een incognitovenster om te voorkomen dat uw dader door uw internetgeschiedenis snuffelt.
 • Gebruik sterke wachtwoorden.

Je kunt ook een kopie van de Tor Browser op een USB-stick bewaren en privé gebruiken om op internet te surfen. Aan het einde van dit artikel vindt u een inleiding tot TAILS, een besturingssysteem dat wordt uitgevoerd vanaf een USB-stick om uw gegevens en online activiteiten te beschermen, zelfs op niet-vertrouwde computers.

Zorg ervoor dat je de gadgets in je huis kunt vertrouwen

Al het bovenstaande geldt voor andere netwerkapparaten die je thuis hebt, vooral als ze worden geleverd met functies die kunnen worden misbruikt voor bewaking, zoals camera’s, microfoons of bewegingssensoren. Deze apparaten hebben vaak een slechte beveiliging; het is gemakkelijker om uit het zicht of gehoor van deze apparaten te zijn wanneer u privacy nodig hebt.

Controleer uw auto op bugs.

Zorg ervoor dat u uw auto kunt vertrouwen

Fysieke aanpassingen aan uw auto kunnen moeilijk te herkennen zijn als u geen autodexpert bent. Je kunt een automonteur inhuren om je auto op te ruimen voor bugs of GPS-trackers, maar dit kan duur zijn, en niet te vergeten gevaarlijk als je misbruiker je verblijfplaats en financiële activiteiten in het oog houdt. Je auto vertrouwen kan moeilijk zijn. De kennis van een misbruiker over het merk, het model en het kenteken van uw auto kan het voor hen ook gemakkelijker maken om naar u te zoeken.

Liften met iemand is een goed alternatief voor het gebruik van je eigen auto. Taxi’s, bussen en treinen zijn ook goede opties, zolang u contant betaalt. Betalen met contant geld elimineert elk financieel spoor dat uw misbruiker kan volgen.

Wees voorzichtig met apps voor het delen van ritten, omdat deze uw gedetailleerde ritgeschiedenis mogelijk maken via de app en bewijs achterlaten op uw creditcardafschrift.

Vertrouwen op uw apparaat is een krachtige stap om persoonlijke autonomie te bereiken, omdat u uw apparaat bij u kunt houden zonder uw privacy in gevaar te brengen en u berichten-apps kunt installeren zodat u veilig kunt communiceren met mensen die u vertrouwt (meer hierover hieronder).

Sectie 2: Hoe uw bestanden, gegevens en belangrijke informatie te beveiligen

Bewaar uw bestanden in de cloud

Als u een apparaat hebt dat u kunt vertrouwen, moet het gemakkelijk zijn om uw bestanden en gegevens te beschermen tegen uw misbruiker. Je kunt je aanmelden voor online opslagservices (ook bekend als cloudopslagservices, zoals Dropbox of Spideroak) en zoveel mogelijk van je bestanden online opslaan. Zelfs als u de toegang tot uw apparaat verliest, hebt u nog steeds toegang tot uw bestanden die zijn opgeslagen in de cloud. Vergeet niet om uw online opslagaccount te beschermen met een sterk wachtwoord dat alleen u kent, anders kunnen uw bestanden in uw cloudopslagaccount kwetsbaar worden voor diefstal of rondsnuffelen.

Gebruik tweefactorauthenticatie

Om uw gegevens en accounts in de cloud tegen ongewenste toegang te beschermen, moet u ervoor zorgen dat u alleen exclusieve toegang hebt tot uw e-mailadres en dat u de enige bent die het wachtwoord kent. Als u een apparaat hebt dat u vertrouwt en weet dat uw misbruiker hier geen toegang toe heeft, kan tweefactorauthenticatie voorkomen dat ze toegang krijgen tot uw account. Als u uw apparaat niet kunt vertrouwen en beveiligen, gebruik het dan niet.

Als u wordt gevraagd om een ​​back-up-e-mailadres of een tweede telefoonnummer in te voeren, kunt u overwegen het e-mailadres of telefoonnummer van een vertrouwde vriend op te geven in plaats van een van uw eigen vrienden. Sommige services, zoals de 2FA van Google, bieden u de mogelijkheid om een ​​set ‘back-upcodes’ af te drukken, die u kunt gebruiken als u de toegang tot uw telefoon verliest. Zorg ervoor dat u een veilige plaats hebt om deze back-upcodes op te slaan als u deze functie gebruikt.

Gebruik geheime USB-sticks

Als u uw apparaat niet kunt vertrouwen, kunt u gegevens toch veilig opslaan, hoewel het moeilijker is om uw bestanden geheim te houden. Geheime USB-sticks zullen het lukken, zolang je ze maar ergens veilig verstopt.

Beter nog, bewaar uw bestanden op USB-sticks met geheime partities; als uw misbruiker een van deze gepartitioneerde USB-sticks zou bemachtigen en op een computer zou aansluiten, lijkt de USB-stick kapot te zijn in plaats van al uw bestanden te onthullen. Als je technisch onderlegd bent of een technisch onderlegde vriend hebt, kun je je USB-stick coderen of een gecodeerd verborgen volume maken met het gratis programma Veracrypt.

Scan uw belangrijkste records

Scan, fotografeer of maak kopieën van al uw belangrijke documenten, zoals geboorteakten, huwelijkscertificaten, immigratiepapieren, documenten van uw kinderen, schooldiploma’s, paspoorten, visa, creditcards, medische dossiers, gerechtelijke archieven, politierapporten, verzekeringspapieren, en rijbewijzen. Deze records zullen het voor u gemakkelijker maken om deze documenten terug te krijgen voor het geval uw misbruiker ze van u afpakt. Zonder deze documenten kunt u moeilijkheden ondervinden als u het land wilt verlaten, werken, stemmen of autorijden en in sommige gevallen een medische basisbehandeling wilt krijgen.

Als u geen toegang heeft tot een scanner of kopieerapparaat, ga dan naar uw plaatselijke bibliotheek.

Beveilig uw aanwezigheid op sociale media

Net als uw cloudopslag of e-mail, moet u uw sociale media-accounts beveiligen tegen inbraak. Maak gebruik van tweefactorauthenticatie en zorg ervoor dat de e-mail die u tijdens het aanmelden verstrekt, veilig is.

Uw misbruiker kan uw aanwezigheid op sociale media gebruiken om u te controleren. Controleer de privacy-instellingen van elk van uw accounts en overweeg om locatietoestemmingen van apps helemaal in te trekken. Misschien wilt u uw account instellen op privé of alleen accounts maken onder pseudoniemen. Wees echter gewaarschuwd dat apps zoals Instagram en Twitter nog steeds je nep-identiteit kunnen aanbevelen als een voorgestelde vriend aan de persoon voor wie je probeert te verbergen, op basis van je telefoonnummer, e-mailadres en andere activiteiten op je telefoon.

Je moet ook oppassen dat je geen gevoelige informatie deelt op sociale media, zoals ticketnummers, identificatiedocumenten of details die je exacte locatie onthullen, zoals straatnaamborden.

Sectie 3: Hoe uw communicatie te beschermen tegen bewaking

Het onderhouden van beveiligde communicatie met je vrienden is veel eenvoudiger als je een vertrouwd apparaat hebt. Zonder een vertrouwd apparaat, moet u extra voorzorgsmaatregelen nemen om de privacy van uw chats en telefoongesprekken te behouden. Gebruik de volgende tips als u niet denkt dat u uw telefoon kunt vertrouwen.

Versleutel je chats

Kies altijd gecodeerde communicatie boven niet-gecodeerde. De coderingsfuncties in apps zoals WhatsApp, Telegram, Signal en Viber maken het voor iedereen die uw account overneemt onmogelijk om uw eerdere chats te lezen.

Telegram heeft een aantal functies die vooral handig zijn als u contact wilt houden met mensen of hulp wilt vragen. In de Telegram-app kunt u uw berichten na een bepaalde tijd instellen op ‘zelfvernietiging’, zodat ze zelfs toegang krijgen tot uw apparaat en uw eerdere berichtenuitwisselingen niet zien.

Met Telegram kunt u uw account koppelen aan een gebruikersnaam naast uw telefoonnummer. Probeer de gebruikersnamen van uw frequente contacten te onthouden, zodat u ze nog steeds kunt bereiken als u de toegang tot uw telefoonnummer en adresboek verliest. Met Telegram kunt u ook een wachtwoord instellen, waardoor het voor iemand met toegang tot uw telefoonnummer moeilijker wordt om uw account over te nemen.

Pas op voor telefoonmetadata

In het geval van uw telefoon kunnen de nummers die u belt op uw factuur verschijnen. De persoon die uw telefoonrekening betaalt, heeft toegang tot nog meer gedetailleerde informatie, zoals wanneer u welk nummer hebt gebeld, voor hoe lang en, in sommige gevallen, uw locatie op het moment van het gesprek. Als de persoon die uw belinformatie probeert te verkrijgen, dicht bij u staat of familiebanden met u heeft, kan hij mogelijk veel van uw metadata van uw mobiele telefoonprovider verkrijgen. Ze kunnen ook alle inkomende oproepen naar uw telefoon doorsturen naar een ander nummer, wat betekent dat ze uw telefoontjes en sms-berichten kunnen ontvangen, inclusief die welke worden gebruikt voor beveiligingsverificaties voor uw online accounts.

Om de informatie in verband met uw telefoonactiviteit uit de handen van uw misbruiker te houden, kunt u uw mobiele provider vragen om een ​​vlag met een ‘hoog risico’ aan uw account toe te voegen door hun klantenondersteuning te bellen. Beter nog, u kunt een prepaid simkaart krijgen waarvoor u contant betaalt en deze ergens bewaren voor uw geheime communicatie.

Bescherm uw e-mailaccount

Bescherm uw e-mailaccount op dezelfde manier als uw cloudopslag. Als u een telefoon hebt, kunt u erop vertrouwen dat alleen u toegang hebt, beveiligt u deze met tweefactorauthenticatie. Veel e-mailproviders, waaronder Gmail, stellen u in staat om te bekijken wanneer en waar uw e-mailaccount onlangs is geopend. Als u reden hebt om te vermoeden dat iemand uw e-mails bekijkt, kunt u dit activiteitenlogboek bekijken. Als zodanig is uw e-mailadres een belangrijk hulpmiddel om contact te houden met oude vrienden en familie.

Printers kunnen persoonlijke informatie weggeven.

Deel 4: Hoe financiële onafhankelijkheid te vestigen

Misbruikers gebruiken vaak financiële afhankelijkheid als een manier om macht en controle te krijgen. Zorgen voor toegang tot en controle over uw eigen financiën is een belangrijke stap op weg naar onafhankelijkheid.

Uw bankrekening beveiligen

Als u een bankrekening op uw eigen naam hebt, beschikt u al over een krachtig hulpmiddel voor financiële onafhankelijkheid – en u moet er zeker van zijn dat u deze beveiligt. Bescherm uw bankrekening door ervoor te zorgen dat deze op uw naam blijft staan. Vraag uw bank wat een gezinslid nodig heeft om uw account over te nemen, zodat u een idee hebt hoe gemakkelijk of moeilijk het is voor uw misbruiker om toegang te krijgen tot financiën. Meestal vereist dit proces iemand om een ​​overlijdensakte of een volmacht te overleggen, die niet gemakkelijk te verkrijgen of te vervalsen zijn. U kunt uw bank ook vragen om een ​​vlag met een ‘hoog risico’ aan uw account toe te voegen, waardoor de drempel wordt verhoogd voor iedereen die informatie over uw account probeert te verkrijgen of uw account over te nemen..

Vermijd online en telefonisch bankieren

Door uw bankactiviteiten via de telefoon of internet uit te voeren, bent u kwetsbaar voor iedereen die probeert u voor te doen als toegang tot uw account. Als u geen toegang hebt tot een computer of telefoon die u kunt vertrouwen, kunt u uw bank persoonlijk bezoeken en vragen dat zij permanent telefoon- en internetbankieren voor u uitschakelen.

Verberg uw creditcards

Creditcards zijn veel moeilijker te beheren als u ze niet veilig kunt houden; het enige dat iemand nodig heeft om je kaarten te misbruiken, zijn de nummers op de voor- en achterkant. Door alleen de naam en een paar cijfers van uw kaartnummer op te geven, kan iedereen uw kaart annuleren. Om het nog erger te maken, is er geen manier om een ​​kaart te “ongedaan maken” zodra deze is geannuleerd.

Creditcards zijn ook moeilijk te verbergen als u ze regelmatig wilt gebruiken. Als u frauduleuze kosten op uw kaart ziet, kunt u uw bank bellen in de hoop dat ze de kosten zullen terugdraaien, maar dit werkt slechts een paar keer en zal onvermijdelijk uw kredietscore schaden. In een geval als dit is het misschien beter om de kaart te annuleren en een nieuwe creditcard te krijgen die u verborgen houdt – of u kunt overwegen om helemaal geen nieuwe kaart te krijgen.

Gebruik geen gezamenlijke bankrekeningen

Geld op een gezamenlijke rekening is niet van jou. Hoewel u er mogelijk geld uit kunt halen, kunnen uw transacties beperkt zijn, onder voorbehoud van controle, en laat de andere ondertekenaar absoluut zien waaraan u uw geld uitgeeft en welke geldautomaten u gebruikt..

Als u onder druk wordt gezet om uw maandelijkse inkomen tegen uw wil naar uw gezamenlijke account te laten sturen, wilt u misschien een regeling met uw werkgever verkennen die u langzaam terug geeft, zoals het regelen dat uw verhogingen of onverwachte bonussen contant aan u worden uitbetaald of vink aan.

Open uw eigen bankrekening

Afhankelijk van waar u bent, kunt u mogelijk een bankrekening op uw eigen naam openen en deze geheim houden voor uw misbruiker. Omdat veel banken om een ​​’bewijs van adres’ vragen om een ​​account te openen – zoals een elektriciteitsrekening – moet u een vertrouwde partner of familielid hebben die u een adres kan geven. Zodra uw eigen bankrekening is geopend, kunt u besparingen op de rekening storten of de bijbehorende betaalpas gebruiken voor privétransacties.

Gebruik contanten en andere activa aan toonder

Zonder uw eigen bankrekening zijn er nog een paar manieren waarop u enige financiële autonomie kunt bereiken, sparen voor de toekomst en geld kunt uitgeven zonder de mensen om u heen op de hoogte te stellen. Cash komt onmiddellijk in je op, hoewel het moeilijk kan zijn om op te slaan. Wekelijks 10 USD wegzetten kan misschien niet veel argwaan wekken, maar het zal zich na slechts een half jaar ophopen tot een respectabele noodstapel.

Goud is ook een optie, vooral voor langetermijnsparen. Aanzienlijk grote hoeveelheden goud nemen zeer weinig ruimte in beslag, en in tegenstelling tot papieren contant geld, neemt het niet af in de tijd. Goud kan ook in de vorm van sieraden komen of in andere dagelijkse voorwerpen zoals horloges worden verwerkt, waardoor het vaak gemakkelijker wordt om eigendom toe te kennen, bijvoorbeeld in de rechtbank.

Met cryptocurrencies zoals Bitcoin kunt u relatief anoniem online geld uitgeven. In tegenstelling tot contant of goud, is het mogelijk om Bitcoin online op te slaan waar het moeilijker te stelen is en gemakkelijker te verbergen is dan contant of goud.

U kunt Bitcoin contant kopen of betalingen in Bitcoin accepteren voor uw diensten, bijvoorbeeld als u freelancer bent. U kunt Bitcoin gebruiken om te betalen voor hotels, vliegtickets en simkaarten zonder dat deze transacties op uw creditcard- of bankafschrift verschijnen.

Deel 5: Hoe TAILS te gebruiken om uw computeractiviteit te beveiligen

TAILS (Het Amnesic Incognito Live-systeem) is een besturingssysteem (zoals Windows) dat op elke computer vanaf een USB-stick werkt. U kunt TAILS gebruiken om uw bestanden te beveiligen, op niet-vertrouwde computers op internet te surfen en uw Bitcoin op te slaan.

Het gebruik van TAILS is niet een remedie. Als u bijvoorbeeld uw USB-schijf verliest of uw USB-schijf wordt gestolen, verliest u ook al uw bestanden. Maar met weinig technische kennis geeft TAILS u toegang tot een besturingssysteem dat u kunt vertrouwen, zelfs als u de computer waarop u het laadt niet kunt vertrouwen.

Koop een TAILS-stick

Een TAILS-stick is een USB-stick waarop speciale software is geïnstalleerd. Omdat TAILS zeer weinig opslag vereist, kan deze stick erg klein zijn en relatief gemakkelijk geheim te houden. Het is niet moeilijk om een ​​TAILS-stick te maken en te configureren met een persistent volume, maar het vereist wel enige technische kennis. Als je het niet prettig vindt om zelf een TAILS-stick te maken, dan kunnen je plaatselijke bibliotheek, de computerclub op de buurtschool, een community college of steungroepen voor huiselijk geweld je misschien helpen.

Start de computer

TAILS werkt met vrijwel elke computer. Om TAILS op te starten, moet u de computer opnieuw opstarten en op een speciale knop drukken direct nadat de computer is ingeschakeld. Bijna alle computers vertellen u welke knoppen u moet indrukken via een bericht als dit: “Druk op F9 om het BIOS te openen”. U kunt vervolgens kiezen om ‘op te starten vanaf USB’.

Stel een wachtwoord in

Uw TAILS-stickgegevens worden met een enkel wachtwoord beveiligd. Maak een sterk wachtwoord dat alleen jij en jij kunnen onthouden. Iedereen met dit wachtwoord kan uw gegevens op de TAILS-stick zien, dus maak uw wachtwoord sterk en houd uw wachtwoord voor uzelf.

Klik hier voor een handleiding voor het maken van sterke en memorabele wachtwoorden met slechts dobbelstenen.

Gebruik de TAILS-stick

TAILS wordt geleverd met een tekstverwerker, spreadsheetsoftware, browser, Bitcoin-portemonnee en vele andere nuttige toepassingen. U kunt TAILS gebruiken om uw hele digitale leven te behouden en uw activiteiten geheim te houden voor anderen.

Dingen om in gedachten te houden

Hoewel TAILS u zal beschermen tegen schadelijke software die is geïnstalleerd op de computer die u gebruikt, beschermt het u niet tegen dingen zoals fysieke keyloggers. Je TAILS-stick loopt ook het risico op verlies en diefstal. Zolang je een goed wachtwoord op je stick hebt ingesteld, zijn je gegevens veilig. Misschien wilt u een back-upstick bewaren, vooral als u waardevolle spullen op uw TAILS-schijf bewaart.

Samenvatting

We hopen dat deze gids je heeft geholpen om van technologie een krachtig schild te maken waarmee je je eigen veiligheid kunt plannen, beschermen en jezelf uiteindelijk kunt bevrijden.

Om samen te vatten, je weet nu hoe je het volgende moet doen:

 • Beveilig uw telefoons
 • Bepaal of u uw computer kunt vertrouwen
 • Maak een back-up van uw belangrijkste gegevens
 • Maak veilig contact met vrienden in familie
 • Krijg controle over uw financiën

Neem contact op met iemand die je kunt vertrouwen als je je bedreigd of gecontroleerd voelt.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map