Hoe een Keylogger uw privégegevens steelt

Uw wachtwoorden stelen. Uw privégegevens verzamelen. Snuffelen over je activiteiten. Het zijn allemaal manieren waarop keylogging-programma’s en apparaten kunnen worden gebruikt voor onrechtmatig gewin.

Keyloggers zelf zijn niet inherent kwaadaardig. Ze worden gebruikt door bedrijven om werknemers en beveiliging te controleren en door ouders om de veiligheid van hun kinderen te controleren. Maar wanneer ze ten onrechte worden gebruikt, kunnen slachtoffers hun bankrekeningen leeg zien en hun identiteit worden gestolen.

Leer hoe keyloggers uw informatie stelen zodat u zichzelf kunt beschermen tegen schade.

Wat is een keylogger?

Een keylogger is gewoon een programma of apparaat dat toetsaanslagen registreert die u op uw computer maakt.

Die door fraudeurs worden gebruikt, zijn echter ook Trojaanse paarden, die zich op uw systeem verbergen en informatie terugsturen naar een derde partij.

Keylogging-fraude is big business

Een paar voorbeelden van hoe keyboards van Trojaanse paarden zijn gebruikt voor fraude, zijn onder meer:

  •         In 2004 besmette de MyDoom-worm miljoenen computers wereldwijd. Het werd niet alleen gebruikt om DoS-aanvallen te organiseren, maar bevat ook een keylogger die werd gebruikt om creditcardinformatie te stelen.
  •         In 2013 installeerde een nep VPN-service genaamd AquaVPN een keylogger op de computers van zijn klanten om hun gegevens te stelen.
  •         In 2014 gebruikte een cybercriminele groep met de naam NightHunter phishing-e-mails om computers wereldwijd te infecteren met een keylogger. De keylogger werd gebruikt om inloggegevens te stelen voor Google, Facebook, banken en meer.

Keyloggers kunnen gegevens van duizenden nietsvermoedende computergebruikers tegelijk stelen, en keylogging-software is gemakkelijk online beschikbaar. Het is dus geen wonder dat er het afgelopen decennium bedreigingen hebben plaatsgevonden.

Hoe keyloggers uw computer infecteren

Keyloggers komen op pc’s terecht zoals elke andere malware – via bijlagen in phishing-e-mails, kwaadaardige downloads en webscripts. Kijk uit voor:

  •         Verdachte bijlagen – Bijlagen in phishing-e-mails, met name .zip-bijlagen, kunnen uw computer waarschijnlijk infecteren. Soms komen ze zelfs van iemand die je kent, als die computer ook geïnfecteerd is.
  •         Nep-programma biedt – Die frauduleuze e-mails en browseradvertenties die u een gratis virusscanprogramma of videospeler bieden, verbergen meestal iets. Je raadt het al: de malware die mogelijk een keylogger bevat.
  •         Schadelijke websitescripts – Uw computer kan ook worden geïnfecteerd via websitescripts die gebruikmaken van kwetsbaarheden van browsers. Dit gebeurt niet alleen op duidelijk schetsmatige websites. In september 2014 verspreidden webadvertenties van het Zedo-distributienetwerk [NW3] keylogging-malware via gerenommeerde sites, waaronder Last.fm.

Eenmaal geïnstalleerd, gebruiken de programma’s vaak rootkit-technologieën om hun bestanden te verbergen en hun activiteiten te maskeren. Hierdoor kunnen ze bijna onzichtbaar op uw systeem worden uitgevoerd.

Hoe keyloggers opnemen en verzenden wat u typt

Om daadwerkelijk bij te houden wat u typt, moet een keylogging-programma toegang krijgen tot een deel van uw systeem dat gegevens verwerkt die door uw toetsenbord worden verzonden. Drie veel voorkomende methoden zijn:

  •         Systeemhaken die de uitvoer van het toetsenbord onderscheppen
  •         Vervang toetsenbordstuurprogramma’s, die ook toetsaanslagen registreren
  •         Toetsenbordinformatie-aanvragen die standaardsysteemprocessen gebruiken

De keylogger stuurt de gestolen gegevens vervolgens naar een externe locatie, meestal via een onbeveiligde poort in uw internetverbinding.

Naarmate antivirussoftware en besturingssystemen effectiever worden in het omgaan met dit soort exploits, ontwikkelen datadieven natuurlijk nieuwe – en miljoenen computers dragen ze nu.

Bescherm jezelf!

Keyloggers vormen een zeer reële en veel voorkomende bedreiging voor uw persoonlijke gegevens. Ze zijn gemakkelijk te vangen en moeilijk te herkennen. Ze kunnen alles zien wat u typt, van creditcardinformatie en wachtwoorden tot de e-mails die u schrijft. En ze sturen die gegevens naar criminelen wiens doel het is om van je te stelen.

Zorg ervoor dat u uw computer en internetverbinding beschermt met de juiste software. Voorkom infectie door e-mail, gedownloade bestanden en internet veilig te gebruiken. En als u zich zorgen maakt dat uw computer mogelijk al is geïnfecteerd, gebruikt u een gerenommeerde antivirusscanner om deze nu te detecteren en te verwijderen.

Klik hier om terug te gaan naar de privacygidsen van ExpressVPN

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me