De onwaarschijnlijke geschiedenis van Tor

Ontdek hoe Tor in enkele decennia evolueerde van militair project naar anarchistische lieveling.

Tor: De vroege jaren

De strijdkrachten van de Verenigde Staten hebben altijd vertrouwd op een uitgebreid netwerk van spionnen over de hele wereld om informatie te verzamelen. Toen deze informatie in de jaren negentig steeds digitaler werd, realiseerden de agentschappen zich hoe waardevol het zou zijn als hun middelen online zouden communiceren.

Niet langer zouden spionnen omvangrijke radio’s nodig hebben of berichten in kranten moeten ontcijferen om informatie te ontvangen. Maar het Amerikaanse leger was zich er ook van bewust dat de manier waarop het internet werd gebouwd ernstige bedreigingen vormde voor de identiteit en de veiligheid van hun bronnen. Het zou heel gemakkelijk zijn om te detecteren wie communiceerde met servers die werden bediend door Amerikaanse inlichtingendiensten of militairen.

Stel je voor dat een ngo ontdekt dat een van hun leden vaak inlogt op het forum voor leden van een militaire basis, of dat een groot bedrijf merkt dat een werknemer vaak de website van een overheidsinstantie opent. Zonder een wereldwijd netwerk dat anonimiteit biedt, zouden spionnen, politie en andere overheidsorganisaties niet in staat zijn om effectief met hun bronnen te communiceren of geheime onderzoeken uit te voeren.

Halverwege de jaren negentig begon het US Naval Research Laboratory aan een oplossing te werken. Ze begonnen een manier te ontwikkelen om gecodeerde gegevens te routeren via een netwerk van computers over de hele wereld. Deze routemethode zou zowel de oorsprong als de bestemming van alle gegevens verbergen. Na 1997 werd het project verder ontwikkeld door het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Maar hoe zou zo’n netwerk zijn gebruikers authenticeren? En hoe zou zo’n netwerk onopgemerkt blijven? Wie anders zou er profijt van kunnen hebben om anoniem toegang te krijgen tot het ongecensureerde internet?

Openbaar hulpmiddel in plaats van geheim wapen

We kunnen wild speculeren over deze vragen, maar voor historici is het moeilijk om te bepalen welke debatten de betrokken militaire en inlichtingenorganisaties hebben doorlopen, en welke argumenten hen ervan hebben overtuigd om de software voor een openbaar gebruik, onder een gratis licentie, in 2002 vrij te geven. de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het project werd overgedragen aan de Electronic Frontier Foundation (EFF), die vervolgens de controle overhandigde aan The Tor Project. Het merendeel van de fondsen komt nog steeds van de Amerikaanse overheid, hoewel de Zweedse overheid ook een belangrijke bijdrage levert.

De redenen voor de betrokkenheid van de overheid bij het Tor-project zijn even verwarrend als schizofreen. De regering wil het Tor-netwerk blijven gebruiken om de bron van haar aanvallen te verdoezelen, om burgerrechtenbewegingen te infiltreren en om haar spionnen in staat te stellen intelligentie veilig en effectief te communiceren. Aan de andere kant gaven ze het publiek een hulpmiddel waarmee iedereen de bron van hun aanvallen kon verbergen en de informatie voor de overheid kon verbergen of verbergen..

Met en tegen de overheid

Maar om dit hulpmiddel te kunnen gebruiken zonder argwaan te wekken, moet de overheid het Tor-netwerk promoten als een bevrijdende en empowerende technologie voor degenen die zich willen losmaken van autoritaire controle. Ze moesten het niet alleen promoten door het te verspreiden, maar ook door de software echt effectief te maken en goedgekeurd door dezelfde mensen waarover de overheid informatie wil verzamelen over.

De overheid moest de macht opgeven om de macht te behouden. Dit gecompliceerde evenwicht is waarschijnlijk ook de reden dat de Amerikaanse regering zichzelf een naam heeft gemaakt als zowel een levendige voorstander als een felle aanvaller van deze technologie.

Organisaties zoals de Amerikaanse overheid zijn niet volledig homogeen en bestaan ​​ongetwijfeld uit actoren die eerlijk proberen de burgerrechten te beschermen, en uit degenen die autoritaire structuren willen versterken.

de schalen van gerechtigheid

Kan een evenwicht worden gevonden tussen macht en vrijheid?

Om het Tor-netwerk in ons voordeel te gebruiken, moeten we begrijpen hoe het werkt en wat de beperkingen zijn. Dankzij de open-sourcecode van Tor kunnen we precies begrijpen wat er onder de motorkap gebeurt en de implementatie van veilige codering controleren.

Als je meer wilt lezen over de ontwikkeling van Tor, bekijk dan het originele onderzoekspaper en de aankondiging van tor 0.0.0.

Verder lezen

Meer informatie over Tor met deze artikelen:

  • Een beginnershandleiding voor Tor
  • Hoe Tor echt werkt
  • Hoe Tor te gebruiken om uw privacy te beschermen
  • Snelle start voor Tor

Uitgelichte afbeelding: Paul Hill / Dollar Photo Club

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me