5 tips voor bescherming tegen malware

Malware is overal.

Dat klinkt beangstigend, maar het is waar. Het komt in zowel stiekeme officiële (statistische trackingtools van grote bedrijven) als puur kwaadaardige (destructieve virussen of privacy mining software) vormen, en het kan op veel verschillende manieren aankomen: e-mail, webdownload, fysieke media, torrents en meer.

Hoewel malware een altijd aanwezige bedreiging is, is het iets dat gemakkelijk kan worden aangepakt, gegeven de juiste tools en acties, samen met wat ouderwets gezond verstand. De volgende tips vormen uw beste verdediging tegen malware in zijn vele vormen.

1. Gebruik anti-malware tools

Als het gaat om bescherming tegen malware, kunt u kiezen uit veel toepassingen. Elk komt met hun voor- en nadelen – sommige hebben andere functies die u wilt, sommige kunnen sneller werken, sommige kunnen meer systeembronnen gebruiken, sommige kunnen gratis zijn, maar met beperkte opties. Welke u ook selecteert, zorg ervoor dat u er een op uw computer hebt en dat u uw systeem een ​​volledige scan hebt gegeven zodra het is geïnstalleerd. Anti-malware software fungeert als zowel een preventieve verdediging en opruimtool; kortom, het is een absolute noodzaak voor elk systeem.

2. Voer regelmatig scans uit met een anti-malware tool

U hebt uw anti-malwaretool geïnstalleerd en uw systeem ziet er schoon uit. Ben je vrij? Ja, maar alleen voor het moment. Vergeet niet dat elk bestand dat op uw systeem binnenkomt, malware kan zijn, dus het is belangrijk om scans uit te voeren met regelmatig geplande intervallen. En als uw computer typische malware-symptomen begint te vertonen, start u handmatig een scan.

3. Houd uw software en besturingssysteem bijgewerkt

Softwarepatches kunnen vervelend zijn – ze komen vaak op ongelegen momenten aan en vertragen u om de updates te downloaden en te installeren. Vanuit veiligheidsoogpunt zijn ze echter absoluut noodzakelijk. Alle manieren van toepassingen, of het nu gaat om een ​​mediaspeler of Microsoft Office of uw besturingssysteem, kunnen een “achterdeur” hebben (verborgen manieren voor malware om toegang te krijgen tot privégegevens). Dit zijn ongevallen die zijn achtergelaten door de ontwikkelaars, en een deel van het updateproces is het elimineren van achteraf geplaatste achterdeuren. Updates uitvoeren is dus belangrijk voor het behouden van een veilig systeem, dus neem de tijd om dit te doen.

4. Scannen downloads

Het feit dat je iets downloadt, betekent niet dat je het meteen moet installeren. Zowat elk bestandstype heeft de mogelijkheid om verborgen malware te bevatten, maar de belangrijkste te scannen bestanden zijn uitvoerbare bestanden: installatieprogramma’s, applicatiestarters, scripts, enz. Deze bestanden zijn belangrijk omdat het uitvoeren ervan hen toestemming geeft om gegevens naar uw systeem te schrijven, in tegenstelling tot een mediabestand zoals een afbeelding of MP3 die alleen wordt bekeken / afgespeeld door een toepassing. Om absoluut veilig te zijn, gebruik je malware-tool om het bestand te scannen voordat je het downloadt. Veel moderne malwaretools integreren met uw webbrowser om bestanden automatisch te scannen terwijl ze worden gedownload, maar het is nog steeds goed om een ​​handmatige sanity check uit te voeren – vooral als het een onofficiële bron is. Schakel ook de optie van uw browser uit om gedownloade bestanden automatisch te openen.

5. Gebruik uw gezond verstand!

Een e-mail ontvangen van een vriend met een vreemd bericht en een nog vreemdere link? Vraag je je af waarom je een melding hebt ontvangen over het winnen van geld of een laptop of iets dat je niet hebt ingevoerd? Het internet is gevuld met mensen die jagen op willekeurige mensen die bereid zijn die extra klik te maken, dus wees geen van hen. De beste manier om uzelf tegen malware te beschermen, is met gezond verstand. Als u iets ziet dat er vreemd uitziet, vraag dan aan de vermeende e-mailafzender of deze een bericht heeft afgevuurd of voer een snelle Google-zoekopdracht uit om te zien of die e-mail die u hebt ontvangen de laatste zwendel is (een zoekopdracht levert meestal een snelle uitleg op). Vergeet niet dat er meestal niets zo dringend is dat het niet een paar minuten kan wachten om het te bekijken. Tegelijkertijd is het een goed idee om regelmatig een back-up van uw kritieke bestanden te maken, zodat u kunt herstellen van destructieve malware.

Er is geen eenduidige oplossing voor bescherming tegen malware. In plaats daarvan moet u een combinatie van softwaretools en uw eigen smarts gebruiken om er doorheen te komen. Met deze aan je zijde kun je comfortabel op internet surfen zonder je zorgen te maken over malware – en zelfs als sommige malware je systeem infecteert, weet je hoe je de situatie moet aanpakken.

Klik hier om terug te gaan naar de privacygidsen van ExpressVPN internet

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me