Ce informații trec prin rețelele Wi-Fi mobile

Wi-Fi-ul public este destul de grozav, dar este departe de a fi sigur și rar privat. Înțelegerea informațiilor pe care le împărtășiți cu cine vă ajută să utilizați Wi-Fi mai eficient, vă reduce riscul de atacuri cibernetice și vă permite să configurați dispozitivul în funcție de preferințele dvs..

Adresele MAC pot fi utilizate pentru identificarea dispozitivului

Ori de câte ori vă conectați la un loc Wi-Fi, telefonul vă oferă adresa MAC. Fiecare interfață de rețea are o astfel de adresă, care este utilizată pentru a vă identifica ca utilizator repetat al unei anumite rețele. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a vă identifica în rețele separate.

Începând cu iOS 8, dispozitivele Apple au început să difuzeze o adresă MAC falsă, randomizată, care îngreunează practicile de urmărire a utilizatorilor. Cu toate acestea, este încă posibil să vă identificați dispozitivul ca dispozitiv iOS. Sistemul de operare TAILS, de asemenea, randomizează adresele MAC în mod implicit.

Adresele MAC pot fi de asemenea folosite pentru a crește securitatea Wi-Fi-ului de acasă sau de birou. Identificați dispozitivele pe care le permiteți în rețeaua dvs. prin adresa MAC și apoi listați în mod alb aceste dispozitive, blocând în esență toate dispozitivele necunoscute din rețeaua dvs..

Telefonul dvs. va transmite probabil și numele său la punctul de acces Wi-Fi. În mod implicit, aceasta este adesea fie o descriere a telefonului, numele pe care l-ați introdus când ați configurat telefonul, fie o combinație a celor două, cum ar fi „iPhone-ul lui Patricia”. Puteți elimina sau modifica acest nume în setările dispozitivului.

Routerul Wi-Fi vă poate citi datele când trec prin router

După ce v-ați conectat la o rețea Wi-Fi, este important să rețineți că routerul poate citi toate datele care trec prin aceasta. Acest mereu include IP-ul de destinație al întregului trafic. Acest lucru permite operatorului Wi-Fi să aibă o idee bună despre ce servicii folosește fiecare dispozitiv și ce site-uri vizitează toată lumea în rețea..

Dacă conexiunea nu este criptată folosind TLS (așa cum este indicat de o blocare în bara de adrese), operatorul de rețea poate vedea și conținutul acestui trafic. Aceasta include e-mailuri, chat-uri, parole și alte informații personale. Este important să verificați întotdeauna TLS și să nu transmiteți niciodată informații sensibile printr-o conexiune necriptată.

Utilizarea unui VPN sau Tor elimină capacitatea furnizorului de rețea de a citi traficul dvs., deși ar putea face în continuare estimări cu privire la cantitatea de date pe care le consumați. Tor, cu toate acestea, vă va proteja doar traficul web în timp ce un VPN va cripta tot traficul care merge către și de pe dispozitiv.

Rețelele Wi-Fi necriptate expun traficul tuturor

Există mai multe protocoale utilizate de Wi-Fi pentru a cripta traficul între router și dvs. Din păcate, nu toate sunt sigure. De fapt, mulți nu folosesc deloc criptarea. Când vă conectați la un punct de acces Wi-Fi care nu necesită o parolă pentru a vă conecta, niciunul din traficul dvs. nu este criptat. Aceasta înseamnă că activitățile dvs. online pot fi interceptate de către oricine din apropiere. Acesta este cel mai puternic risc de securitate cu care te poți confrunta în WiFi-ul public, deoarece te expune la atacuri nu numai de la router, ci și de la computerele din apropiere. Rețelele Wi-Fi care prezintă un ecran de logare după vă conectați la router și nu vă protejează de această amenințare.

Acest risc se aplică în special punctelor de acces Wi-Fi publice și gratuite, cum ar fi parcuri, aeroporturi sau cafenele. Când configurați propriul Wi-Fi – indiferent dacă sunteți acasă sau într-o locație publică – nu uitați să setați întotdeauna un pașaport și alegeți un protocol securizat în configurare, de preferință WPA2.

Utilizarea unui VPN vă va proteja de această amenințare, iar pe rețelele Wi-Fi necriptate, devine deosebit de important să le utilizați. Asigurați-vă că VPN-ul dvs. utilizează un protocol cu ​​o criptare bună, cum ar fi OpenVPN sau IPSec.

Rețeaua Wi-Fi vă poate ghici locația într-o clădire

Utilizând intensitatea semnalului dispozitivului dvs. în timp și în comparație cu alte dispozitive, operatorul unui punct de acces Wi-Fi vă poate da o idee bună despre locul în care vă aflați. Deși acest lucru poate fi utilizat pentru a urmări mișcările dvs. într-o clădire sau în spațiul public, aceste informații pot deveni extrem de puternice atunci când sunteți conectat la alte date pe care le pot extrage din conexiunea dvs., cum ar fi înregistrările de achiziție din magazine sau fluxuri CCTV.

Acest lucru permite proprietarului clădirii să conecteze un IP la un număr de card de credit sau chiar la o față. A te apăra împotriva acestui lucru este mai dificil, mai ales dacă petreci mult timp în rețea. În mod ideal, veți încerca întotdeauna să vă îmbinați cu mulțimea. Nu stai mai mult decât ceilalți oameni într-o cafenea și nu dispare într-un colț al unei clădiri care este complet gol. De asemenea, poate fi în interesul dvs. să găsiți locuri care nu sunt sub supraveghere video, dar acest lucru nu este întotdeauna ușor.

În orice caz, nu faceți cumpărături cu cardul dvs. de credit atunci când încercați să vă protejați identitatea. Plătiți în numerar și nu utilizați aplicații precum Uber pentru a ajunge sau de la locația dvs..

Conectarea automată la o rețea poate fi periculoasă

Atâta timp cât Wi-Fi-ul dispozitivului mobil este pornit, ascultă în permanență rețelele pe care le poate găsi și va încerca să se conecteze la cele la care a fost conectat înainte. Dar singurul mod de a spune dacă s-a conectat la o rețea înainte sau nu este numele rețelei și care poate fi ușor răsfățat.

Nu există nicio garanție că o rețea Wi-Fi numită „Starbucks” este de fapt operată de Starbucks. De fapt, oricine poate configura cu ușurință o rețea rău intenționată cu acest nume, făcându-l astfel încât toate dispozitivele care trec prin care se conectează de obicei la Starbucks Wi-Fi să se conecteze automat.

Odată conectat, dispozitivul își dezvăluie numele routerului, iar unele dintre serviciile pe care le utilizați ar putea fi activate automat. Dacă nu sunt criptate, aceste informații pot fi citite de operatorul rețelei Wi-Fi și de alții din jurul tău.

Citirea ulterioară

Aflați mai multe despre pericolele Wi-Fi-ului mobil cu aceste articole:

  • Setări mobile care vă afectează confidențialitatea
  • Modul de încărcare a telefonului mobil expune riscurilor
  • Pericolele de a vă triangula locația, interceptarea apelurilor, SMS-urile
  • Blocarea dispozitivului
  • Cum vă securizați aplicațiile mobile
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me