Ce este programul malware?

Aproape că toată lumea înțelege ce este un virus computerizat. Cu toate acestea, atunci când instalați programe de securitate pe sistemele lor, termenul „virus” este adesea cuplat cu „malware” – termen care poate fi necunoscut pentru majoritatea oamenilor, deși este de fapt un aspect mai atotcuprinzător..

ce-este-malware

Programele malware pot prezenta riscuri semnificative pentru sistemul dvs. și pentru sistemele de persoane din rețeaua dvs. de contact. Acesta este motivul pentru care înțelegerea naturii malware este primul pas pentru consolidarea protocolului dvs. de securitate online.

Programul malware este o formă prescurtată a sintagmei „software rău intenționat”. Proiectul rău intenționează orice software conceput pentru a face rău, astfel încât, din punct de vedere tehnic, un virus informatic este malware, deși este adesea clasificat pe cont propriu. Sau, în termeni de laici, malware-ul este software-ul pe care nu-l doriți, care face lucruri la care nu ați acceptat niciodată.

Să aruncăm o privire mai atentă asupra modului în care se propagă de obicei malware. În cele mai multe cazuri, programele malware sunt furnizate într-una din cele trei moduri:

E-mail falsificat: Cu toții am primit e-mailuri care se prefac că sunt ceva ce nu sunt. De multe ori, acestea sunt ușor de identificat și de aruncat. Cu toate acestea, uneori, e-mailurile contactelor noastre sunt hacked și malware este trimis ca atașament prin aceste conturi.

Încorporat într-o instalație: Există atât de multe modalități de a descărca software-ul pe web. Cu toate acestea, dacă nu îl primești printr-o sursă oficială, există întotdeauna șansa ca acesta să conțină programe malware. De exemplu, dacă căutați, să spunem, software de editare video, puteți găsi mai multe link-uri pentru o aplicație. Doar una dintre aceste legături provine dintr-o sursă oficială de încredere; altele sunt site-uri aleatorii, iar acestea ar putea face legătura cu instalații infuzate cu malware. Asta nu înseamnă că o vor face în mod necesar, dar este important să vă păstrați paza.

Deghizat în altceva: Poate că ați crezut că descărcați software de editare video – dar dacă acesta este cazul, de ce nu s-a instalat software-ul respectiv? În schimb, ați rămas cu notificări vagi și poate cu o suspiciune nesăbuită că lucrurile nu erau ceea ce păreau. Indiferent dacă este descărcat de pe web sau ca un torrent, o mulțime de malware este răspândită prin simplul truc.

Ce face de fapt malware? Cam orice. Programele malware pot fi utilizate în moduri rău intenționate pentru a răspândi distrugerea datelor sau pot fi utilizate în metode „legale, dar fără scrupule”. Un exemplu din urmă este o companie care instalează date statistice de urmărire atunci când instalați software-ul lor. Tehnic nu face nimic rău și este posibil să fi fost chiar de acord cu acesta în termeni vagi cu acordul lor de utilizator, dar utilizează în continuare sistemul dvs. în scopuri proprii. În plus, urmărirea datelor personale este o invazie a vieții private.

În unele cazuri, malware-ul este scris ca fiind extrem de dificil de detectat și eliminat. Acest lucru se poate datora faptului că este deghizat în altceva, dar în cel mai rău caz, software-ul cunoscut sub numele de rootkits este configurat într-un mod care sunt aproape nedetectabili de la utilizatori atunci când se uită la managerul de sarcini al sistemului..

Din această cauză, este posibil să nu existe indicatori directi de malware. În schimb, veți dori să căutați simptome generale, cum ar fi ferestrele pop-up aleatoare ale browserului (de obicei, cu mesaje extreme „Pericol! Faceți clic aici!”) Sau încetinirea sistemului general datorită consumului de resurse malware. Dacă întâmpinați ceva ciudat, cel mai bun curs de acțiune este să descărcați un instrument anti-malware și să efectuați o scanare completă a sistemului. Aceste instrumente vor identifica malware și vă vor oferi opțiunea de a pune în carantină sau de a elimina fișierele asociate.

Malware-ul evoluează constant datorită programatorilor care rămân în fața curbei. Din fericire, după ce înveți să identifici trucurile obișnuite din spatele programelor malware, devine mult mai ușor de evitat. Și când v-ați înarmat cu un bun instrument anti-malware, v-ați protejat să vă lăsați computerul să devină un instrument pentru hackerii anonimi. La fel ca în cuvântul adevărat, o combinație de a te educa și bunul simț poate fi adesea cea mai bună apărare împotriva oamenilor care vor să-ți facă rău.

Faceți clic aici pentru a vă întoarce la ghidurile de confidențialitate pe internet ale ExpressVPN

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me