Care sunt problemele morale cu confidențialitatea internetului?

Diferența dintre corect și greșit este rareori alb-negru. Când vine vorba de problemele morale majore legate de confidențialitatea internetului – de la supravegherea guvernului la confidențialitatea Facebook – s-ar putea să aveți propriile păreri. Dar există două părți pentru fiecare poveste.

Să aruncăm o privire la unele dintre problemele morale actuale legate de confidențialitatea internetului.

Îndrumările legii privind confidențialitatea internetului

Poate că cea mai clară problemă morală legată de confidențialitatea internetului este folosirea programelor de spionaj și a altor programe malware, pentru a fura informații private și a comite infracțiuni informatice..

În SUA, Europa și alte țări, multe infracțiuni informatice au fost scoase în afara legii – reflectând un consens potrivit căruia furtul este greșit.

În SUA, legile federale împotriva criminalității cibernetice acoperă:

  • Fapte sau practici nedrepte sau înșelătoare
  • Fraudă cu cardul de credit
  • Fraude în legătură cu documentele și informațiile de identificare
  • Fraude în legătură cu dispozitivele de acces
  • Fraude în legătură cu calculatoare

Aceste legi fac ilegală invadarea vieții private a cuiva pentru a le fura. Dar, de asemenea, ilegalizează hacking-urile care nu sunt răuvoitoare.

Moralitatea hackingului

În mai 2014, Guardian a raportat că unii dintre cei mai buni cercetători din domeniul securității au fost amenințați cu rechizitoriu pentru eforturile lor de a expune vulnerabilitățile în infrastructura de internet.

Legea privind fraudele și abuzurile informatice din SUA elimină hacking-ul sau intrarea în rețele și sisteme private. Dar experții în securitate pe internet folosesc proiecte de hacking pentru a descoperi defectele de securitate cu intenția de a le rezolva. Proiectul Critical.IO a descoperit o slăbiciune a protocolului UPnP care a pus în pericol până la 50 de milioane de calculatoare și l-a rezolvat – prin hackingul calculatoarelor private.

Mulți oameni consideră că legile privind criminalitatea în domeniul criminalității informatice ar trebui să țină seama intenția din spatele pirateriei, și nu doar actul în sine.

Factorul de fluaj

Amenințările privind confidențialitatea pe internet nu provin doar de la infractori. De asemenea, renunțăm de bună voie la datele noastre personale zilnic, la serviciile online precum Facebook și Google.

În aceste cazuri, datele noastre nu ne sunt furate – dar multe preocupări publice au apărut cu privire la modul de utilizare a datelor. Pentru Facebook, deținerea datelor personale a sute de milioane de utilizatori a creat o așteptare în rândul acelor utilizatori că compania ar trebui să o folosească corect și să le protejeze confidențialitatea. În ultimii ani, utilizatorii au ridicat plângeri cu privire la:

  • Împărtășirea informațiilor lor private pe Facebook cu site-uri web și aplicații terțe, care ar putea fi utilizate pentru extragerea datelor
  • Setări confidențiale care au împiedicat mulți utilizatori să își poată controla confidențialitatea în mod eficient
  • Erorile care au permis terților să invadeze confidențialitatea utilizatorilor, inclusiv unul care a permis postarea pe peretele oricărui utilizator Facebook

În niciunul dintre aceste cazuri, Facebook nu a încălcat legile de confidențialitate. Dar în fiecare caz, utilizatorii au descoperit că informațiile lor erau folosite într-un mod pe care nu îl așteptau și nu le plăceau. Aceste utilizări tulburătoare și neașteptate ale datelor noastre personale sunt descrise de un fenomen cunoscut sub numele de „factorul fluier”.

Factorul fluier demonstrează că pentru companii să folosească în mod etic datele private, acestea trebuie să fie foarte clare cu privire la ceea ce fac cu ea – chiar dacă ceea ce fac cu aceasta este legal. În caz contrar, oamenii se scurg puțin.

Libertatea de informare sau dreptul de a fi uitat?

O caracteristică cheie a internetului care ne afectează confidențialitatea este incapacitatea sa de a uita. Pagini web despre persoane rămân adesea online și pot fi căutate la nesfârșit, putând afecta reputația subiectului.

În mai 2014, Uniunea Europeană a decis că cetățenii săi au „dreptul de a fi uitați” și i-au spus Google că trebuie să șterge paginile „inadecvate, irelevante sau nu mai sunt relevante” din rezultatele căutării sale.

Cazul a dus la dezbateri între cei care cred că intimitatea este un drept al omului și cei care acordă prioritate libertății informației.

Dezavantajul anonimatului internetului

Deși multe probleme de confidențialitate pe internet sunt despre identități expuse, este de asemenea posibil să utilizați multe servicii online în mod anonim. Și de multe ori, anonimatul este folosit pentru rău.

Doxxing este actul de a hacker informațiile personale ale cuiva, inclusiv adresa, informațiile de contact și detaliile bancare și de a le posta anonim la un serviciu precum Pastebin. În august 2014, hackerii au postat informații privind securitatea socială, detalii PayPal și alte informații private aparținând dezvoltatorului de jocuri Phil Fish. Ulterior Fish a anunțat că va părăsi industria jocurilor.

Alte victime ale criminalului au inclus Mel Gibson și șeful poliției LAPD. Perpetenții ar putea susține că acești oameni au obținut ceea ce meritau – dar acțiunile lor sunt greu de apărat.

Supravegherea guvernului: necesară sau rea?

În cele din urmă, o supraveghere guvernamentală este încălcată de confidențialitatea fiecărui utilizator de internet. Guvernele majorității națiunilor, inclusiv SUA și cele din Europa, ating traficul de internet ca parte a programelor de securitate națională.

În timp ce revelațiile despre supravegherea NSA din SUA au dus la îngrijorări de confidențialitate și vorbesc despre o „stare de supraveghere”, mulți gânditori conservatori consideră „avem nevoie de un NSA invaziv” pentru a ne proteja împotriva pătrunderilor informatice.

La fel ca în cazul tuturor problemelor morale despre confidențialitatea pe internet, există două părți ale poveștii – cea a persoanei care renunță la datele sale private și cea a persoanei care o păstrează.

Faceți clic aici pentru a vă întoarce la ghidurile de confidențialitate pe internet ale ExpressVPN

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me