Reddit? Rusland zegt vergeet het maar

Russisch redditverbod


Als u op zoek bent naar een onbeperkte internetdiscussie, is Reddit een goede plek om te beginnen. Naast discussies over vrijwel elk onderwerp dat bekend is bij de mens – zowel SFW als NSFW – organiseert de site ook discussies over ‘vraag me alles’ (AMA), waardoor redditors levendige discussies kunnen voeren met beroemdheden, technologie-experts en revolutionairen.

In Rusland lijkt het echter dat Reddit-gebruiker ‘rsocfan’ een beetje ver is gegaan, omdat het media-toezichts- en censuurbureau Roskomnadzor van het land een aantal pagina’s heeft geblokkeerd voor zijn praktische discussies over het kweken van Psilocybe-paddenstoelen.

Regels en voorschriften

Rusland staat er niet bepaald om bekend dat het non-conformistische meningen op internet accepteert. Zoals de BBC heeft opgemerkt, moeten bloggers in Rusland met meer dan 3.000 volgers zich registreren bij de overheid en dezelfde regels volgen als massamedia. De Washington Post beschrijft deze situatie waarmee bloggers worden geconfronteerd “te allen tijde in theoretische overtreding van de wet”; populaire Russische bloggers leven in angst dat ze mogelijk straf kunnen krijgen als de autoriteiten besluiten om tegen hen op te treden. En in de afgelopen maanden is Roskomnadzor druk bezig geweest met het geven van ernstige waarschuwingen aan sites zoals Facebook, Google en Twitter als ze zich niet houden aan de Russische wetgeving inzake gegevensverwerking.

Nu zit Reddit in het vizier dankzij een bericht van twee jaar geleden over het verbouwen van illegale drugs. In een recente Reddit-thread – “TIFU door Reddit verbannen te krijgen in Rusland” in de TIFU (Today I F – ed Up) subreddit – legt de originele poster rsocfan uit hoe hij Reddit verbannen kreeg in Rusland. Hij had de post over paddestoelen geplaatst om te zien hoe Roskomnadzor zou reageren, omdat het bureau technisch de bevoegdheid heeft om elke website te blokkeren zonder toestemming van de rechtbank.

En terwijl Roskomnadzor traag was te bewegen, haalde het media-toezichtsbureau uiteindelijk de post in en eiste dat Reddit-beheerders de aanstootgevende inhoud voor Russische gebruikers blokkeren.

Toen Roskomnadzor geen onmiddellijke reactie van Reddit ontving, verbood het bureau grote delen van de site. Veel Russen konden niet samen toegang krijgen tot Reddit, omdat ongeveer een derde van de ISP’s van het land inhoudsblokken niet goed kunnen filteren op basis van het HTTPS-protocol.

Dit leidde tot een reactie van de Reddit-sitebeheerders, die niet wilden dat hun Russische gebruikers de toegang tot hun site zouden verliezen. Een dag nadat de zwarte lijst begon, werd deze opgeheven toen de beheerders van de site contact namen met Roskomnadzor en instemden met hun voorwaarden. De aanstootgevende post is nu geblokkeerd voor gebruikers in Rusland.

Originele poster rsocfan houdt van de ironie van het hele incident. De aanstootgevende draad had niet veel belangstelling getrokken toen hij hem voor het eerst publiceerde, maar dit hele censuurincident bracht het in de schijnwerpers. Roskomnadzor vestigde in feite de aandacht op precies wat het probeerde te verbergen!

Inhoud beheren

In de afgelopen jaren heeft Roskomnadzor langzaam de vrijheid van burgers op internet weggenomen door bloggerregistraties verplicht te stellen en site-eigenaren verantwoordelijk te maken voor alles wat door andere gebruikers in de commentaarsecties van hun websites is geplaatst. Sommige organisaties hebben hun fora allemaal samen gesloten, terwijl anderen moderators hebben ingehuurd om ‘extremistische’ inhoud op te snuiven.

Het bureau heeft ook verschillende bloggers voor de rechtbank gedaagd – Alexey Navalny had zijn blog geblokkeerd en kreeg een voorwaardelijke straf opgelegd wegens het roepen van een “protestrally”, wat leidde tot een reactie van het kantoor van de procureur-generaal dat Roskomnadzor opdracht gaf zijn blog te verbieden en een gerechtelijke procedure te starten.

Maar de Russische overheid is niet de enige grote organisatie die Reddit-inhoud beheert. Zoals opgemerkt in een recent artikel in The Verge, neemt de site zelf ook een hardere lijn aan met forums die als aanstootgevend of ongepast worden beschouwd. In juli kondigde Reddit aan dat specifieke communities die ‘alleen maar ergeren’ niet langer doorzoekbaar zouden zijn en geen inkomsten voor het bedrijf zouden genereren.

Nu zegt CEO Steve Huffman dat ze het meest aanstootgevende van deze forums verbieden en anderen in quarantaine plaatsen die ‘Reddit over het algemeen voor iedereen slechter maken’.

Dus wat is het verschil hier? Als Reddit, net als Rusland, mag beslissen waartoe gebruikers toegang hebben, oefenen ze dan niet ook censuur uit? Huffmans visie op het onderwerp werpt enig licht: “verbannen is als doodstraf. We nemen een verbod zeer serieus, en daarom duurt het zo lang voordat we het doen. “

Vergelijk dit met Roskomnadzor, dat gebruikers en berichten wil verbieden voor zelfs kleine overtredingen en zonder externe goedkeuring. Het is vrij duidelijk dat Reddit handelt wanneer dat nodig is – voor het grotere goed – terwijl veel overheidsinstanties willekeurig lijken te handelen.

Bottom line? Als je in Rusland bent en op Reddit woont, krijg dan een VPN of andere proxy-gateway, want het is een veilige gok dat Roskomnadzor zich binnenkort niet zal aanmelden voor een AMA.

 Uitgelichte afbeelding: (1) ravennka / Dollar Photo Club, (2) Psilocybe.tampanensis.one door Workman heeft een licentie onder CC BY-SA 3.0 (afbeeldingen zijn gecombineerd en aangepast)

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map