Netneutraliteit is belangrijk en we moeten ervoor vechten

Dollars die een cirkelvormig 'wacht'-pictogram vormen boven een bericht' Bezig met laden ... '. Verwacht een trager internet zonder netneutraliteit.


Netneutraliteit (vóór 2003, bekend als ‘common carrier concept’) beschrijft het idee dat internetproviders (ISP’s) gegevens zonder onderscheid van het type of de herkomst moeten routeren. Een video moet bijvoorbeeld dezelfde prioriteit hebben, ongeacht of deze wordt weergegeven door YouTube of een kleine concurrent.

Netneutraliteit is een belangrijk principe van internetregulering. Ondanks dat het wordt beschouwd als een hoeksteen van succesvolle innovatie in een open en gratis internet, wordt netneutraliteit bedreigd door ISP’s, grote bedrijven en overheden.

Wat betekent netneutraliteit?

Elk gegevenspakket dat wordt overgedragen via de kabels en schakelaars van internetproviders moet op dezelfde manier worden behandeld, ongeacht de toepassing, gebruiker, inhoud of platform.

In de praktijk betekent netneutraliteit dat uw internetprovider geen toestemming heeft om uw internetgebruik onder de loep te nemen en pakketten te vertragen of te vertragen op basis van de service die u bekijkt. ISP’s mogen geen voorkeur geven aan bedrijven waarmee ze overeenkomsten hebben gesloten en bijvoorbeeld YouTube versnellen en Vimeo vertragen.

Het is vanwege neutraliteit dat ISP’s vaak op dezelfde manier worden gereguleerd als openbare nutsbedrijven (gemeenschappelijke vervoerders), die niet mogen discrimineren bij het leveren van hun diensten. Bijvoorbeeld, tijdens een stroomstoring of een watertekort zal uw nutsbedrijf waarschijnlijk sommige huishoudens niet bevoordelen ten opzichte van andere.

Waarom netneutraliteit zo belangrijk is

Het idee van netneutraliteit wordt gezien als het belangrijkste principe om een ​​gezonde concurrentie tussen internetbedrijven te garanderen en het voor gebruikers gemakkelijk te maken om internetinnovaties over te nemen.

Zonder netneutraliteit zou een ISP kunnen samenspannen met een videostreamingdienst en de video’s van die dienst met hoge snelheid en kwaliteit kunnen leveren, terwijl alle andere diensten worden beperkt tot lage snelheden en slechte kwaliteit.

De snelle videostreamingservice zou dan in staat zijn prijzen te verhogen, de winst met de ISP te delen en zich nooit zorgen te maken over concurrentie.

Wie bedreigt netneutraliteit en waarom?

Internetconglomeraten en ISP’s bedreigen netneutraliteit. De twee groepen houden niet van de concurrentie van een vrije en open markt en geven er de voorkeur aan om een ​​monopolistische omgeving te creëren waar ze te veel kunnen betalen voor inferieure producten – vergelijkbaar met hoe kabelbedrijven deden (en nog steeds doen!) Vóór internet.

Enkele voorbeelden van inbreuken op netneutraliteit in het verleden:

 • Beperking van BitTorrent-verkeer
 • Het aanbieden van gratis gegevens, maar alleen voor een bepaald bedrijf (zoals Facebook of Spotify)
 • Apple FaceTime uitschakelen
 • Blokkering van gratis internetbeldiensten

Sommige grote internetbedrijven worden er ook van beschuldigd het principe van netneutraliteit te ontmantelen. Facebook’s internet.org-campagne is bedoeld om gratis internettoegang te bieden aan de ontwikkelingslanden, maar tegelijkertijd zal het de toegang tot bepaalde platforms beperken en bedrijven in het bezit van Facebook sterk bevoordelen (WhatsApp, Instagram).

De angst is dat zonder het principe van netneutraliteit niemand meer in staat zal zijn om een ​​internet startup te creëren, omdat ISP’s het verkeer van de grote gevestigde monopolies zullen begunstigen.

Netneutraliteit in balans: een handlabel ISP met een schaal met internetinhoud aan elk uiteinde.

Netneutraliteit heerst over de hele wereld

Verenigde Staten

Netneutraliteitsregels werden in 2005 door de Federal Communications Commission (FCC) aangenomen in de Verenigde Staten. De wettelijke basis van de FCC-regels bleef echter omstreden en herhaalde pogingen om ze in wetgeving om te zetten mislukten in het Congres.

In 2017 besloot de FCC onder een nieuwe regering haar regels in te trekken. De intrekking werd in 2018 van kracht ondanks vele online protesten.

Europeese Unie

Hoewel individuele landen nog steeds kunnen beslissen over strengere regels voor netneutraliteit, heeft de Europese Unie sinds 2002 een minimumnorm vastgesteld. Met deze norm kunnen telecombedrijven in sommige omstandigheden nog steeds de diensten van hun klanten downgraden.

Sommige Europese landen hebben krachtige netneutraliteitswetten, zoals Nederland en Slovenië, maar andere, zoals Portugal, staan ​​discriminerende prijsmodellen toe die volgens de definities van de meeste mensen de regels voor netneutraliteit overtreden..

Brazilië

Het Braziliaanse Civil Rights Framework voor internet (Marco Civil da Internet) van 2014 ondersteunt in principe het idee van netneutraliteit, maar heeft ook diensten zoals WhatsApp geblokkeerd.

China

China heeft geen netneutraliteitswetten en censureert regelmatig diensten en gegevens.

Indië

Sinds 2018 heeft India sterke regels voor netneutraliteit die elke vorm van gegevensdiscriminatie verbieden.

Is netneutraliteit de perfecte oplossing?

In theorie wel. Maar er zijn veel gevallen waarin netneutraliteit verre van ideaal is. Sommige gegevens hebben gewoon een andere prioriteit dan andere gegevens. Het lijkt absurd om een ​​computerback-up bijvoorbeeld met dezelfde prioriteit als een telefoongesprek te routeren en het bandbreedtegebruik van de wereld zou veel efficiënter zijn als gegevens een uitdrukkelijke en lage prioriteit zouden krijgen.

Helaas hebben we geen mechanisme om de prioriteit van gegevens nauwkeurig te beoordelen. Als we internetproviders zouden toestaan ​​om te beslissen, zouden we uiteindelijk monopolistisch gedrag hebben en als we de gebruikers of bedrijven laten bellen, zouden we waarschijnlijk in een situatie komen waarin iedereen hun gegevens als hoge prioriteit zou markeren.

Hoe we netneutraliteit konden behouden

Met de opkomst van cryptocurrencies is het misschien ooit mogelijk om voor bandbreedte te betalen, niet per maand of GB per GB, maar door een prijs aan elk aangevraagd pakket te koppelen op basis van prioriteit.

De ISP zou deze vergoeding als een beloning verzamelen en zou worden gestimuleerd om eerst wat gegevens te leveren. Dit kan natuurlijk betekenen dat een GB online videoconferentieafbeeldingen veel meer kosten dan een GB back-up van gegevens of een GB BitTorrent, maar het is een efficiënter gebruik van bandbreedte.

Zolang de gebruiker – niet de internetdienst – voor de gegevens betaalt, zouden ISP’s en conglomeraten weinig gelegenheid hebben om samen te werken. Het streamen van een film op hoge snelheid van de grootste provider kost evenveel als het streamen van de film van de kleinste provider.

Wat u kunt doen om netneutraliteit te besparen

Als u vermoedt dat uw ISP uw bandbreedte selectief beperkt of bepaalde services blokkeert, kunt u een VPN gebruiken om dit te omzeilen. Uw internetprovider kan niet in uw versleutelde VPN-tunnel kijken en kan sommige services niet vertragen terwijl hij andere prioriteit geeft.

Om netneutraliteit te beschermen, kunt u ook contact opnemen met uw lokale regelgevende instantie of wetgever om hen te laten weten dat dit iets is dat u belangrijk vindt.

Als u zich in de VS bevindt, kunt u die van OpenMedia gebruiken Het internet vecht terug het formulier. In Europa kunt u dit formulier gebruiken.

Zie ook: Hyperlinks hebben internet fantastisch gemaakt en mogen niet worden belast

Laat ons uw mening over netneutraliteit weten in de reacties hieronder.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map