Laura Poitras en de Digital Exiles


Dit jaar bracht documentairemaker Laura Poitras het meest controversiële project ooit uit: Citizenfour. De film richt zich op NSA-held Edward Snowden en niet alleen op wat hij onthulde aan journalisten in een hotelkamer in Hong Kong, maar nog belangrijker waarom. 

Hoewel veel mensen weten dat Snowden nu een inwoner van Rusland is, is het minder algemeen bekend dat Poitras ook verhuisde – naar Berlijn, om het bronmateriaal voor haar documentaire te beschermen.

Daar maakt ze deel uit van een groeiende gemeenschap genaamd de ‘Digitale ballingen’, een groep deskundige journalisten, softwareontwikkelaars en zelfs MI5-agenten die allemaal vechten voor onze online vrijheid. Allen zijn naar Duitsland gevlucht vanwege het strikte beleid inzake digitale privacy. De geheime dienst van het land, BND, is niet toegestaan ​​om burgers te bespioneren en elke poging om persoonlijke vrijheden in te perken stuit op standvastig verzet.

Wie is wie?

Dus wie zijn de digitale ballingen? Het is moeilijk te zeggen, omdat ze geen wekelijkse vergaderingen houden of duidelijke verklaringen afleggen over hun verblijfplaats op sociale media. Ze zijn naar Berlijn gekomen voor een uitstel van het toezicht van hun eigen regeringen – in het geval van Poitras stond ze al op de watchlist van de NSA na twee films over de Amerikaanse oorlog tegen terreur en vaak uit de rij getrokken op luchthavens of uitgekozen op vliegtuigen voor extra ondervraging. Citizenfour gewoon de belangstelling voor illegale activiteiten van de overheid opdreef.

Volgens Martin Kaul, redacteur van sociale bewegingen van Die Tageszeitung, “zijn ze erg opvallend, de ballingen, maar ik denk niet dat er honderden zijn, of zelfs tientallen.”

Hij wijst er echter op dat de hackercultuur in Duitsland sterk is en dat veel burgers zich al bezig hielden met hun online vrijheid. Laura Poitras en de Digital Exiles hebben de beweging tegen overheidstoezicht een gevoel van internationale urgentie gegeven.

Hoofdrolspelers

Hoewel digitale ballingen niet op zoek zijn naar roem en fortuin, is het mogelijk om een ​​aantal van hen op te sporen. In een recent stuk voor The Guardian kreeg Carole Cadwalladr de kans om niet alleen Poitras te interviewen, maar ook verschillende anderen, waaronder Jacob “Jake” Appelbaum en Annie Machon. Applebaum was gedeeltelijk verantwoordelijk voor de oprichting van het Tor-netwerk, dat gebruikers anoniem maakt, en werkte ook met WikiLeaks.

Machon is ondertussen een voormalige spion bij het Britse bureau MI5. Nadat de afdeling in 1989 naar de beurs ging, genoten ze een periode van grote publieke steun; echter, in 1997 onthulde Machon geheime – en illegale – aftappunten, dossiers die werden bewaard door ministers en de illegale opsluiting van burgers. Ze woont nu parttime in Berlijn en biedt hulp aan andere klokkenluiders.

Let op

De ballingschap van Laura Poitras en de digitale activisten naar Duitsland herinnert ons er sterk aan dat overheidstoezicht heel, heel reëel is.

Dus hoe kunnen we maatregelen nemen om onze online privacy te waarborgen en de pogingen van overheden om ons te bespioneren te belemmeren? Het gebruik van een VPN om uw verbinding te coderen is een onderdeel van de vergelijking, maar het is slechts een begin. Privacy is een veelzijdige aanpak, en om deze reden raden we ten zeerste aan om het privacypakket van Reset the Net te bekijken, dat is gevuld met tools en informatie om massabewaking moeilijker te maken.

Uiteindelijk bewonderen we Laura Poitras voor haar vasthoudendheid en moed, en voor het grote persoonlijke risico dat ze nam om te creëren Citizenfour.  We zijn dankbaar dat een wereldwijd publiek nu via de film toegang heeft tot de onthullingen en motivaties van Edward Snowden, en dat de inspanningen van Poitras mensen bewust maken van hoe overheden dagelijks inbreuk maken op ons recht op privacy.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map