Gezichtswisselsoftware is nu open-source

Twee gekruiste armen houden een ander gezicht vast. Het ziet er een beetje freaky uit, om eerlijk te zijn.

Ontwikkeld door experts van het Massachusetts Institute of Technology en NVIDIA, maakt vid2vid-technologie het voor iedereen mogelijk om de oppervlaktebeelden van objecten in een video te verwisselen.

De meesten van ons kennen dit soort video-naar-video-synthese door ‘face-swapping’, waarbij een algoritme een gezicht detecteert en er een ander gezicht op toepast. Maar de technologie kan ook van toepassing zijn op andere objecten, bijvoorbeeld auto’s of winkelpuien.

Auteursrechtelijke problemen en identiteitsdiefstal

Face swapping-technologie, vergelijkbaar met elke andere video- en fotoveranderende techniek, wordt alom gevreesd voor het gebruik ervan bij het creëren van lasterlijke en auteursrechtelijke beperkte inhoud. Het stelt immers iedereen in staat om de gezichten van beroemde acteurs in zelfgemaakte films (Deepfake genoemd) te gebruiken, of misschien zelfs bewijs van een misdrijf aan de verkeerde verdachte toe te schrijven.

Wat meer is, de MIT-wetenschappers achter vid2vid hebben de code gepubliceerd onder een Creative Commons-licentie, wat betekent dat iedereen de code naar eigen goeddunken kan gebruiken of wijzigen (zolang ze de auteur de eer geven).

Massale adoptie is schadebeperking

Het open-source maken van beeldruiltechnologie is echter een belangrijke stap om schade te beperken, omdat het het speelveld tussen goed gefinancierde kwaadwillende actoren en het publiek nivelleert.

Het kan mensen ook helpen af ​​te zien van het kwaadwillig gebruiken van dergelijke technologie, omdat elke video zwaarder wordt bekeken wanneer degenen die ernaar kijken weten hoe gemakkelijk het kan zijn om dergelijk materiaal te ‘vervalsen’.

In hun artikel leggen de auteurs de wiskunde achter hun modellen uit en tonen ze het vermogen van hun code door gezichten, bomen en gebouwen te verwisselen.

Software voor het uitwisselen van afbeeldingen in actie

In een documentaire uit februari 2018 demonstreert een ander team van onderzoekers die werken aan software voor beelduitwisseling hun mogelijkheden door decoratie op een muur te vervangen door aanstootgevende symbolen en het gezicht van een acteur door dat van president Trump.

“Geloof niet alles wat je op internet ziet.”
– Abraham Lincoln

De toekomst van gepatenteerde afbeeldingen en video’s

De geloofwaardigheid van online informatie is al vrij laag – tools zoals Photoshop kunnen afbeeldingen ten onrechte toeschrijven en opzettelijk gebeurtenissen manipuleren, wat onze indruk van de wereld verstoort.

Het wordt steeds moeilijker om online bronnen te verifiëren naarmate de technologie accuraat vordert, en we kunnen de dag zien waarop digitale afbeeldingen niet langer toelaatbaar zijn voor de rechtbank.

Technologie zoals gedecentraliseerde tijdstempels maken het misschien moeilijker om nepbeelden toe te schrijven aan gebeurtenissen in het verleden, maar ze laten nog steeds iedereen toe om opzettelijk inhoud te manipuleren.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me