Een korte geschiedenis van anoniem

Anoniem de straat op om te protesteren

Anoniem heeft rundvlees met Donald Trump.

Eerder deze week bracht het hacking-netwerk een video uit waarin de ‘totale oorlog’ tegen de Amerikaanse president hoopvol werd verklaard, en beweerde zijn racistische houding en onvriendelijke opmerkingen een volledige aanval te rechtvaardigen. Volgens Anonymous wordt “Operation Trump” 1 april volledig van kracht.

We hebben de afgelopen jaren veel over Anonymous gehoord, maar wie zijn zij? En hoe bezorgd moeten Trump en zijn cavalcade van supporters echt zijn?

Van Pasty Keyboard Warriors tot Global Freedom Fighters

Anoniem is een los netwerk van hacktivisten (hackeractivisten) die ernaar streven de status quo te wijzigen. Ze zijn sterk tegen elke vorm van censuur en overheidstoezicht. De groep zou zijn ontstaan ​​in 2003 toen enkele willekeurige gebruikers samenkwamen om te praten over anarchie, onderdrukking en de stand van zaken op 4Chan-beeldborden. 

“Wij zijn anoniem. We zijn legio. Wij vergeven niet. We vergeten niet. Verwacht ons.”

In 2006 kregen ze hun eerste glimp van aandacht nadat ze de Finse sociale netwerkhub Habbo hadden geïnfiltreerd en de toegang tot bepaalde delen van de site hadden geblokkeerd. Rapporten waren opgedoken hoe de site raciaal bepaalde gebruikers had geprofileerd, dus anoniem besloot terug te slaan. 

Ze maakten naam voor zichzelf, maar het zou nog twee jaar duren voordat iemand buiten 4Chan-kringen het zou herkennen.

Anoniem bereikte bijna goddelijkheid toen ze de Scientology kerk hackten

Flits vooruit naar 2008 toen Anonymous de krantenkoppen haalde door een macabere video uit te brengen waarin de oorlog aan de Scientology Kerk werd verklaard. In de onderstaande video beweert de groep dat de kerk haar leden jarenlang heeft uitgebuit en daarom het verdient te worden neergehaald.

“Voor het welzijn van uw volgelingen, voor het welzijn van de mensheid – en voor ons eigen plezier – zullen we u van het internet verdrijven.” 

Een reeks DDoS-aanvallen en verschillende persoonlijke protesten volgden. Duizenden demonstranten die Guy Fawkes-maskers dragen, stroomden naar Scientology centra over de hele wereld, voor altijd de reputatie van de kerk verwoestend en miljoenen schade kostend.

De kerk kreeg massale aanvallen op hun website, maar erger nog, ze leden onherstelbare schade aan hun geloofwaardigheid.

Dit was de eerste keer dat hacktivisten zich onder dezelfde vlag verenigden, om dezelfde reden, en het vormde de basis voor wat er zou gebeuren.

Assange wreken en regeringsonderdrukking omverwerpen

In 2010 probeerden de VS de klokkenluiderswebsite WikiLeaks te sluiten door sites als Amazon, PayPal en MasterCard te dwingen hun diensten van de site te verwijderen. Door dit te doen, kan de overheid alle toegang tot de openbare middelen van de site blokkeren. 

Als reactie hierop lanceerde Anonymous een aanval met de naam “Operation Avenge Assange”, waarbij ze de websites van PayPal, Visa en MasterCard tijdelijk naar beneden haalden.

PayPal schatte dat de schade het bedrijf 5,5 miljoen dollar had gekost, wat vervolgens leidde tot 14 anonieme arrestaties.

13 van de 14 hackers beloofden schuldig aan de aanval, maar WikiLeaks leeft voort.

Onderdrukking bestrijden en teruggeven aan de mensen

Kort daarna trok Anonymous naar Tunesië ter ondersteuning van de Arabische lente door tal van DDoS-aanvallen uit te voeren op websites van de Tunesische overheid. Ze hielpen ook het Tunesische volk te machtigen door hen te voorzien van de juiste tools en informatie die nodig is om de overheid te hacken (waaronder de Tor-browser). 

Dit leidde tot een massale opstand van de regering die uiteindelijk de dictatuur ten val bracht.

Soortgelijke aanvallen vonden plaats in Egypte, waar Anonymous hielp bij het herstellen van bepaalde delen van het internet die werden gecensureerd door de overheid. De groep heeft ook verschillende overheidswebsites gehackt en verwijderd. Deze sites bleven offline totdat president Hosni Mubarak officieel ontslag nam.

Talloze andere aanvallen zijn gedocumenteerd, waaronder de beroemde Westboro Baptist Church-hacking, waarbij Anonymous de namen, nummers, e-mailadressen en thuisadressen van veel leden van de kerk in een tweet heeft vrijgegeven. 

Westboro Baptist Church Dox | http://t.co/RDTaMpWc Veel plezier, en vergeet niet, dit zijn vreselijke mensen die begrafenissen pikken | #YAN #OpWestBor

– Anoniem (@YourAnonNews) 17 december 2012

Dit is slechts een glimp van de exploits van de groep. U kunt hier een meer samenhangend tijdschema bekijken.

Hoe groot is anoniem?

Dit is het punt, Anonymous is niet zozeer een organisatie, maar een ideologie. Wat begon als een eenvoudig 4Chan-prikbord is uitgegroeid tot een wereldwijde reden voor belangenbehartiging die met de dag groeit.

Anoniem heeft aandacht gekregen van beide kanten van het spectrum van belangenbehartiging, van het worden geprezen als helden tot cyberterroristen. In 2012 werd de groep door Time Magazine uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mensen ter wereld.

Omdat Anoniem alomtegenwoordig is, kunnen ze samenvloeien wanneer en hoe ze maar willen. Er zijn geen hoofdkantoren van bedrijven, geen (bekende) agenda’s en geen echte manier om er iets aan te binden. Maar hoewel dit hen helpt privé te blijven, opent het ook de deur voor andere mensen om aanvallen in hun naam te claimen. Het is vrijwel onmogelijk om te weten wie de echte Anoniem is en wie niet. Zijn deze bedreigingen tegen Trump legitiem?

Hoewel we dit niet kunnen beantwoorden, kunnen we gerust zeggen dat hun aantal groeit.

Moet Trump en co. wees bezorgd? Jij verteld ons.

Uitgelichte afbeelding: “Anoniem bij Scientology in Los Angeles” van Vincent Diamante is gelicentieerd onder CC BY-SA 2.0.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me