AT&T helpt NSA graag miljoenen te bespioneren

at & t helpt nsa

Toen Edward Snowden de wereld vertelde dat de NSA vrienden had in de Amerikaanse telecomindustrie, noemde hij geen namen. Evenmin vermeldden de documenten die hij heeft vrijgegeven specifieke bedrijven. Maar dankzij een recent onderzoek door ProPublica en de New York Times is de identiteit van de meest waardevolle partner van de NSA onthuld: het is AT&T.

“Extreme bereidheid om te helpen”

Het onderzoek onthult AT&T voldeed niet alleen aan de NSA-gegevensverzoeken, ze waren “zeer meewerkend” en toonden “extreme bereidheid om te helpen” met het massale toezicht van de spionagent op Amerikaanse communicatie. Uit de documenten blijkt dat dit partnerschap een van de oudste in de geschiedenis van de NSA is, beginnend in 1985 kort na AT&T werd een eigen bedrijf.

Het nieuws is ongetwijfeld schokkend voor veel van AT&T’s miljoenen klanten. Maar voor degenen die zich een bepaald rapport uit 2006 herinneren, zijn deze recente onthullingen gewoon een bevestiging van een lang verdenking.

Dat rapport, gepubliceerd in 2006 door Salon en Wired, komt van voormalig AT&T technicus Mark Klein, die probeerde te fluiten over een reeks ‘geheime kamers’ die door de NSA in AT waren geïnstalleerd&T-voorzieningen. Het rapport beweerde dat deze kamers apparatuur bevatten die gebruik maakte van high-speed glasvezelcircuits waardoor “elk individueel bericht op internet” werd doorgegeven en de inhoud rechtstreeks aan de NSA werd doorgegeven.

Niemand gegevens zijn veilig

‘Elk afzonderlijk bericht op internet’ klinkt misschien als een overdrijving, maar het is waarschijnlijk dichter bij de waarheid dan u denkt. Klein claimde ook AT&De zakelijke relaties van T met andere providers filteren hun verkeer routinematig via dezelfde circuits die de NSA in hun geheime kamers tapt, wat betekent dat u gewoon geen AT bent&T-abonnee betekent niet dat uw e-mails niet door hun handen zijn gegaan.

Klein is grotendeels vergeten in de bijna 10 jaar sinds zijn eerste publieke verklaring. Maar deze nieuwe analyse van de NSA-documenten heeft hem min of meer volledig gerechtvaardigd.

Oud bewijs, nieuwe analyse

Dus waarom duurde het enkele jaren voordat Snowden’s documenten AT onthulden?&T als de belangrijkste bondgenoot van de NSA? De gelekte documenten vermelden nooit AT&T bij naam, in plaats daarvan de codenaam “Fairview” gebruiken om hun partnerorganisatie te beschrijven.

De auteurs van het onderzoek publiceerden ook een doorloop van hun pad door de “broodkruimels” op het spoor van bewijsmateriaal dat hen ertoe bracht AT vast te stellen&T als de echte partner. Deze paneermeel omvat:

  • ? De datum 5 augustus 2011. Een NSA-nieuwsbrief claimde dat het verzamelen van gegevens op deze datum werd hervat na een storing veroorzaakt door een aardbeving. Volgens het Japanse station dat dat gebied onderhoudt, werd op die datum slechts één kabel weer in gebruik genomen, en volgens de FCC wordt die kabel door AT beheerd&T.
  • ? Eigen acroniemen. Beschrijvingen van Fairview-programma’s in NSA-documenten gebruiken de termen “SNRC” en CBB “, die ex-AT zijn&T-medewerkers bevestigen is jargon specifiek voor AT&T.
  • ? U.N.-contracten. Interne documenten onthulden dat de NSA met behulp van Fairview glasvezelgegevens van het hoofdkantoor van de Verenigde Naties aftapte. Afzonderlijke records geven AT aan&T beheerde destijds het glasvezelnetwerk van de Verenigde Naties.

BIJ&T’s antwoord

In antwoord op de bevindingen citeerde Reuters een vertegenwoordiger van AT&T:

We verstrekken niet vrijwillig informatie aan onderzoeksautoriteiten, behalve als het leven van een persoon in gevaar is en tijd van essentieel belang is. In een situatie van ontvoering kunnen we bijvoorbeeld helpen bij het opsporen van gebelde nummers om de politie te helpen.

“Niet vrijwillig” is moeilijk te verzoenen met “extreme bereidheid om te helpen”. Het is duidelijk dat iemand de waarheid niet vertelt, of misschien is de vertegenwoordiger eigenlijk gewoon geen idee. Men moet zich afvragen hoeveel AT&T-medewerkers zijn zich zelfs bewust van het geheime partnerschap. In ieder geval is het zeker binnen AT&Het belang van T om de relevantie van dit verhaal te bagatelliseren.

Zijn we zelfs verrast?

Het is moeilijk om het publiek meer te shockeren als het gaat om het bereik van de NSA. Het echte nieuwsverhaal is niet dat je e-mails worden afgeluisterd, of dat AT&T is de dader. Het is dat op zijn minst een paar AT&T-medewerkers deden het met een glimlach op hun gezicht.

Vanuit praktisch oogpunt moet u ervan uitgaan dat elk bericht dat u via internet verzendt, kan worden onderschept door spionnen van bedrijven of overheid, ongeacht of u een AT bent&T klant. Daarom is codering belangrijk. U kunt niet voorkomen dat uw gegevens worden verzameld, maar u kunt het erg moeilijk maken om te lezen.

Uitgelichte afbeelding: iko / Dollar Photo Club

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me