Ce se va întâmpla cu confidențialitatea internetului în viitor?

O ilustrare a unui lacăt pixelat

Din păcate, am ajuns la un punct în care internetul nu funcționează corect decât dacă sacrificăm o parte din confidențialitatea noastră. Totul de la Twitter la telefoanele mobile dorește acces la informațiile noastre personale, locația GPS și multe altele.

Pentru majoritatea dintre noi, modul în care companiile depozitează și folosesc informațiile noastre este în mare parte un mister. Există povești constante despre informațiile furate pentru consumatori, dar totuși, de bună voie, le oferim pe ale noastre, deoarece alternativa este serviciile cloud și rețelele sociale care ne blochează.

Dacă confidențialitatea internetului a erodat deja atât de mult în zilele noastre, cum vor fi lucrurile în viitor?

Internetul lucrurilor v-ar putea pune toată viața online

Răspunsul depinde de cum evoluează internetul în viitor. O tendință care se așteaptă să schimbe peisajul este creșterea dispozitivelor non-computer care utilizează internetul pentru a se conecta la servicii cloud.

Internet of Things (IoT) este de așteptat să aducă totul, de la mașinile de spălat la implanturile medicale online. Un avantaj al acestor obiecte inteligente este că le vom putea controla de la distanță. În curând, vom putea controla totul în casele noastre cu o aplicație.

Dar obiectele inteligente ca acestea se bazează pe trimiterea informațiilor despre activitățile noastre către furnizorii de servicii. Odată ce majoritatea dispozitivelor vor fi online, toată viața noastră va fi și ea.

Vârsta datelor mari

Datele personale colectate de companii precum Facebook și Google, precum și multe altele, au dus deja la crearea unor baze de date masive și structurate despre obiceiurile clienților. Aceste date mari sunt deja folosite pentru a influența modul în care companiile vizează clienții și designul de noi produse.

Cantitatea de date din lume crește într-un ritm incredibil – 90% din datele lumii au fost create în ultimii doi ani. În prezent, în fiecare zi sunt generate 2,5 exabytes (2,5 miliarde GB) de date.

Majoritatea acestor date sunt despre noi și despre ceea ce facem online. Dacă datele cresc în acest ritm, imaginați-vă cât de mult vor fi peste zece ani!

Pigeonholed după tiparele de comportament

Un mod semnificativ în care companiile folosesc deja date mari este de a găsi modele în comportamentul nostru. Aceste tipare sunt folosite pentru a prezice comportamentul nostru viitor, pentru a face presupuneri despre cine suntem și pentru a ne vinde mai eficient.

New York Times a raportat că comercianții cu amănuntul și creditorii folosesc deja date despre achizițiile anterioare pentru a prezice clienții care pot face rambursări la timp. Un retailer canadian a descoperit că clienții care au achiziționat semințe de păsări premium au foarte mari șanse să efectueze plăți la timp. Clienții care au cumpărat accesorii auto în formă de craniu aveau mai multe șanse să rateze plățile.

În mod extraordinar, toți clienții care se potrivesc cu cel din urmă model au fost respinși pentru creditul magazinului – chiar dacă erau solicitanți noi care nu au ratat plățile în trecut.

Prezicerea viitorului

Tendința este că împărtășim mai multe date despre noi înșine, prin intermediul mai multor dispozitive. Internet of Things va crește în continuare și metodele de organizare și analiză a datelor mari evoluează și ele.

Cu atât de multe date despre obiceiurile noastre disponibile, companiile de internet ar putea în curând să știe mai multe despre noi decât știm despre noi înșine – inclusiv ceea ce vom face în continuare.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me