Beneficiile si pericolele tehnologiei vocale din Siri-ous

Beneficiile și riscurile tehnologiei vocale


“Buna Siri”

Întrebați orice utilizator iOS dacă au spus cele menționate mai sus și vor împărtăși anecdote personale despre întrebări schițate și răspunsuri hilar. Ceea ce nu observă majoritatea oamenilor, este că apariția tehnologiei vocale precum Siri și Alexa Amazon anunță o nouă paradigmă în ceea ce privește calculul, aducând noi comodități, precum și unele riscuri înfiorătoare..

O scurtă istorie a interfețelor grafice pentru utilizatori

Până de curând, interacțiunile noastre cu calculatoarele se bazau pe interfețe grafice de utilizator (GUI). GUI a fost visat pentru prima dată în anii 1930 de către inginerul american Vannevar Bush, care a conceput o mașină numită Memex (un portmanteau de memorie și index) care să prezinte toate cunoștințele umane prin intermediul a două ecrane grafice, o tastatură și un scaner..

Tehnologia din zilele lui Bush nu a reușit să aducă viața la Memex și abia în momentul în care Xerox Alto a fost introdus în 1973, calculatoarele au fost capabile să combine toate elementele necesare pentru GUI moderne..

Calculatorul Xerox Alto cu GUIFiind primul computer proiectat cu un sistem de operare bazat pe o interfață grafică de utilizator, Alto este o etapă de calcul.

De atunci, GUI-urile au devenit o componentă de bază a vieții noastre digitale. Indiferent dacă tastați pe un Macbook sau atingeți un Android, vă bazați pe un ecran care vă va ajuta să operați dispozitivul și să transmiteți informațiile pe care le căutați. Cu ajutorul tehnologiei vocale, GUI poate deveni învechită.

Ce avantaje și riscuri ne putem aștepta ca tehnologia vocală să adauge experienței noastre de calcul?

Avantajele tehnologiei vocale

În primul rând, tehnologia vocală face comunicarea cu mașinile mai naturale. În loc să petreci ore întregi să te înveți (sau un membru al familiei mai în vârstă) cum să funcționezi un nou sistem de operație fantezist, tehnologia vocală ne permite să interacționăm cu mașinile într-un limbaj mult mai simplu – al nostru.

Imaginează-ți ușurarea pe chipul bunicii tale când își dă seama că își poate verifica e-mailul fără a deschide un browser web, tastând o adresă URL și introducând parola ei extrem de complexă. Pe măsură ce tehnologia vocală se îmbunătățește, avem de câștigat de la o mai bună comoditate și eficiență pe măsură ce barierele de funcționare a unui dispozitiv digital scad.

Nu numai că tehnologia vocală introduce un plus de comoditate pentru utilizatorii de calculatori existenți, ci permite și persoanelor care nu au reușit să utilizeze computerele pentru a se alătura conversației digitale. Un computer care funcționează prin voce le permite persoanelor cu deficiențe de vedere să se bucure (majoritatea) de avantajele care vin cu faptul că sunt online, în timp ce utilizatorii cu dizabilități fizice vor putea opera dispozitive digitale cu dificultăți reduse.

În plus, pe măsură ce mașinile înțeleg mai bine limbile umane, tehnologia de traducere simultană ne va ajuta să comunicăm cu străinii și mai rapid. Eficiențele productive rezultate vor fi probabil un beneficiu pentru toate părțile implicate.

Pericolele tehnologiei vocale

Dar nu sunt toate curcubeele și fluturii. Tehnologia vocală necesită dispozitive inteligente care ascultă în mod constant și (pot fi) înregistrate. Deși multe dispozitive trebuie să fie activate („Hei, Siri”, „Hei, Cortana”) înainte de a transmite informațiile vorbite pe un server online, nu există informații clare despre cine stochează ce, la ce oră și cât timp.

Nu există servicii web moderne secrete care adună deja informații despre tine, dar tehnologia vocală le permite să pună mâna pe o piesă cheie a identității tale – vocea ta.

Deși ne aflăm încă de ani buni de scenariile de coșmar unde hackerii colectează și vă manipulează înregistrările vocale din motive urâte, nu ne putem întreba dacă comoditățile tehnologiei vocale merită eroziuni suplimentare la confidențialitate. În orice caz, companiile tehnologice trebuie să se asigure că măsurile lor de securitate a datelor rămân la îndemână și să continue lupta împotriva cererilor de date în spate pe dispozitive.

Utilizați tehnologia vocală în siguranță cu un VPN

Aplicația ExpressVPN pe dispozitivele iOSPână la introducerea VPN-urilor vocale, puteți conecta ExpressVPN printr-o simplă atingere a unui buton!

Tehnologia vocală promite să deschidă o nouă lume de beneficii și riscuri, dar un instrument tehnologic existent vă poate proteja viața digitală la fel. Un VPN criptează și securizează orice date care vă părăsesc dispozitivul, astfel încât nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la apariția unor terțe persoane nefaste în conexiunea dvs. de internet și a stabilirii vocii (sau a lucrurilor pe care le spuneți cu acesta).

Deși nimic nu bate utilizarea tehnologiei cu bun-simț, un VPN face un drum lung pentru a vă asigura că informațiile dvs. (oricum le transmiteți) rămân a dvs..

Ce părere aveți despre tehnologia vocală? Ești încântat să vezi că interacțiunea om-calculator face următorul salt cuantic? Fiind o companie interesantă care a introdus un verificator IP, un test de scurgere DNS și o aplicație minunată pentru routere doar în ultimul an, ExpressVPN este încântat de potențialul tehnologiei vocale..

Nu luați în calcul posibilitatea unui VPN cu funcție vocală în viitorul apropiat!

Xerox Alto: Michael Hicks / Wikimedia Commons
iPhone: Pixabay / Pexels (imaginea a fost modificată)

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map