6 motoare de căutare care abuzează de confidențialitatea dvs. (și 3 care o păstrează efectiv)

motoarele de căutare care vă invadează confidențialitatea

Pentru a face lucrurile mai ușoare pentru toată lumea, ExpressVPN a evaluat nouă motoare de căutare majore bazate pe cât de invazive sunt pentru confidențialitatea ta. Șase s-au remarcat ca fiind amenințări de confidențialitate, în timp ce trei s-au dovedit a fi mai sigure. Evaluarea se bazează pe politica de confidențialitate a fiecărui motor de căutare, pe prezența anunțurilor și pe servicii suplimentare axate pe confidențialitate.

Odată cu creșterea browserelor moderne, motoarele de căutare s-au integrat perfect în experiența noastră pe internet. Au trecut zilele pentru a scrie „www.google.com” – acum nu trebuie decât să tastați o interogare în bara de căutare (sau în bara de adrese, în multe cazuri) și să vină rezultatele..

Datorită acestei experiențe simplificate, este mai puțin probabil să ne gândim critic la ce motoare de căutare folosim. Pe Chrome? Sigur, Google o va face. Internet Explorer? Du-mă departe, Bing!

Problema acestei atitudini de laissez-faire este că are un efect considerabil asupra modului în care experimentăm internetul. Nu numai că motoarele de căutare variază în algoritmii lor, impactând astfel rezultatele căutării, dar au și politici de confidențialitate radical diferite. În funcție de cine faceți căutarea, puteți pune la vânzare date aleatorii despre dvs..

Lista obraznicilor

Google

Domeniul de colectare a datelor: Enorm (nu uitați, Google vă urmărește pe YouTube)
Reclame: Da
Caracteristici de remarcat: Probabil știe totul despre tine * râs sinistru *

Google poate fi cel mai popular motor de căutare în jur – în 2014 a găzduit 67,5% din toate căutările din S.U.A., dar este o alegere groaznică în ceea ce privește confidențialitatea.

Deoarece politica de confidențialitate a motorului de căutare informează vizitatorii, Google urmărește aproape toate, inclusiv întrebările dvs. de căutare, adresa IP, numărul de telefon, setările hardware – și multe altele!

Potrivit Google, toate aceste colectări de date sunt realizate în beneficiul utilizatorilor:

„Colectăm informații pentru a oferi servicii mai bune tuturor utilizatorilor noștri – de la descoperirea lucrurilor de bază precum limba în care vorbiți, până la lucruri mai complexe precum anunțurile pe care le veți găsi cele mai utile, persoanele care vă interesează cel mai mult online sau care Videoclipurile YouTube care v-ar putea plăcea. “

Dacă acel grad de intruzivitate te face să te simți stânjenitor, totuși, nu te temi: poți face întotdeauna Google să uite de tine. De asemenea, puteți împiedica Google să vă cunoască datele despre locație în viitor, utilizând o extensie VPN pe Chrome.

După ce vă goliți ardezia, poate doriți să consultați și una dintre opțiunile motorului de căutare din Lista Nisa.

Yahoo

Domeniul de colectare a datelor: Mare
Reclame: Da
Caracteristici de remarcat: Sistemul său de e-mail afiliat a fost hacked recent

Lucrurile nu au fost bune pentru Yahoo în ultimul timp, dar cu dezvăluirea că au fost piratate aproximativ 500 de milioane de conturi Yahoo Mail. Numai că acel eveniment a îndepărtat multe persoane care se gândeau la confidențialitate.

Motorul de căutare Yahoo nu are despre ce scrie acasă (este „alimentat de Bing”), dar are un manager de interese publicitare care vă permite să împiedicați Yahoo să adapteze anunțurile pe care le vedeți. Nu împiedică publicitatea să apară cu desăvârșire, dar cel puțin face ca experiența de navigare să fie puțin mai grea.

Bing

Domeniul de colectare a datelor: mare
Reclame: Da
Caracteristici de remarcat: Știe aproape la fel de multe despre tine ca și Google

Al doilea cel mai popular motor de căutare din SUA (parțial pentru că „alimentează” alte motoare de căutare), Bing înregistrează, de asemenea, întrebările dvs. de căutare și alte informații relevante. Cu toate acestea, deoarece nu este integrat cu atât de multe platforme populare ca Google (cum ar fi YouTube), acesta ar putea fi văzut ca puțin mai puțin intruziv.

Asta încă nu spune multe. O vizită la pagina de confidențialitate a lui Bing afișează o imagine detaliată a tuturor lucrurilor minunate pe care le împărtășiți atunci când efectuați o căutare:

„Când efectuați o căutare sau utilizați o caracteristică a unei experiențe bazate pe Bing care implică efectuarea unei căutări sau introducerea unei comenzi în numele dvs., Microsoft va colecta termenii de căutare sau comandă pe care îi furnizați, împreună cu adresa IP, locația, identificatori unici conținuți în cookie-urile noastre, ora și data căutării dvs. și configurarea browserului. ”

În total, este vorba despre câteva informații care nu sunt identificabile.

AOL

Domeniul de colectare a datelor: mare
Reclame: Da
Caracteristici de remarcat: Umplut cu nostalgie pentru oricine online în anii 90

AOL (uneori scris ca Aol.) Este similar cu Yahoo, prin faptul că este „alimentat de Bing”. De asemenea, este similar cu concurentul purpuriu, prin faptul că s-a confruntat cu un scandal de confidențialitate: în 2006, compania a publicat istoriile de căutare ale. 650.000 de utilizatori.

În mod frustrant, pagina de confidențialitate AOL este mult mai puțin detaliată decât cea a altor motoare de căutare. În loc să vă oferim o listă cu exactitatea datelor pe care le colectează, pagina remarcă: „Colectăm și primim informații despre dvs. și dispozitivul dvs. atunci când ni le oferiți direct, când utilizați Serviciile noastre și din anumite surse terțe părți. „Nu există hyperlinkuri pentru explicații suplimentare, nu există note de subsol plăcute.

Practic, utilizați AOL pe riscul de confidențialitate.

Cere

Domeniul de colectare a datelor: mare
Reclame: Da
Caracteristici de remarcat: Bara de instrumente de căutare este adesea inclusă cu alte programe software și este greu să scapi

Ask (cunoscut sub numele de Ask Jeeves într-o altă viață) s-a prins de identitatea sa în timpul existenței sale de 20 de ani. Uneori, site-ul de întrebări și răspunsuri, alteori de căutare pură, în ultima perioadă s-a aplecat în spatele pachetului din punct de vedere al volumului.

Din fericire, este mult mai simplu decât AOL când vine vorba de a vă informa ce informații colectează, inclusiv, „locația geografică a dispozitivului dvs. mobil (locația geografică specifică dacă ați activat colectarea informațiilor respective sau locația geografică generală automat)”. Lucrări liniștitoare.

Ceea ce face ca Ask să fie ceva mai agravant, totuși, este rolul său ocazional de „deturnator al browserului”. Uneori, când descărcați o aplicație de pe internet, va include un „instrument de ajutor” pentru a cere instrumente de căutare pe care le veți instala pentru că nu ați făcut nu citiți condițiile când faceți clic orb pe „Acceptați, Acceptați, Acceptați…” Rezultatul: Cereți devine motorul dvs. de căutare automată pe toate browserele dvs..

Chiar dacă astfel de practici nu sunt în sine malware, ele pot fi totuși destul de enervante, mai ales având în vedere că toate datele solicitate pot să pună mâna pe.

Lycos

Domeniul de colectare a datelor: mare
Reclame: Da
Caracteristici de remarcat: Este încă în preajmă

Lycos a trecut prin multe iterații de la Dotcom Bubble și a fost chiar observat încercând să-și desprindă o marcă de purtătoare. Va funcționa această nouă încarnare? Tu ești judecătorul.

Ca și alte motoare de căutare din lista obraznică, Lycos recoltează o mulțime de date, inclusiv IP-ul, browserul și platforma dvs. Este important să spun că colectează „termeni de căutare agregate”, ceea ce sugerează cel puțin că căutările individuale nu sunt legate de IP-ul dvs. (sperăm).

Lista frumoasă

ixquick

Domeniul de colectare a datelor: Inexistent
Reclame: Nu
Caracteristici de remarcat: Deschideți rezultatele căutării cu un serviciu proxy

ExpressVPN nu este străin de Ixquick. Motorul de căutare își dorește confidențialitatea din 1998 și, deși are viteze de încărcare mai mici decât alte servicii, oferă rezultate relativ puternice.

O caracteristică care diferențiază Ixquick este că oferă utilizatorilor opțiunea de a deschide rezultatele căutării într-o fereastră proxy, permițându-le astfel să vizualizeze paginile în mod anonim. Timpul de încărcare poate fi destul de lent, prin urmare, este posibil să nu fie practic pentru cei cu termen.

Ixquick adoptă o abordare liniștitoare a vieții private. Site-ul proclamă „Aveți dreptul la confidențialitate” și, „Singura soluție reală este ștergerea rapidă a datelor dvs. sau nu stocarea acestora pentru început”.

ExpressVPN este de acord din toată inima.

Pagină de start

Domeniul de colectare a datelor: Inexistent
Reclame: Da
Caracteristici de remarcat: Performanța Google fără încălcarea vieții private

StartPage este un offshoot al lui Ixquick care interogează Google, practic funcționând ca un intermediar. Asta înseamnă că obțineți toată puterea unei căutări Google, minus dezvăluirea informațiilor dvs. personale. Singurul dezavantaj este că primiți în continuare reclame, dar cel puțin acestea nu vă vizează.

StartPage, la fel ca Ixquick, oferă o opțiune proxy pentru explorarea rezultatelor căutării. Cu toate acestea, este încă oarecum lent și uneori rezultă erori de redare a paginii.

Un alt lucru grozav despre StartPage? În 2009 a oprit înregistrarea adreselor IP ale utilizatorilor.

DuckDuckGo

Domeniul de colectare a datelor: Inexistent
Reclame: Nu
Caracteristici de remarcat: Oferă un serviciu Tor (3g2upl4pq6kufc4m.onion)

ExpressVPN a revizuit anterior DuckDuckGo și i-a plăcut. Nu colectează adresa dvs. IP sau alte informații, dar înregistrează căutările – doar le agregă fără să le afilieze cu alte date.

DuckDuckGo este, de asemenea, unic prin faptul că oferă un serviciu de ceapă. Această caracteristică, împreună cu viteza sa, o fac o alegere de vârf.

Desigur, algoritmul lui DuckDuckGo optează pentru mulțimea de companii din partea companiei. O căutare la alegerile prezidențiale din SUA în categoria „Știri” a scos articole pe Wikipedia drept primele două rezultate, așa că nu uitați să căutați mai departe în listă dacă doriți mai multă varietate.

~

Folosiți unul dintre motoarele de căutare enumerate mai sus? Spuneți-ne în comentariile de mai jos. Nu uitați, puteți utiliza întotdeauna o VPN pentru a vă ascunde adresa IP, dar aceasta nu va împiedica motoarele de căutare să înregistreze alte date despre căutările dvs. sau despre mașina dvs.!

Imagine prezentată: Pixabay

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me