Zit je vast aan goede voornemens? Hier zijn 10 suggesties om uw cybersecurity in 2020 te verbeteren

Een lijst met de titel 2020 met vinkjes naast elke regel.

Met het nieuwe jaar en decennium (!) Bijna in zicht, is het tijd om te gaan zitten en een paar ambitieuze nieuwjaarsresoluties op te stellen. Misschien wilt u meer naar de sportschool gaan, een paar reisdoelen uit uw lijst controleren (zelfs als deze virtueel zijn) of in nauw contact blijven met vrienden en familie.

We hebben een paar cybersecurity-gerelateerde resoluties die je misschien wilt overwegen toe te voegen aan je lijst als je ze nog niet hebt gedaan. Sommige hiervan nemen slechts enkele seconden in beslag, terwijl sommige het eeuwig kunnen duren (zoals het bijwerken van uw apparaten – we maken een grapje, bijna).

Bekijk deze cybersecurity Nieuwjaarsresoluties voor 2020:

 1. Gebruik HTTPS overal
 2. Gebruik een beveiligde berichten-app
 3. Begin ook een op privacy gerichte browser te gebruiken
 4. Gebruik sterke wachtwoorden; bewaar ze in een wachtwoordbeheerder
 5. Gebruik waar mogelijk 2FA en MFA
 6. Pas op voor openbare wifi
 7. Wees voorzichtiger met wat u online deelt
 8. Verwijder accounts die u niet langer nodig heeft
 9. Denk na voordat je op die e-maillink klikt
 10. Update uw apparaten

1. Gebruik HTTPS Everywhere

Als een website HTTPS gebruikt (aangegeven door het groene slot in de browserbalk), betekent dit dat de gegevens tussen uw browser en de server van de website zijn gecodeerd.

Er zijn echter nog steeds tal van websites die deze basis HTTPS-codering niet aanbieden, maar uw gegevens aan uw ISP, de ISP van uw server, uw wifi-router / operator en elke entiteit tussen uw ISP en de ISP van de server bloot te stellen.

Met de HTTPS Everywhere-extensie van de EFF (beschikbaar voor Firefox en Chrome en opgenomen in de ExpressVPN-browserextensies), kunt u ervoor zorgen dat alle gegevens die tussen uw browser en de server van een website worden verzonden, worden gecodeerd. U kunt deze resolutie in seconden wegstrepen.

 • Download HTTPS overal

2. Schakel over naar een veiligere berichten-app

Van WhatsApp tot Snapchat, berichtenapps bieden een eenvoudige service om te communiceren met vrienden, familie en collega’s.

Maar zonder codering kunnen uw berichten worden gelezen door het bedrijf achter de app, derde partijen en overheden die privégegevens over hun burgers verzamelen.

Gelukkig gebruiken verschillende berichten-apps end-to-end-codering om te voorkomen dat iedereen behalve jij en de beoogde ontvanger de inhoud van de berichten kunnen zien. We raden aan om Signal (beschikbaar op iOS, Android en Desktop) te krijgen, omdat het aantoonbaar het meest veilige berichtenprotocol van de partij heeft, standaard end-to-end versleuteld is en volledig open source is, zodat de beveiliging ervan kan worden gegarandeerd.

Misschien is het moeilijkste deel van het gebruik van deze berichten-apps om iedereen die u een bericht stuurt dezelfde app te laten gebruiken als u. Maar uw persoonlijke privacy en veiligheid zijn het waard.

 • Beste berichten-apps om uw berichten privé en veilig te houden
 • Hoe uw berichten-apps te beschermen met een wachtwoord

3. Begin ook een op privacy gerichte browser te gebruiken

Idealiter zou uw browser vaak moeten worden bijgewerkt om u te beschermen tegen nieuwe bedreigingen.

We hebben de populairste browsers gerangschikt op basis van privacy en beveiliging, en hoewel Tor Browser bovenaan kwam, vonden we Firefox en Chromium-gebaseerde Brave beter geschikt voor dagelijks gebruik. Beide zijn open source en hebben een verscheidenheid aan inhoud en opties voor het blokkeren van advertenties.

 • De populairste browsers gerangschikt op basis van hun privacy en veiligheid
 • Wat is browsercompartimentering??

4. Gebruik sterke wachtwoorden en sla ze op in een wachtwoordbeheerder

Je hebt dit eerder gehoord, maar ‘wachtwoord’ is GEEN goed wachtwoord. Noch uw naam, geboortedatum, noch uw woonplaats. Maak uw wachtwoorden moeilijker te raden, bijvoorbeeld door een willekeurige wachtwoordgenerator te gebruiken, en sla ze op in een wachtwoordbeheerder. Op die manier hoeft u alleen het wachtwoord voor uw wachtwoordbeheerder te onthouden. Schrijf het gewoon niet op.

 • ExpressVPN’s Random Password Generator
 • Hoe een wachtwoordbeheerder te gebruiken

5. Gebruik waar mogelijk 2FA en MFA

Eén wachtwoord is gewoon niet meer veilig genoeg – u wilt uw beveiliging verdubbelen met een andere toegangscode. Dit verdubbelen van wachtwoorden wordt vaak tweefactor- of multifactorauthenticatie genoemd en wordt snel een standaardvorm van extra beveiliging die voor uw accounts vereist is. Waarschijnlijk doe je dit al op een bepaalde manier met een sms-code die naar je telefoon of met een app is verzonden.

 • Waarom zou ik tweefactorauthenticatie gebruiken??
 • Welke tweefactorauthenticatiemethode moet u gebruiken?

6. Pas op voor openbare wifi

Er kunnen veel openbare Wi-Fi-hotspots zijn om uw apparaat op aan te sluiten voor gratis toegang tot internet. Maar dat betekent vaak dat uw online activiteit overgeleverd is aan de wifi-provider, die, indien niet-gecodeerd, uw verkeer aan iedereen kan blootstellen.

Afgezien van het gebruik van een VPN om jezelf te beschermen op openbare wifi, moet je ervoor zorgen dat je niet automatisch verbinding maakt met deze netwerken, gebruik je gegevens als je kunt, en vermijd het verzenden van gevoelige informatie zoals je creditcard op openbare wifi-netwerken.

 • Welke informatie wordt doorgegeven via mobiele wifi-netwerken
 • Hoe openbare wifi kost voor zijn gebruikers
 • Een VPN gebruiken om jezelf te beschermen op openbare wifi

7. Wees voorzichtiger met wat u online deelt

Soms is het moeilijk om niet te delen wat je van plan bent op Facebook en Instagram of te schreeuwen in de leegte van Twitter. Houd er echter rekening mee dat wanneer je dat doet, er altijd een kans is dat iemand erachter kan komen wat je doet, waar je bent en met wie je samen bent.

Met die informatie kan veel worden gedaan, niet in de laatste plaats om u te phishen of u te richten met een social engineering-aanval. Ga door je foto’s en maak ze privé op sociale media, of verwijder je berichten helemaal als je denkt dat het teveel weggeeft.

 • Hoe je je foto’s privéer kunt maken op sociale media
 • Wat is social engineering?
 • Wat is phishing??

8. Verwijder accounts die u niet langer gebruikt

Facebook niet langer vreugde opwekken? Ben je gestopt met het gebruiken van apps en services waarvoor je je hebt aangemeld? Just Delete Me heeft een handige verzameling websites en services die u helpen erachter te komen of u uw verschillende accounts kunt verwijderen. Als u #DeleteFacebook of andere sociale media- en berichtenaccounts wilt gebruiken, hebben we er een handleiding voor.

 • Hoe permanent te verwijderen wat Google over u weet
 • Hoe al uw online accounts te verwijderen

9. Denk twee keer na voordat u op die e-maillink klikt

Alle beveiliging ter wereld kan je niet helpen als je valt voor een poging tot phishing. Leer hoe u zich kunt verdedigen tegen phishingaanvallen en wanneer u vragen kunt stellen om uw wachtwoorden en creditcardgegevens.

10. Update uw apparaten

Tot slot, en we weten dat het vervelend is, zal het bijwerken van uw apparaten u helpen beschermen tegen malware, softwarefouten en zero-day-exploits. Update ze gewoon, en terwijl u wacht, geniet u ook van een pauze van het scherm.

Wat zijn je goede voornemens voor 2020? Vertel het ons niet!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me