Waarom Facebook de aangewezen tool is voor overheidsmanipulatie

Een profiel van een schreeuwende persoon.


De Global Desinformation Order, een nieuwe studie van het Oxford Internet Institute, bevestigt onze grootste angsten over het gebruik van sociale media door overheden om hun mensen te beïnvloeden.

“Bewijs van georganiseerde sociale media-manipulatiecampagnes heeft plaatsgevonden in 70 landen, tegen 48 landen in 2018 en 28 landen in 2017,” luidt de studie. “In elk land is er ten minste één politieke partij of overheidsinstantie die sociale media gebruikt om publieke houdingen in eigen land vorm te geven.”

Sociale media zijn effectief gecoöpteerd door autoritaire regimes in 26 landen, zegt het. ‘Cyber-troepen’, in de vorm van bots of groepen trollen, zijn een van een toenemend aantal hulpmiddelen dat wordt gebruikt om specifieke verhalen te promoten, mensenrechten te onderdrukken en politieke tegenstanders publiekelijk te smeren.

En deze activiteiten zijn niet alleen beperkt tot een binnenlands publiek. In het rapport werd vastgesteld dat zeven landen – Saoedi-Arabië, Iran, India, Pakistan, China, Rusland en Venezuela – actief hebben geprobeerd computationele elementen van sociale media-algoritmen (viraliteit, hashtags en onophoudelijke squawking) te gebruiken om desinformatie op wereldwijde schaal te bevorderen ook.

En Facebook domineert op dit gebied. “Ondanks dat er meer sociale netwerkplatforms zijn dan ooit, blijft Facebook het voorkeursplatform voor manipulatie van sociale media”, luidt het rapport.

De meest voorkomende methoden om de mening te beïnvloeden liggen in deze brede categorieën:

 • Creatie van desinformatie of gemanipuleerde media
 • Massale rapportage van inhoud of accounts
 • Datagestuurde strategieën
 • Trollen, bedwelmen of lastigvallen
 • Online inhoud en media verbeteren

Facebook-gebruikers zijn kwetsbare doelen

Ik ben niet trots op het feit dat ik mezelf niet kan laten stoppen met het gebruik van Facebook en andere sociale platforms. Maar de rechtvaardiging die ik mezelf geef is dat ik bijna uitsluitend vertrouwde, legitieme publicaties volg, waaronder veel regionale en niche-publicaties, en ik vertrouw op sociale media om te dienen als een soort content engine.

Hoewel ik voldoende ervaring heb om het verschil te begrijpen tussen een geloofwaardige site en botaccounts die enthousiast nepnieuws oppompen, zijn veel nieuwe gebruikers niet.

In Nigeria, Indonesië en India, bijvoorbeeld, denken veel netizens dat Facebook het internet is. Dit suggereert dat ze sterk, zo niet exclusief, op Facebook vertrouwen als bron van nieuws, communicatie met vrienden en familie, games en andere vormen van contentconsumptie.

Het is dan ook geen wonder dat mensen vertrouwen wat er op sociale media wordt gedeeld. Gezien het feit dat Facebook historisch gezien weinig tot niets heeft gedaan om desinformatie te voorkomen, betekent dit dat we in tijden leven waarin de waarheid gemakkelijk kan worden gemanipuleerd.

Wat doen sociale mediabedrijven aan nepnieuws??

Zeker, sociale media bedrijven hebben actie ondernomen om trollenlegers te bestrijden. In april publiceerde het een verklaring waarin stond hoe het “gecoördineerd onecht gedrag en spam uit India en Pakistan heeft verwijderd.”

In de afgelopen maanden heeft Twitter duizenden accounts verwijderd uit Egypte, de Verenigde Staten, China, Spanje en Ecuador voor het versterken van berichten van regeringen of politieke partijen.

Brede maatregelen die Facebook heeft aangekondigd, zijn onder meer het verminderen van de blootstelling van nieuwsfeeds aan berichten door groepen die herhaaldelijk verkeerde informatie verstrekken en berichten uit publicaties van lage kwaliteit. Het heeft ook zijn feitencontroleprogramma versterkt en indicatoren in Messenger geïntroduceerd om gebruikers te helpen de betrouwbaarheid van de ontvangen informatie te beoordelen.

En zoals Buzzfeed News in 2017 schreef, WhatsApp is “de primaire vector voor de verspreiding van verkeerde informatie” in India. De rol van de berichtenapp in de nepnieuwscrisis is uitgebreid onder de loep genomen en dit jaar kondigde het bedrijf aan dat het doorsturen tot vijf keer per bericht werd beperkt.

Wees erg bang

Degenen onder ons die in het Westen zitten, denken misschien niet veel aan de studie van het Oxford Internet Institute. Propaganda bestaat immers al eeuwen en er zullen altijd geruchten en verkeerde informatie rondvliegen. Hoewel dit in het verleden misschien het werk van hoffluisteraars was, kunnen sommigen beweren dat het alleen de hulpmiddelen zijn die in de moderne tijd zijn veranderd.

Maar dat is hetzelfde als je hoofd in het zand begraven. Propagandacampagnes die uitsluitend op sociale media zijn georganiseerd, hebben bijgedragen aan genocide. Digitale activisten zijn het doelwit van trollenlegers, ontvoerd en gemarteld.

Het internet kan niet worden gekaapt door de gevestigde belangen van enkelen. Gezien de huidige omstandigheden wordt de toekomst als middel voor open communicatie en kennisuitwisseling ernstig bedreigd. Tenzij we iets doen om de controle terug te nemen, kan het de mensheid niet dienen zoals de oorspronkelijke oprichters zich hadden voorgesteld.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map