Onderzoek bevestigt dat minder dan 20% altijd de servicevoorwaarden leest

Een illustratie van een shredder die een servicevoorwaardendocument vernietigt.

Als u vaak op ‘Ik ga akkoord’ klikt met betrekking tot de servicevoorwaarden (ToS) van bedrijven zonder deze daadwerkelijk te lezen, bent u niet de enige.

Een nieuwe studie van ExpressVPN onthult dat meer dan 80% van de consumenten de ToS niet altijd lezen bij het maken van nieuwe accounts op websites.

Mede te wijten kan de complexe taal van algemene voorwaarden zijn, die vaak uit veel pagina’s met legalese bestaan. Maar er is ook een algemeen gebrek aan vertrouwen dat bedrijven zullen doen wat ze beweren.

Veel mensen geloven dat een ToS in een handomdraai zal veranderen als het bij het bedrijf past. Het is ongetwijfeld waar dat het recht om te veranderen zonder voorafgaande kennisgeving een standaardwaarschuwing is in veel ToS. Volgens het onderzoek van ExpressVPN:

  • Minder dan 35% van de consumenten vertrouwt erop dat merken hun ToS handhaven.
  • Meer dan 42% van de consumenten denkt dat merken vaak van leverancier veranderen zonder het de gebruiker te vertellen.

Als je denkt dat wat je vandaag ondertekent, morgen kan veranderen, heb je waarschijnlijk geen zin om de gebruiksvoorwaarden te lezen. Bovendien kunnen gebruikers het gevoel hebben dat ze niet veel keus hebben: vaak, als u niet akkoord gaat met de voorwaarden, krijgt u de service niet.

VPN-gebruikers zijn bewust van privacyrisico’s

Interessant is echter dat de enquête aantoont dat VPN-gebruikers tweemaal zo waarschijnlijk ToS lezen in vergelijking met niet-VPN-gebruikers. Langs dezelfde weg blijken VPN-gebruikers zich over het algemeen meer bewust te zijn van hun veiligheid en privacy.

  • VPN-gebruikers hebben bijna twee keer zoveel kans om de microfoon en camera op hun smart home-apparaten uit te schakelen (versus niet-VPN-gebruikers).
  • Meer VPN-gebruikers zijn zich bewust van het vermogen van Facebook om hun seksuele geaardheid en politieke partijrelatie te voorspellen (versus niet-VPN-gebruikers).
  • 64% van de VPN-gebruikers heeft vertrouwen in de beveiliging van hun iPhone / iPad, tegenover 49% van de niet-VPN-gebruikers.
  • 63% van de VPN-gebruikers heeft vertrouwen in de beveiliging van hun Android-telefoon of -tablet, tegenover 52% van de niet-VPN-gebruikers.
  • 37% van de VPN-gebruikers heeft vertrouwen in de beveiliging van hun router, tegenover slechts 21% van het vertrouwen van niet-VPN-gebruikers.

“De meerderheid van de consumenten heeft nog steeds een laag bewustzijn van gegevensbeveiliging en voert regelmatig online gedrag uit dat hun persoonlijke gegevens in gevaar brengt”, aldus Harold Li, vice-president van ExpressVPN. “Iedereen die internet gebruikt, moet maatregelen nemen om zijn privacy en veiligheid te beschermen, inclusief basisprincipes zoals het gebruik van een VPN om zijn verbinding te beveiligen, tweefactorauthenticatie te gebruiken voor belangrijke online accounts en privacy-instellingen op sociale media te controleren.”

Amerika omarmt VPN-technologie

De toekomst van privacy in de VS ziet er veelbelovend uit. Uit het onderzoek blijkt dat 30% van de Amerikanen zegt dat ze nu een VPN gebruiken (tegen minder dan 20% in een vergelijkbare 2018-studie), waarbij meer dan de helft reageert dat ze een VPN gebruiken om hackers te dwarsbomen. De helft van de VPN-gebruikers zegt ook dat ze het gebruiken voor bescherming en vertrouwen bij het gebruik van openbare wifi. Ondertussen gebruikt 42% VPN’s om te voorkomen dat sites deze volgen (op basis van IP-adres).

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me