Leven we in een Orwelliaanse nachtmerrie? Heeft 1984 real world surveillance voorspeld?

Hoeveel van 1984 is uitgekomen?


George Orwell’s 1984 is een fictieve versie van een toenmalige wereld waarin een totalitaire staat alle menselijke acties onder de loep neemt door de altijd wakende Big Brother. De focus van het boek ligt op Winston, een staatswerker die worstelt om in zo’n onderdrukkende wereld te leven.

Het meest bepalende kenmerk van 1984 is de brutale omvang van de bewakingsstaat van Big Brother.

“Wat betreft het versturen van een brief via de e-mails, er was geen sprake van. Volgens een routine die niet eens geheim was, werden alle brieven geopend tijdens het transport. ‘
George Orwell (1984)

Het klinkt vreselijk. Maar wacht, dit is wat Snowden te zeggen had over de echte wereld:

“De NSA richt zich specifiek op de communicatie van iedereen. Het neemt ze standaard op. ‘
Edward Snowden

Net als in 1984 leven we in een wereld waar het waarschijnlijk het veiligst is om aan te nemen dat alles altijd wordt vastgelegd. Het National Security Agency (NSA) onderhoudt openlijk een oproepdatabase (MARINA) en houdt zich bezig met datamining (PRISM), zonder angst voor represailles.

Helaas zijn burgers van de echte wereld onderworpen aan veel van dezelfde inbraken als die in Oceanië, de fictieve staat in 1984. Draconische spionageprogramma’s, zoals de Investigatory Powers Bill, de internetmonitoring van de NSA en gegarandeerde afluisteren van controverses, zouden zeker naadloos op elkaar aansluiten in het meesterwerk van Orwell.

Misschien is 1984 dichter bij huis dan we denken.

Snowden zou kunnen werken bij het Ministerie van Waarheid

Het is bekend dat het National Security Agency onze Facebook-pagina’s en Google-zoekopdrachten bewaakt. En het lijkt erop dat elke winkel die we bezoeken, of de website die we bezoeken, een telefoonnummer, e-mailadres en postcode wil om een ​​transactie te voltooien.

Websites zoals Facebook registreren alle dingen die we leuk of niet leuk vinden en overheden zoeken altijd naar manieren om onze computers en telefoons te hacken om te zien wat we weten. De FBI heeft Apple zelfs voor de rechter gedaagd in een poging om permanente toegang te krijgen tot alle iPhone-gebruikersgegevens.

Dan zijn er surveillance en CCTV-camera’s bezaaid over de hele wereld. Het maakt niet uit of we niets verkeerd doen, elke beweging wordt gevolgd en vastgelegd.

Toen Edward Snowden de omvang van NSA-spionage onthulde, hadden we waarschijnlijk niet verrast moeten zijn.

We zijn heel erg in een wereld waar Big Brother ons allemaal in de gaten houdt. En Snowden zelf vertoont meer dan een voorbijgaande gelijkenis met Winston, de verteller en protagonist van 1984, die werkt als een drone voor het Ministry of Truth – een organisatie die is gebouwd om propaganda en publieke leugens te verspreiden – die gemakkelijk een manifest met de NSA zou kunnen delen:

“Zelfs als je niets verkeerd doet, wordt je bekeken en opgenomen.”
Winston of Snowden?

Leven we in een nachtmerrie uit 1984?

Nee, onze wereld is waarschijnlijk slechter.

Een belangrijk kenmerk van de roman van Orwell zijn de Telescreens die constante stromen van propaganda van de overheid weergeven (nepnieuws, als u wilt) en alles rondom hen opnemen. Telescreens zijn niet zo mobiel, maar de overeenkomsten tussen hen en mobiele telefoons lijken vreselijk duidelijk.

De technologie van onze wereld, met eindeloze mogelijkheden voor bewaking, gegevensverzameling en opslag, overtreft alles wat Orwell zich had voorgesteld.

De politie sluipt naar believen ons leven binnen en de grillen van een hogere macht met ongelooflijke invloed doordringen alles. Totalitaire boegbeelden staren van elk apparaat over de hele wereld en communicatieproviders zenden verontrustende waarheden van de staat uit afgewisseld met een constante stroom van sombere infotainment.

Maar is het bovenstaande een beschrijving van 1984, of het moderne leven?

Het lijkt erop dat we erg in de greep zijn van een Orwelliaanse nachtmerrie en onze digitale privacy wordt voortdurend aangevallen.

Maar u kunt stappen ondernemen om uzelf te beschermen.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map