Kunnen Facebook-quizzen je echt de naam van je toekomstige echtgenoot vertellen?

Facebook-quizzen tasten uw privacy aan


Natuurlijk kunnen ze dat niet, dat is absurd.

Maar belachelijke quiz-titels zoals deze bezaaien onze Facebook-muren, vrijwel constant. Respijt heeft meestal alleen de vorm van een andere liefhebbende ouder die het eerste diner, de wandeling of de drol van hun baby plaatst.

Maar erger nog, om een ​​van deze vacante quizzen te maken, moeten gebruikers de quizmakers toegang geven tot al hun Facebook-gegevens. Anders werkt het waarschijnlijk niet. De horror.

Misschien ben je niet het type (goedgelovig) om een ​​walgelijke online quiz te doen en ze te vermijden zoals je een vergiftigde kelk bovenop een berg van ellende zou doen; maar heb je idioten voor vrienden?

Facebook-quizzen zijn niet alleen inhoudelijk, maar ook toegang tot alle informatie in de profielen van uw vrienden. Dus als een van je knokkel-slepende vrienden een quiz doet, kunnen ze je persoonlijke gegevens en hun eigen gegevens weggeven.

En voor wat? Waarschijnlijk alleen om te zien welk Beyoncé-nummer het meest op hun liefdesleven lijkt, of welke kittenfoto het beste bij hun persoonlijkheid past.

Privacyinstellingen doen niet wat u denkt dat ze doen

Maar geen zorgen. De meeste verstandige mensen hebben hun Facebook-profielen ingesteld op privé in de dwaze overtuiging dat dit hun gegevens zal beschermen.

Nee.

Zelfs als je Facebook privé is, heeft een quiz-ontwikkelaar – die je niet kent – toegang tot alles uit je profiel: je religie, seksuele geaardheid, politieke voorkeur, foto’s, je lijst met idiote vrienden en alle groepen waartoe je behoort..

Veel informatie om een ​​relatief robuust beeld van u op te bouwen, dat op verschillende manieren kan worden gebruikt.

Facebook lijkt zich echter niet veel te bekommeren om deze gapende kloof van een privacybeleid en waagt alleen maar wat vaag gebabbel in uw algemene richting. In hun voorwaarden staat dat wanneer u een app installeert, u deze toestemming kunt geven om:

“… Toegang tot uw openbare profiel, inclusief uw naam, profielfoto’s, gebruikersnaam, gebruikers-ID (accountnummer), netwerken en alle informatie die u kiest om openbaar beschikbaar te maken. Je geeft de app ook andere informatie om je ervaring te personaliseren, waaronder je vriendenlijst, geslacht, leeftijdscategorie en landinstelling. ‘

Dit is een enorm privacyprobleem; uw vrienden kunnen overeenkomen uw informatie te delen zonder uw medeweten of toestemming.

Hoe is dit acceptabel? Dit zijn de standaard privacy-instellingen voor applicaties!

Precies wat wordt gedeeld en waarom doen ze dit?

Er zijn een groot aantal Facebook-quiz-apps en het is moeilijk om niet sceptisch te zijn bij het nadenken over hun bestaan.

Wat hebben ze te winnen door je te vertellen wat je favoriete kleur zou moeten zijn? Niet veel. Het zijn uw heerlijke gegevens, rijp om te oogsten, die ze echt willen.

En deze apps zijn niet alleen “gegevens verzamelen om betere quizzen te maken.” Geloof het of niet, er is echt niet veel wetenschappelijk onderzoek of algoritme nodig om u te vertellen welke beroemde fictieve hond het beste past bij uw huidige stemming.

Als u het kunt vinden, zal het privacybeleid van een app veel details bevatten over hoe zij uw persoonlijk identificeerbare gegevens kunnen gebruiken voor hun eigen winst. Wat die voordelen zijn, je gok is zo goed als welke dan ook. Maar het is waarschijnlijk het geld dat wordt verdiend door uw gegevens naar de hoogste bieder te pimpen.

Het wordt echter erger, elke keer dat iemand een Facebook-app installeert, blijft deze op de achtergrond draaien en verslindt alle nieuwe informatie die het kan verzamelen. De app verzamelt gegevens lang nadat een gebruiker de quiz is vergeten die hij heeft gedaan over de schoenmaten van One Direction.

Wat een rotzak.

Facebook-quizzen wijzen op een groter privacyprobleem

De houding van mensen ten opzichte van privacy en internetbeveiliging is roekeloos inconsistent.

Bijna niemand zou naakt in een helder verlichte, gordijnloze woonkamer zitten en hun vlees aan iedereen tonen. Maar velen lijken het niet erg te vinden dat Facebook, Apple en Google elk aspect van hun leven uit elkaar halen.

Deze inconsistentie maakt ons kwetsbaar. Het accepteren van een vorm van privacyschending, maar woedend worden op een andere, maakt het moeilijk voor wetgevers om gebruikersovereenkomsten te maken die mensen accepteren (en niet vol zitten met mazen).

Het is tijd om wijs te worden en consistentie te zoeken in het privacyspectrum. En vergeet niet: het zijn niet alleen uw gegevens die u weggeeft de volgende keer dat u wilt weten wat uw voedsel-IQ is.

Wat trouwens niet echt is.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map