Klokkenluidersgids: waarom u de metagegevens moet verwijderen

Klokkenluider zijn deel 4: verwijder uw metadata

** Dit is deel vier van de klokkenluidersgids van ExpressVPN. **

Deel 1: Klokkenluidersgids: fluiten is moeilijk
Deel 2: Klokkenluidersgids: anoniem blijven bij het fluiten
Deel 3: Klokkenluidersgids: hoe u uw bronnen kunt beschermen

Als u betrokken bent bij een klokkenluiderszaak, hetzij als klokkenluider of als journalist, zorg er dan voor dat u adequaat omgaat met metagegevens.

Bewaar alleen gegevens die absoluut noodzakelijk zijn

Het is misschien verleidelijk om alles te behouden, maar het is beter om niet-relevante informatie te verwijderen. Weten wat te verwijderen is moeilijk, omdat sommige gegevens cruciaal zijn om de claims van de klokkenluider te verifiëren en te onderbouwen.

Beveilig je chats

Beslis of u chats en telefoongesprekken wilt registreren of opnemen voordat u met het gesprek begint en communiceer dit duidelijk naar uw bron. Bronnen kunnen zich anders gedragen als u ze opneemt, maar zullen hun woorden ook zorgvuldiger kiezen.

Als u chats logt, kunt u overwegen deze in platte tekst op te slaan om metagegevens te voorkomen en tijdstempels te verwijderen. U kunt ook spelfouten bewerken of de taal van uw bron standaardiseren, in de hoop dat de wijzigingen het moeilijker maken om ze te identificeren.

Gooi enveloppen weg

Is het belangrijk om de enveloppen van fysieke post te bewaren die aan u worden geleverd? Enveloppen kunnen informatie onthullen over waar en wanneer de inhoud is gepost en kunnen zelfs DNA uit uw bron bevatten.

E-mail headers verwijderen

Omdat ze digitale handtekeningen bevatten, kunnen headers cruciaal zijn bij het verifiëren van de authenticiteit van een e-mail. Maar als het bewijzen van authenticiteit niet belangrijk is, is het misschien beter om ze weg te gooien. Als authenticiteit enigszins belangrijk is, kan het een goede optie zijn voor een geloofwaardige externe expert om ze te verifiëren en vervolgens de originele gegevens te verwijderen.

Verwijder metagegevens voordat u documenten publiceert

Het maakt niet uit of u te maken hebt met documenten, afbeeldingen, chatlogs of audiobestanden: aan alles zijn metadata gekoppeld. Sommige metagegevens zijn misschien niet te verwijderen (zoals de lengte van een audiobestand), maar het is ongelooflijk belangrijk om te begrijpen welke metagegevens iemand uit een document zou kunnen extraheren.

PDF’s, Word-documenten en JPG-bestanden dragen alle metagegevens rechtstreeks in hun structuur. De gegevens kunnen de gebruikersnaam zijn van de persoon die het document heeft gemaakt, of zelfs de GPS-locatie van de foto die is vastgelegd. U kunt dit soort metagegevens verwijderen met een tool als MAT.

Kijk uit voor verborgen metadata

Andere metagegevens zijn ingewikkelder om te verwijderen of te herkennen. Het achtergrondgeluid van een audio-opname kan onthullen waar de opname plaatsvond, terwijl elk afgedrukt document nauwelijks zichtbare gele stippen bevat die aangeven welke printer het papier heeft geproduceerd en de datum van afdrukken.

Het is ongelooflijk belangrijk om elk stuk metadata te verwijderen dat uw bron zou kunnen identificeren, en u kunt niet op uw bron vertrouwen om dat alleen te regelen. Afhankelijk van de documenten die u gebruikt, probeer uzelf zoveel mogelijk te informeren over de links die een buitenstaander kan trekken tussen de documenten, uw bron en u.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me