In een overwinning voor voorstanders van privacy kan DuckDuckGo nu uw standaardzoekmachine in de EU zijn

Het Android-logo zwaait met een DuchDuckGo-vlag.

Nieuwe Android-gebruikers in de EU zullen profiteren van een antitrust-uitspraak die de Europese Unie vorig jaar heeft uitgevaardigd.

Vanaf maart krijgen gebruikers de optie om tussen vier zoekmachines te kiezen wanneer ze zich registreren en een Android-apparaat instellen. De selectie wordt hun standaardsite wanneer ze een zoekopdracht starten in Chrome of het startvak van Android. De speciale app van de standaardzoekprovider wordt ook op afzonderlijke apparaten geïnstalleerd.

Google blijft een optie, maar gebruikers moeten expliciet hun voorkeur aangeven om ervoor te zorgen dat dit de standaardinstelling blijft.

Privacybewuste zoekmachine DuckDuckGo heeft een concurrerend biedproces gewonnen dat als de meest voorkomende optie in EU-landen wordt getoond. Dit betekent niet dat het automatisch de populairste zoekmachine onder Android-apparaten in de EU wordt, maar het is een sterke boost voor het imago en de algemene zichtbaarheid van het bedrijf.

Waarom wordt Google gedwongen gebruikers om hun voorkeur te vragen?

Een belangrijke uitspraak van EU-antitrustregelgevers in juli 2018 legde Alphabet (het moederbedrijf van Google) een boete op van bijna 5 miljard USD, waarin stond dat ‘Google Android als een voertuig heeft gebruikt om de dominantie van zijn zoekmachine te versterken. . . [en] de Europese consumenten de voordelen van effectieve concurrentie hebben ontzegd ”, waarbij de praktijk als illegaal wordt beschouwd volgens de EU-wetgeving.

In het bijzonder merkten EU-wetgevers op dat Alphabet de fabrikanten van smartphones verplicht maakte om het pakket apps van Google, inclusief zoeken en Chrome, vooraf te installeren als ze toegang wilden hebben tot de Play Store.

Het voegde eraan toe dat gerapporteerde betalingen aan sommige fabrikanten en exploitanten van mobiele netwerken om uitsluitend Google-apps te gebruiken en dat het voorkomen dat sommigen alternatieve versies van Android uitvoeren in strijd was met antitrustregelgeving.

Wat gaat er daarna gebeuren?

Android-gebruikers hebben altijd de mogelijkheid gehad om een ​​andere standaardzoekmachine dan Google te kiezen, maar de optie was zo diep in het instellingenmenu begraven dat de meeste gebruikers misschien niet eens wisten dat het in hun macht was.

Het nieuwe systeem geeft gebruikers de volledige controle, omdat ze tijdens de installatie hun voorkeur voor de zoekmachine moeten selecteren. De opties variëren voor elk land in de EU, omdat de selectiecriteria zijn gekoppeld aan een veilingsysteem.

Elke provider heeft aan Google aangegeven hoeveel hij bereid is het bedrijf te betalen telkens wanneer hij wordt geselecteerd. De top drie providers worden gekozen en getoond aan gebruikers, waarbij Google de lijst afrondt. Het geselecteerde bedrijf betaalt echter alleen het bedrag dat wordt aangeboden door het op drie na hoogste bod en niet de eigen prijs.

De praktijk wordt van kracht in maart, maar de biedingen worden om de vier maanden herzien.

Dit is de uitsplitsing per land:

land

Zoek opties

OostenrijkDuckDuckGo, GMX, Info.com
BelgiëDuckDuckGo, Info.com, Qwant
BulgarijeDuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
KroatiëDuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
TsjechiëDuckDuckGo, Info.com, Seznam
DenemarkenDuckDuckGo, Givero, Info.com
EstlandDuckDuckGo, Info.com, Yandex
FinlandDuckDuckGo, Info.com, Yandex
FrankrijkDuckDuckGo, Info.com, Qwant
DuitslandDuckDuckGo, GMX, Info.com
GriekenlandDuckDuckGo, Info.com, Qwant
HongarijeDuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
IJslandDuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
IerlandDuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
ItaliëDuckDuckGo, Info.com, Qwant
LetlandDuckDuckGo, Info.com, Yandex
LiechtensteinDuckDuckGo, Info.com, Qwant
LitouwenDuckDuckGo, Info.com, Yandex
LuxemburgDuckDuckGo, Info.com, Qwant
MaltaDuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
NederlandDuckDuckGo, GMX, Info.com
NoorwegenDuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
PolenDuckDuckGo, Info.com, Yandex
PortugalDuckDuckGo, Info.com, Qwant
Republiek CyprusDuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
RoemeniëDuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
SlowakijeDuckDuckGo, Info.com, Seznam
SloveniëDuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
SpanjeDuckDuckGo, Info.com, Qwant
ZwedenDuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Verenigd KoninkrijkBing, DuckDuckGo, Info.com

DuckDuckGo domineert de opties voor alle landen behalve het VK, waar Bing van Microsoft het hoogste bod had. Dit kan zijn vanwege de hogere inkomsten die zoekadvertenties in het VK onvermijdelijk zullen behalen, vergeleken met landen als Letland en Kroatië.

Toen Alphabet voor het eerst haar intentie aankondigde om de opties van de zoekprovider voor Android te veilen, werd de beslissing zwaar bekritiseerd door Gabriel Weinberg, CEO van DuckDuckGo, die zei dat Google zal blijven profiteren ten koste van de concurrentie..

2) Een pay-to-play-veiling met slechts 4 slots betekent dat consumenten niet alle keuzes krijgen die ze verdienen, en Google profiteert ten koste van de concurrentie. We moedigen toezichthouders aan om rechtstreeks met Google, ons en anderen samen te werken om het beste systeem voor consumenten te garanderen.

– Gabriel Weinberg (@yegg) 2 augustus 2019

Het lijkt erop dat hij zich heeft teruggetrokken van zijn eerdere gevoelens, waarschijnlijk omdat hij erkent dat het voor zijn bedrijf een onbetaalbare kans is om de aandacht van de consument te vestigen.

Als u echter uw privacy op prijs stelt, ongevraagd advertenties in beslag neemt en geen griezelige bewakingstechnologie wilt die waakt over al uw acties online, dan is dit nieuws zeker reden voor een feestje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me