Hoe u uw harde schijven op de juiste manier weggooit

Een afbeelding van een laptop die de inhoud in de prullenbak schudt.

Data is waardevol. Je foto’s, juridische documenten, chatlogs en zelfs opgeslagen videogames zijn allemaal dingen die je niet openbaar zou willen maken.

Tegenwoordig doen mensen over het algemeen hun uiterste best om gegevens te beschermen, maar apparaten verouderen en gaan niet eeuwig mee. Wanneer we ze moeten vervangen, denken we vaak niet na over wat er gebeurt met de gegevens die nog op de schijf staan ​​en hoe mensen mogelijk toegang kunnen krijgen.

De meeste computers hebben een harde schijf, of HDD, schijven die zijn bedekt met een magnetische metalen laag. Ze roteren op dezelfde manier als een CD of vinylplaat en worden gelezen door een sensor aan het uiteinde van een arm.

HDD’s zijn erg gevoelig en gegevens kunnen op verschillende manieren daarop worden bewaard. Wanneer u een HDD weggooit, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat niemand nog steeds toegang heeft tot de gegevens erop.

Gelukkig hebben we verschillende opties om HDD’s te wissen, waarvan de meest betrouwbare een combinatie van digitale en fysieke hulpmiddelen is. Als uw computer een HDD heeft, lees dan deze handleiding voordat u deze weggooit, ongeacht of u deze verkoopt of weggooit.

1. Versleutel uw harde schijf zodra u deze koopt

Versleutel altijd alle informatie op uw harde schijf. Moderne besturingssystemen zouden dit moeten doen, maar het is het beste om te controleren of uw besturingssysteem standaard schijfversleuteling inschakelt.

Raadpleeg de ondersteuningshandleidingen van Mac OS, Windows 10 en Ubuntu om te zien hoe u uw HDD codeert (dezelfde methoden zouden ook moeten werken voor externe harde schijven). U kunt ook Veracrypt gebruiken, wat een cool platformonafhankelijke tool is om schijven en gegevens te coderen.

Zorg ervoor dat u uw gegevens codeert met een veilig wachtwoord, één lang en gecompliceerd genoeg dat het niet bruut kan worden geforceerd door iemand met veel rekenkracht.

2. Veeg uw HDD schoon voordat u deze verkoopt

Bovendien kunt u uw HDD wissen door deze opnieuw te formatteren. Bijna alle besturingssystemen hebben ingebouwde hulpmiddelen die uw schijf kunnen wissen, hoewel ze allemaal een eigen naam hebben:

  • Schijfbeheer in Windows
  • Schijfhulpprogramma in Mac OS
  • Schijven in Ubuntu

Idealiter doorloopt u het wisproces drie of vier keer om ervoor te zorgen dat de gegevens op uw schijf niet kunnen worden hersteld.

3. Demonteer en vernietig uw HDD!

Als u extra zeker wilt zijn dat u geen sporen achterlaat of als uw harde schijf niet gemakkelijk kan worden gecodeerd, opnieuw geformatteerd en gewist (bijvoorbeeld als deze kapot is), moet u de schijf fysiek onbruikbaar maken. Dat wil zeggen, breek het!

Ten eerste moet je de glanzende metalen schijven uit de HDD-behuizing halen. Meestal gaat het om het losdraaien van een paar schroeven, maar zolang u niet van plan bent het weer in elkaar te zetten, kunt u de kracht gebruiken die nodig is.

Zodra je de metalen schijven hebt, zijn er verschillende opties om ze te vernietigen. Wees voorzichtig met splinters en scherpe randen en draag altijd geschikte kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril!

Gebruik een hamer

De meest toegankelijke tool om een ​​harde schijf te vernietigen is de hamer. Alles dat de schijf vervormt, of gaten erin barst of slaat, maakt het aanzienlijk moeilijker om toegang te krijgen tot alle gegevens die op het apparaat zijn opgeslagen.

Boor het

U kunt gaten in uw harde schijf boren om ervoor te zorgen dat deze nooit meer draait. Maar dit vereist ook dat u de schijf zorgvuldig repareert op een manier waarop u er veilig een oefening tegen kunt houden.

magneten!

Geen enkele magneet is voldoende, maar als u toegang heeft tot sterke zeldzame-aardemagneten, zullen deze de gegevens op de schijf onherkenbaar door elkaar gooien.

Verscheur het

Veruit de meest effectieve manier om een ​​schijf te vernietigen, is deze te vernietigen. Uw papiervernietiger op kantoor is niet klaar voor de taak, maar misschien kunt u met een nabijgelegen autokerkhof de hunne lenen?

Los het op

Batterijzuur of iets dergelijks lost de dunne laag op die de gegevens opslaat. Gebruik deze methode alleen als u de juiste training hebt gehad om met zuur om te gaan!

Preventieve maatregelen om uw schijven te beschermen

Wanneer u een nieuw schijfstation koopt, moet u het meteen coderen om het te beschermen tegen misbruik als u het verliest of verkoopt.

Hoewel het zinvol is om HDD’s te vernietigen wanneer je ermee klaar bent, is het niet nodig om SDD’s uit te wissen. Het coderen en wissen van uw SDD is de enige manier om van de inhoud af te komen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me