Hoe oude of beschadigde harde schijven veilig te vervangen

safe-hard-drive-beschikking

Als u net als de meeste andere computergebruikers bent, zult u zelden gegevens weggooien of verwijderen. En omdat schijfruimte goedkoper en goedkoper wordt, hoeft u dat zelden te doen. Maar als u ooit van een oude harde schijf moet afkomen, is het belangrijk om eerst voorzorgsmaatregelen te nemen.

De kosten van geheugenopslag zijn de afgelopen jaren enorm gedaald. Volgens gegevens verzameld door John C. McCallum, zou een harde schijf met voldoende ruimte voor twee Terabytes (TB) gegevens u in 2004 $ 1.360 USD hebben gekost. Drie jaar later, in 2007, was die prijs gedaald tot $ 530 USD. In 2010 zou het slechts $ 140 USD hebben gekost en in 2013 $ 110 USD.

Tegenwoordig kunt u bijna dubbel zoveel ruimte krijgen voor $ 110 USD, en twee TB-schijven bevinden zich nu aan het kleinere uiteinde van het beschikbare spectrum van harde schijven.

Voorbereiding op een defect van de harde schijf

Het is belangrijk om uw computer correct in te stellen om ervoor te zorgen dat de harde schijf wordt gecodeerd. Dit is eenvoudig in te stellen op een Mac met de ingebouwde FileVault. Windows-gebruikers kunnen programma’s zoals Bitlocker gebruiken om hun harde schijven te coderen en de meeste Linux-distributies, zoals Ubuntu, hebben deze native coderingsmogelijkheden.

Het is raadzaam om een ​​fysieke tweede harde schijf te houden (niet alleen een afzonderlijke partitie op uw interne harde schijf). Een desktopcomputer past vaak eenvoudig een andere harde schijf in de toren en een externe harde schijf is geschikt voor kleinere torens of laptops. Als u alleen een back-up maakt van uw belangrijkste gegevens, zijn de opslagvereisten helemaal niet duur.

Welke back-upoplossing u ook kiest, vergeet niet uw back-ups te coderen. Versleuteling wordt meestal toegepast door slechts een vakje aan te vinken en zorgt ervoor dat de gegevens worden beschermd tegen inbeslagname, diefstal of verlies.

Defecten van de harde schijf kunnen moeilijk te voorzien zijn en soms zijn ze abrupt en onmiddellijk fataal. Meestal sluipt je harde schijf echter langzaam over je heen, met steeds meer fouten bij het opstarten van je computer, meer systeemcrashes en een toenemend aantal ontoegankelijke bestanden.

Hopelijk kunt u met de doorgaans trage aard van het falen bestanden naar een nieuwe schijf verplaatsen zonder aanzienlijk gegevensverlies.

Uw harde schijf vervangen

Gezien de snelheid waarmee harde schijven groter en goedkoper worden, wilt u waarschijnlijk de harde schijf van uw machine vervangen voordat u uw computer vervangt. Harde schijven hebben snel bewegende delen en zijn een van de minst duurzame delen van een computer, met een gemiddelde levensduur van slechts drie tot vijf jaar.

Ondanks zo’n korte levensduur is er een levendige markt voor gebruikte harde schijven. Sommige mensen kopen ze voor goedkope gegevensopslag, terwijl anderen, zoals criminele groepen, systematisch oude harde schijven opkopen om te zoeken naar privégegevens en bedrijfsgeheimen.

Wachtwoorden en cookies die zijn opgeslagen op harde schijven kunnen bijzonder waardevol zijn, maar uw persoonlijke informatie kan ook om veel redenen veel gevraagd zijn, waaronder identiteitsdiefstal.

Hoe om te gaan met uw oude schijf

Nadat u uw gegevens naar een nieuw apparaat heeft verplaatst, moet u uw oude harde schijf verwijderen. Idealiter werkt uw oude harde schijf nog steeds en kunt u deze formatteren met de ingebouwde hulpprogramma’s van uw besturingssysteem, zoals DiskWipe op Windows, Schijfhulpprogramma op Mac OS X of Gnome Disk Utility op Ubuntu.

Formatteer eenvoudig de hele schijf, overschrijf deze met nullen (selecteer deze optie in uw schijfhulpprogramma) en herhaal het proces eventueel een of twee keer, voor alle zekerheid.

Het is nu ongelooflijk moeilijk en onbetaalbaar om uw gegevens te herstellen. Hoewel een goed gefinancierde tegenstander, zoals het spionageagentschap van een grote overheid, mogelijk nog steeds sommige van uw gegevens kan herstellen.

High-profile bewakingsdoelen zullen waarschijnlijk wat extra stappen moeten ondergaan om hun harde schijven onleesbaar te maken, zoals het demonteren van de schijf en het schuren van het oppervlak van de schijven, of het versnipperen van de onderdelen. Deze processen zijn echter niet aan te raden voor onervaren gebruikers en kunnen ernstige gezondheidsrisico’s inhouden.

Zorg ervoor dat oude systemen worden beschermd

Het is nooit te laat om ervoor te zorgen dat oude harde schijven geen ongecodeerde persoonlijke gegevens bevatten. Versleuteling was niet zo gangbaar als nu, zelfs niet eerder dan drie jaar geleden, dus waarschijnlijk zijn uw oude schijven niet goed beveiligd.

Als u niet in staat bent om uw harde schijf te wissen, bijvoorbeeld omdat uw computer deze niet langer kan detecteren, hebben anderen mogelijk ook geen toegang tot uw gegevens. Het is echter soms moeilijk om te beoordelen hoe gemakkelijk een harde schijf kan worden gerepareerd, en die onzekerheid kan risico’s met zich meebrengen.

De eenvoudigste manier om uw harde schijf onleesbaar te maken, in gevallen waar u er geen toegang toe hebt, is door er een gat in te boren of het met een hamer in te slaan.

Het vernietigen van een harde schijf op een dergelijke manier vereist grote voorzichtigheid en ervaring bij het boren. U zult waarschijnlijk veel kracht moeten uitoefenen die schade aan u of uw omgeving kan veroorzaken.

Gooi oude harde schijven veilig en verantwoord weg

Vergeet niet dat harde schijven niet zomaar bij het huisvuil kunnen worden weggegooid, omdat ze giftige materialen bevatten en deels recyclebaar zijn. Uw elektronicamarkt of recyclingstation in de buurt moet u kunnen helpen.

Uitgelichte afbeelding: KirillM / Deposit Photos

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me