Hoe Bitcoins portefeuilles met meerdere handtekeningen te gebruiken

Bitcoin's multisig wallets en hoe ze te gebruiken


Een Bitcoin kan in het algemeen alleen worden uitgegeven door de eigenaar zoals geïdentificeerd door middel van hun openbare sleutelhash, bijvoorbeeld hun Bitcoin-adres. Het Bitcoin-protocol laat verschillende soorten regels toe om precies te definiëren welke cryptografische sleutels welke controle over een account kunnen hebben.

De meest populaire soorten niet-standaard Bitcoin-accounts zijn accounts met meerdere handtekeningen. Deze adressen, die beginnen met 3 in plaats van 1, bestaan ​​pas sinds 2012 – drie jaar na het begin van Bitcoin.

Basisfunctionaliteit van een portemonnee met meerdere handtekeningen

Wanneer u een multisig-portemonnee maakt, kunt u definiëren hoeveel handtekeningen er in totaal moeten zijn en hoeveel daarvan vereist moeten zijn om een ​​transactie uit te voeren.

Het meest gemaakte portemonnee-type is een 2-van-3-portemonnee, wat betekent dat er in totaal drie handtekeningen zijn, waarvan er twee nodig zijn om een ​​transactie te ondertekenen.

In de praktijk is de functionaliteit vergelijkbaar met bankrekeningen die meerdere ondertekenaars vereisen. Maar omdat de Blockchain niet op vertrouwen is gebouwd, maar op cryptografie en consensus, is het onmogelijk om vals te spelen en kan geen centrale partij willekeurig uw geld in beslag nemen.

Hier zijn 4 keer dat 2-of-3 portefeuilles met meerdere handtekeningen nuttig kunnen zijn:

Multisig-portefeuilles gebruiken als tweefactorauthenticatie

1. Hoe multisig-portefeuilles te gebruiken als tweefactorauthenticatie

Twee-factor-authenticatie (2FA) is niet gebruikelijk voor Bitcoin-portefeuilles, maar wordt ten zeerste aanbevolen voor online accounts zoals uw e-mail of cloudopslag. Met een multisig-portemonnee kan tweefactorauthenticatie ook mogelijk worden voor Bitcoin-portefeuilles.

Opstelling:

 • Portemonnee 1: Uw computer (zonder back-up)
 • Portemonnee 2: De online 2FA-service
 • Portemonnee 3: Papieren portemonnee in je kluis

Hoe je dat doet:

Elke keer dat u een transactie op uw computer of telefoon start, moet de transactie worden afgemeld door de online service. Voordat ze zich aanmelden voor uw transactie, moeten ze u een tweefactorauthenticatiecode invoeren.

Een 2FA-code kan op uw telefoon worden gegenereerd, per sms naar u worden verzonden of zelfs van een hardwareapparaat komen. Ze kunnen ook transactielimieten aan uw account opleggen of vereisen verschillende authenticatieniveaus voor verschillende overdrachten.

nadelen:

Als de 2FA-service offline gaat of DDoSed krijgt, zijn uw fondsen niet beschikbaar totdat u de papieren portemonnee in uw kluis kunt vinden. Als iemand uw apparaat en toegang tot uw papieren portemonnee heeft, kunnen ze de 2FA-service volledig omzeilen.

Multisig-portefeuilles gebruiken voor een betere beveiliging

2. Hoe multisig-portefeuilles te gebruiken voor een betere beveiliging

Als u bang bent dat uw computer of smartphone kan worden gehackt, kunt u een 2-of-3 multisig-portemonnee gebruiken om uw beveiliging te verbeteren.

Opstelling:

 • Portemonnee 1: Mobiele portemonnee op uw telefoon (zonder back-up)
 • Portemonnee 2: Portemonnee op uw computer (zonder back-up)
 • Portemonnee 3: Papieren portemonnee op een aparte locatie

Notitie: We maken geen back-ups van onze portefeuilles omdat we ons geen zorgen hoeven te maken dat ze op die manier in gevaar komen.

Hoe je dat doet:

Elke keer dat u een transactie wilt uitvoeren, moet u de transactie met één apparaat starten (bijvoorbeeld door een QR-code op uw telefoon te scannen), vervolgens de transactie controleren en bevestigen op uw andere apparaat.

Het is niet mogelijk om met slechts één apparaat een transactie uit te voeren, dus als uw telefoon of computer wordt gehackt, raakt u uw Bitcoins niet kwijt. Als je je computer of telefoon verliest of breekt, kun je je munten terugkrijgen met de papieren portemonnee en de andere portemonnee die je nog hebt. Als de papieren portemonnee wordt gestolen, krijgt de dief geen toegang tot uw munten (vanwege de multisig-vereiste).

nadelen:

Als zowel je computer als je telefoon tegelijkertijd kapot gaan, verlies je je Bitcoins. U kunt zich hierop voorbereiden door back-ups van uw digitale portefeuilles te maken. In dat geval moet u voorzichtig zijn met de manier waarop u hiervan een back-up maakt. Plaats twee back-upzaden alleen op dezelfde plaats als u zeker weet dat ze veilig zijn!

Multisig-portefeuilles gebruiken als escrow-service

3. Multisig-portefeuilles gebruiken als escrow-service

Stel je voor dat Alice via internet dingen van Bob wil kopen, maar ze heeft Bob nog nooit eerder ontmoet en is niet zeker of ze hem kan vertrouwen. Alice wil het geld niet eerst verzenden en Bob wil de goederen niet eerst verzenden. Om het probleem op te lossen en Alice en Bob te laten handelen, kunnen ze een multisig-portemonnee maken met een externe escrow, Emma.

Opstelling:

 • Portemonnee 1: Alice op haar telefoon of computer (met back-up)
 • Portemonnee 2: Bob op zijn telefoon of computer (met back-up)
 • Portemonnee 3: Emma op haar telefoon of computer (met back-up)

Hoe je dat doet:

Emma kan een persoon of bedrijf zijn. Alice en Bob hoeven Emma niet te vertrouwen met hun geld of hun goederen, maar ze moeten wel vertrouwen dat ze niet samenwerkt met andere deelnemers. Alle drie maken ze een 2-of-3 multisig-portemonnee en Alice stuurt haar geld naar het nieuwe adres.

Bob ziet nu dat Alice de betaling heeft uitgevoerd. Ze kan het geld niet meer terugnemen nadat de goederen zijn verzonden, omdat ze slechts één van de benodigde drie handtekeningen heeft.

Nadat Bob de goederen heeft verzonden en ze zijn aangekomen met Alice, kunnen Alice en Bob het geld doorsturen naar Bob. Als alles goed gaat, is Emma’s handtekening helemaal niet nodig, omdat de handtekeningen van Alice en Bob voldoende zijn om de transactie te voltooien. Een 2-of-3 multisig-portemonnee maakt het Emma heel gemakkelijk en goedkoop om die service te bieden (in tegenstelling tot traditionele, bankgebaseerde escrow-oplossingen).

Alleen als er iets misgaat, zal Emma ingrijpen en een oordeel vellen. Ze kan ervoor kiezen om partij te kiezen voor een van de partijen, of de fondsen te splitsen in overeenstemming met een van de deelnemers. Emma kan het geld niet zelf aannemen, omdat ze de handtekening van Bob of Alice nodig heeft om een ​​overboeking uit te voeren.

nadelen:

Escrow-services zijn nuttig in situaties waarin de deelnemers elkaar helemaal niet kunnen vertrouwen, zoals wanneer alle deelnemers anoniem zijn. Het is echter niet eenvoudig om ervoor te zorgen dat Alice en Emma niet samenspannen met elkaar, of zelfs met dezelfde persoon. Alice of Bob kunnen Emma ook proberen om te kopen.

Hoe bedrijfsfondsen te beveiligen met multisig-portefeuilles

4. Hoe bedrijfsfondsen te beveiligen met multisig-portefeuilles

Een bedrijf dat op Bitcoin draait, kan het moeilijk vinden om hun fondsen te beveiligen in een traditionele portemonnee met één handtekening. Wie moet de sleutels van de portemonnee hebben en wie moet de betalingen voorbereiden?

Als sleutels te vaak worden gerepliceerd tussen verschillende geautoriseerde ondertekenaars, bestaat het risico dat de sleutels worden gehackt of gestolen. Als te weinig mensen toegang hebben tot het geld, kunnen ze na een ongeval ontoegankelijk worden.

Opstelling:

 • Portemonnee 1: De CEO (zonder back-up)
 • Portemonnee 2: De accountant (zonder back-up)
 • Portemonnee 3: Papieren portemonnee in een kluis bij het bord

Hoe je dat doet:

In deze opstelling kunnen noch de CEO noch de accountant wegrennen met het bedrijfsgeld. Maar de accountant kan de betalingen nog steeds voorbereiden, ondertekenen en doorgeven aan de CEO, die ze bevestigt door hun handtekening toe te voegen. Als de accountant of de CEO verdwijnt of hun apparaat verliest, kunnen ze weer toegang krijgen tot de bedrijfsfondsen door zichzelf aan het bestuur uit te leggen om de papieren portemonnee te krijgen.

nadelen:

De CEO en de accountant kunnen nog steeds met elkaar samenspannen en wegrennen met de bedrijfsfondsen. Maar als ze dat niet doen, kunnen ze beter niet dezelfde auto of hetzelfde vliegtuig gebruiken. Als beide sleutels worden vernietigd of toegankelijk worden voor derden, is het geld verdwenen.

Waarom worden multisignature wallets niet meer gebruikt??

Multisig-portefeuilles zijn relatief duur en weinig portefeuilles hebben de functionaliteit. Omdat elke transactie meerdere handtekeningen bevat, zijn ze ook veel duurder om op te slaan op de Blockchain, waardoor multisig-setups minder aantrekkelijk zijn in uw dagelijks leven.

Bitcoin wordt ook nog niet voldoende gebruikt in situaties die echt een multisig-portemonnee rechtvaardigen, zoals internationale handels- of cryptocurrency-fondsen die escrow vereisen of een gedistribueerde en veilige installatie nodig hebben.

Het nieuwe transactieformaat van Bitcoin, bekend als ‘Segwit’, behandelt de handtekeninggegevens anders om goedkopere multisigs mogelijk te maken, maar weinig portefeuilles ondersteunen dit nog.

U kunt Electrum Wallet echter gebruiken om goedkope Segwit-transacties met meerdere handtekeningen te gebruiken.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map