Heeft Rusland VPN’s echt verboden?

Zijn VPN's verboden in Rusland?

Je hebt misschien de dramatische krantenkoppen in de afgelopen dagen gezien met de bewering dat “Rusland ook VPN’s verbiedt” en parallellen trekt met de recente verwijdering van VPN’s door Apple uit de China App Store, maar wat is het echte verhaal?

Ja, Poetin en het Russische parlement hebben inderdaad een nieuw amendement aangenomen met de bedoeling de censuurinspanningen van de regering te versterken, maar het is verre van een algemeen verbod op VPN’s.

Ruslands VPN-amendement: veel blaf, maar zal het bijten?

In plaats daarvan kijkt het amendement naar krachtige VPN-diensten om te voldoen aan het censuurregime van Rusland – dat wil zeggen, alle websites blokkeren die op de zwarte lijst staan ​​van de communicatie-waakhond van het land, Roskomnadzor.

Het is echter onduidelijk hoe Rusland van plan is deze nieuwe verordening in de praktijk te brengen wanneer deze van kracht wordt op 1 november 2017. Het lijkt erop dat zowel de Federal Security Service (FSB) als ISP’s zullen worden belast met het identificeren en hardhandigen van VPN’s, maar zoals we in andere landen met een hoge censuur hebben gezien, is handhaving een spel van kat en muis waarbij censoren de middelen missen om VPN-verkeer volledig te elimineren. Als ze dit doen, moeten ze onpraktische maatregelen nemen met veel ergere gevolgen, zoals het volledig afsluiten van de connectiviteit met het wereldwijde internet.

De escalerende aanval op vrijheid in Rusland

Afgezien van de praktische aspecten van handhaving, lijdt het geen twijfel dat Poetin de censuurschroeven in Rusland aanscherpt. Op dezelfde dag werd een ander amendement aangenomen dat berichtenapps vereist om gebruikers te koppelen aan echte identiteiten vanaf 1 januari 2018. Zelfs end-to-end gecodeerde chats moeten deze wet volgen waarmee Russische functionarissen verzamelde metadata kunnen koppelen aan individuen.

Beide maken deel uit van een verontrustende trend van toenemende aanvallen op vrijheid van meningsuiting in Rusland onder het bewind van Poetin, met beperkingen op en internetbewaking van online activiteiten die snel escaleren in de afgelopen vijf jaar. De Yarovaya-wet van 2016 eist bijvoorbeeld dat alle internetproviders metagegevens over klanten gedurende ten minste zes maanden bewaren en Russische functionarissen toestaan ​​om grondige profielen van internetgebruikers op te bouwen. Een wet uit 2015 verbiedt de opslag van de persoonlijke gegevens van Russische burgers op servers buiten het land.

ExpressVPN’s niet-aflatende toewijding aan privacy

Niet toevallig maken deze ontwikkelingen alleen de beveiliging, privacy en connectiviteit die VPN’s bieden belangrijker dan ooit. Het doel van de VPN-gemeenschap is om dergelijke aanvallen op vrije meningsuiting te bestrijden.

Als een privacybedrijf zal ExpressVPN zich zeker nooit aan regels houden die het vermogen van ons product om de digitale rechten van gebruikers te beschermen in gevaar brengen. Meer dan ooit willen we onze gebruikers verbonden houden met het gratis en open internet, waar ze ook zijn.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me