Heeft internet zijn vroege beloften niet waargemaakt?

Internet faaltoets op computertoetsenbord.

Met zijn vele voorgangers en gemeenschappelijke verwisselbare terminologie, is het moeilijk om de geboortedatum van het internet precies vast te stellen, hoewel het eerlijk is om te zeggen dat het midden jaren negentig begon in de mainstream van de samenleving en het bedrijfsleven te komen.

Hoewel het internet misschien niet zijn hoogtepunt bereikte in de vroege jaren 2000, had het zeker elk oor bereikt toen de Dotcom Bubble-burst van 2001 US $ 1,7 biljoen aan internetvoorraden teniet deed.

Nu, met 4 miljard internetgebruikers wereldwijd, en meer dan 2,3 miljard smartphones die er zijn, heeft internet een grote impact op ons hele leven.

Maar hoe verhouden de prestaties van het internet zich tegen de eerdere beloften? Heeft het onze dromen en verwachtingen vervuld??

Wat moest internet zijn?

Toegegeven, het internet beloofde ons niets, maar tegelijkertijd waren er beloften over wat het zou kunnen doen. We hadden op zijn minst verwacht dat internet de wereld op een bepaalde manier zou transformeren.

Kort na het instorten van de Dotcom Bubble vatte James Fallows enkele populaire internetverwachtingen samen in de New York Review of Books. Zijn zijn voorspellingen, zowel goede als slechte, uitgekomen??

Mislukken: de waarheid maakt mensen vrij

Fallows schrijft: “Verkiezingen zullen meer gaan over” kwesties “, omdat kiezers gemakkelijker de positie van elke kandidaat kunnen onderzoeken.” En “de regering zal eerlijker worden, omdat de rol van geld aan het licht komt.”

“De overheid zal eerlijker worden, omdat de rol van geld zichtbaar wordt.”

We lachen maar zijn ook een beetje verdrietig over deze verklaring. Denkend aan enkele van de meer recente feces-flitsende politieke campagnes, kunnen we ons onmogelijk voorstellen hoe het internet de verkiezingen mogelijk schoner heeft gemaakt en de kiezers beter geïnformeerd.

Hoewel het veel gemakkelijker is geworden om nuttige informatie over een kandidaat te verspreiden (en de mogelijk bevooroordeelde en corrupte poortwachters van reguliere media te omzeilen), is het ook veel gemakkelijker geworden om verkeerde informatie en leugens te verspreiden.

De bewuste lezer is misschien beter geïnformeerd dan ooit, maar degenen die het zich niet kunnen veroorloven om wilde verklaringen en memes terug te lezen naar hun bronnen, moeten vertrouwen op anderen om informatie te verspreiden. Behalve dat deze persoon je racistische oom is, en hij heeft nu een YouTube-vlog met een miljoen abonnees.

Het internet is zoals The Ring, maar met minder moord (hopelijk).

Misschien ?: Mensen in verschillende culturen zullen toleranter worden naarmate ze elektronische contacten over traditionele grenzen bouwen

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om verhalen uit de grond van vreemde culturen en beschavingen te delen, maar heeft dit mensen min of meer racistisch gemaakt?

In Sri Lanka vraagt ​​een verhit debat in een anders niet al te autoritair land of sociale media de schuld kunnen zijn van virale anti-moslim haatuitingen die gewelddadige boeddhistische extremisten genoeg hebben aangewakkerd om hun medeburgers aan te vallen.

Extremistische groepen van ISIS tot de Amerikaanse nazi-partij zijn snel social media-savvy geworden en gebruiken chatgroepen, forums en blogs om nieuwe leden te werven voor hun hatelijke doelen.

Slechts in enkele gevallen konden politieke extremisten de democratische samenlevingen echter fundamenteel ondermijnen door effectief gebruik van internet.

Een glimp van hoop is dat wat we online zien gewoon versterkt drama is, geen beknopte dreiging.

Mislukken: virtuele vrienden en medewerkers vervangen families en gemeenschappen

Het is veel eenvoudiger geworden om mensen online te ontmoeten, misschien om niche-onderwerpen te bespreken, vrienden te maken of obscure fetisjen en fantasieën te beleven.

Maar verzwakt of versterkt dit gemeenschappen, die niet langer worden beperkt door fysieke vergaderingen, lange reistijden en andere verplichtingen?

Hoeveel heeft internet gezinnen bijeengebracht die verspreid over het land zijn of langeafstandsrelaties hebben laten overleven? Hoe gebruikelijk is het concept van een ‘familie WhatsApp-groep’, waarin tientallen verre neven en generaties altijd in hun moedertaal kunnen chatten, ongeacht de gemeenschap waarin ze opgroeien of waar ze momenteel wonen?

Mislukken: we lezen allemaal de Daily me

Fallows reciteert in zijn artikel Nicholas Negroponte’s concept van de Daily Me – een hypothetische dagelijkse krant samengesteld voor het individu. De voorspelling dat we onze online ruimte in de toekomst perfect zullen personaliseren, is al sinds lange tijd fascinerend voor met name de editors. Fallows schrijft:

“In werkelijkheid zijn we niet zo ver weg van de volledige personalisatie van het communicatiesysteem.”

Misschien komt dit dicht bij de realiteit van het internet van vandaag, maar een belangrijk detail is uitgeschakeld. Op het grootste deel van het gepersonaliseerde internet zijn wij niet de curatoren van de ruimte. In plaats daarvan hebben we deze rol overgedragen aan de algoritmen van bewakingsreuzen.

Google personaliseert onze zoekresultaten niet op basis van wat we willen zien, maar op basis van wat Google wil dat we zien. Hun stimulans kan zijn om ons terug te krijgen voor meer, maar alleen zodat we klikken, kopen en meer van onszelf onthullen.

Facebook bepaalt ook wat we te zien krijgen. Ze laten ons berichten zien waarmee we eerder in contact zullen komen, zelfs als het alleen om een ​​soortgelijke of een boze emoji gaat. Facebook heeft toegegeven (en slecht verontschuldigd voor) een functie te gebruiken waarmee ze onze emoties konden manipuleren door te filteren wat er in onze feed wordt getoond.

Het internet is onze dagelijkse editie van de Daily Me, maar wij zijn niet de editors. We zijn niet eens de klant en nauwelijks de lezer. In plaats daarvan is de Daily Me gewoon de wortel voor ons die ons naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum leidt.

Is het internet een storing?

Uit de bovenstaande voorspellingen kan blijken dat het internet bij elk van zijn beloften is mislukt (hoewel het niet slecht is om gezinnen uit elkaar te scheuren).

Het internet heeft ons leven of de economie niet veranderd op het fundamentele niveau dat we vaak verwachtten.

Veel van de positieve veranderingen hebben plaatsgevonden in de marge van de samenleving, waar het moeilijker kan zijn om representatieve verhalen en kwantitatieve gegevens te vinden. Iedereen die zich niet vertegenwoordigd voelt in de mainstream kan nu contact opnemen met gelijkgestemde mensen (ook anoniem en veilig).

Het internet heeft waarschijnlijk niet veranderd wie we zijn aan onze kernen – het veranderde geen bigots in goede doelen of politici eerlijk – maar het maakte het zeker gemakkelijker dan ooit om iemand op hun tweets te beoordelen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me