Heb ik antivirus op mijn computer nodig?

moet-i-install-antivirus

Hoewel de computerwetenschappen sinds het einde van de jaren veertig zelfreplicerende computerprogramma’s hadden theoretiseerd, was het pas in 1971 dat het eerste virus, Creeper, werd gemaakt.

Creeper heeft geen bijzonder kwaad gedaan; het kon alleen een bericht weergeven. Het tweede bestaande computervirus, Reaper genaamd, is gemaakt met als enig doel Creeper te vernietigen.

Het was nog 15 jaar van vooral onschadelijke en experimentele virussen voordat Brain werd geboren. Brain was een virus geschreven door twee Pakistaanse broers in 1986, bedoeld om illegale kopieën van hun hartbewakingsprogramma te volgen. Dingen escaleerden snel en Brain verspreidde zich naar veel meer machines dan verwacht. De schrijvers hebben het virus zonder schadelijke bedoelingen vrijgegeven. Inderdaad, ze namen zelfs hun namen, adres en telefoonnummers op in de software.

De Morris Worm was het eerste computervirus

Slechts twee jaar later, in november 1988, verspreidde het eerste virus zich over internet. De schrijver, Robert Tappan Morris, was ook niet van plan kwaad te doen, maar dat beschermde hem niet tegen de eerste persoon die veroordeeld was onder de nieuwe Computer Fraud and Abuse Act van 1986.

Hoewel de Morris Worm niet is gebouwd om schade aan te richten, hebben enkele programmeerfouten het mogelijk gemaakt om in slechts enkele uren meer dan 6.000 computers uit te schakelen – op dat moment ongeveer 10% van de grootte van het internet. Er wordt geschat dat de worm tussen 100 duizend en 10 miljoen USD aan schade veroorzaakt. De ironie is dat we de omvang van de aanval kennen vanwege de Morris-worm, omdat het virus is gemaakt om de grootte van het internet te berekenen.

De Morris-worm was een wake-upcall voor velen en het hielp de opkomende antivirus-industrie een kickstart te geven. John McAfee richtte het gelijknamige bedrijf op dat hem beroemd maakte in 1987, en kort daarna ontstonden meer antivirusbedrijven; in 1988 werd Avira in Duitsland opgericht door Tjark Auerbach. Toen, later datzelfde jaar, creëerden Pavel Baudiš en Eduard Kučera avast! in de Tsjechische Republiek. Slechts een paar jaar later, in 1991, werd Norton Antivirus opgericht in de Verenigde Staten.

first-computer-virusIs het een virus? Bijna geen kans.

Hoe antivirusprogramma’s werken

Antivirusprogramma’s werken meestal door een lijst bij te houden van alle bekende virussen. Elk digitaal bestand kan worden geïdentificeerd door wat een hash wordt genoemd en elke hash vertegenwoordigt op unieke wijze een bekend virus.

Hashes zijn altijd slechts enkele tekens lang, ongeacht hoe groot het bestand is en ze kunnen relatief eenvoudig worden berekend. Dit maakt het mogelijk om veel van dergelijke hashes in een downloadbare database op te slaan.

De hash-aanpak werkte vooral goed toen er slechts een beperkt aantal virussen waren. AV-Test, een van de populaire beheerders van dergelijke databases, meldde in 1994 iets meer dan 28.000 virussen te hebben. Tegen 1999 was dat aantal bijna 100.000.

Ondanks een langzaam begin, begon het aantal virussen exponentieel te groeien. Tegen 2014 waren er 37 miljoen virushashes, slechts een jaar later waren dat er 64 miljoen. Dat is een toename van meer dan 70.000 per dag.

Virussen zijn grotendeels polymorf geworden, wat betekent dat ze zich gedragen als een biologisch organisme en bij elke replicatie iets zullen muteren. Hoewel de essentiële functie van het virus intact blijft, kan het niet meer uniek worden geïdentificeerd door zijn hash.

Vanwege deze mutaties controleren antivirusprogramma’s ook het gedrag van software in het algemeen. Helaas wordt het moeilijk om het gedrag van een legitieme toepassing te scheiden van een onwettige, omdat geen programmeerfuncties uniek kunnen worden toegeschreven aan virussen. Als gevolg hiervan hebben antivirusprogramma’s de neiging om bedreigingen te missen of valse positieven te detecteren.

Frequente valse positieven kunnen een gebruiker gemakkelijk trainen om snel een potentiële bedreiging goed te keuren die wordt gevonden door de antivirussoftware, een beetje zoals de jongen die wolf huilde.

‘Alles toestaan’ antivirus werd ‘alle browsers weigeren’

Moderne besturingssystemen en browsers zijn gebouwd met polymorfe virussen in gedachten. Terwijl het oude beveiligingsmodel vaak evolueerde rond een filosofie van ‘alles toestaan ​​en vervolgens uitzonderingen toevoegen’, zijn de applicaties en systemen van vandaag gebouwd om alles te weigeren totdat de gebruiker dit specifiek toestaat.

Bedreigingen zoals virussen en hackpogingen zijn zo talrijk geworden dat zelfs antiviruswoordenboeken met miljoenen vermeldingen waarschijnlijk wat zullen missen, en virussen evolueren zo snel dat geen iteraties hetzelfde zijn.

browse-safeVoordat de pret begint, moet een rigide veiligheidsregime worden toegepast.

De beste manieren om uw systeem veilig te houden

Een back-up en up-to-date besturingssysteem is de voorhoede van verdediging tegen ongewenste code die op uw computer wordt uitgevoerd.

1. Houd uw systeem up-to-date

Elke bedreiging voor uw systeem zal op zoek gaan naar kleine bugs en mazen om te exploiteren. Hoewel bugs niet bijzonder zeldzaam zijn, worden ze meestal snel genoeg gepatcht om te voorkomen dat de kwetsbaarheden een grootschalig beveiligingsprobleem worden.

Het is belangrijk om uw telefoon, uw computer en alle apps en programma’s die erop worden uitgevoerd, up-to-date te houden om u te beschermen tegen malware. Dit kan soms vervelend zijn, maar het is het belangrijkste om je veilig te houden.

2. Maak regelmatig back-ups

Zelfs als u uw systeem up-to-date houdt, is er nog een kleine kans dat u met een virus wordt besmet. Er zijn constant nieuwe bedreigingen die nog moeten worden geanalyseerd en ontdekt en mogelijk zelfs specifieke bedreigingen die op u zijn gericht. Het is niet waarschijnlijk dat uw Antivirus u tegen al dergelijke bedreigingen kan beschermen.

Maak regelmatig een back-up van al uw gegevens en bewaar ze op een afzonderlijke schijf, bij voorkeur na het maken van de back-up van de schijf. Hiermee kunt u snel opnieuw beginnen met een nieuwe installatie van uw besturingssysteem, vaak de enige gegarandeerde manier om van een virus af te komen.

Beschermt een VPN me tegen virussen?

Hoewel een VPN het voor uw lokale internetprovider of wifi-provider onmogelijk maakt om schadelijke code in uw browsesessies te injecteren, beschermt een VPN u niet zelf tegen virussen.

Zelfs wanneer u een VPN gebruikt, moet u nog steeds voorzichtig zijn met e-mailbijlagen en downloads. Open nooit bestanden met verdachte indelingen zoals .exe, .jar of .js en open alleen bestanden van bronnen die u vertrouwt. Als je twijfelt over een bijlage van een vertrouwd contact, probeer dan via een apart kanaal contact met hen op te nemen om de authenticiteit van hun bericht te verifiëren.

Ja, u moet nog steeds antivirussoftware uitvoeren

Het uitvoeren van een antivirusprogramma kan geen kwaad, zolang het maar één is (twee van dergelijke programma’s zullen elkaar hoogstwaarschijnlijk storen).

Het uitvoeren van een antivirusprogramma helpt grotendeels om u heen te beschermen met niet-gepatchte en verouderde systemen, en het zorgt ervoor dat u niet per ongeluk door virussen beschadigde bestanden verspreidt, zelfs als ze uw computer niet kunnen infecteren.

Antivirus kan u ook helpen bij het identificeren van bedreigingen die diep in uw back-ups of andere bestanden zijn begraven. Zelfs als ze uw bijgewerkte computer niet kunnen infecteren, wilt u ze waarschijnlijk niet op uw systeem.

Uitgelichte afbeelding: ar130405 / Dollar Photo Club
Trojaans paard: Faithie / Dollar Photo Club
Veiligheid voorop: md3d / Dollar Photo Club

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me