Een grote zwendel of een goede investering: wat is een ICO?

Wat is een ICO?

Een ICO is een Initial Coin Offer, wat in wezen betekent “geld inzamelen op de blockchain.”
Het is een behoorlijk statussymbool geworden ter voorbereiding op een ICO, waarbij Paris Hilton, Floyd Mayweather en The Game (d.w.z. iedereen en hun hond) meedoen.

Het ICO-proces is eenvoudig. Het enige dat u hoeft te doen, is een aantal code kopiëren om een ​​Ethereum Smart Contract te maken (meer hierover hieronder) en wachten tot de onwaarschijnlijke pseudo-anonieme cryptocurrency binnenkomt.

Een leuke website, een “whitepaper” pdf en een ervaren team van marketeers zijn ook handig.

De term ICO lijkt erg op IPO – opzettelijk dus. Aangezien ICO’s niet afhankelijk zijn van gevestigde effectenbeurzen of gecompliceerde registraties, zijn ze veel goedkoper dan een IPO, waar een bedrijf kan verwachten om alleen al voor het papierwerk ongeveer US $ 10 miljoen te betalen.

De meeste mensen kunnen bijvoorbeeld niet gemakkelijk deelnemen aan een IPO in de Verenigde Staten, maar door een ICO-fondsenwerving op de blockchain uit te voeren, kunnen mensen van over de hele wereld deelnemen en kopen tegen dezelfde prijs, in plaats van in de rij te staan ​​achter invloedrijke particulieren en investeringsbanken.

De Ethereum Blockchain

De meeste ICO’s vinden plaats op de Ethereum-blockchain, die in principe vergelijkbaar is met Bitcoin. De cryptocurrency die door Ethereum wordt gebruikt, wordt Ether genoemd. In tegenstelling tot Bitcoin maakt Ethereum echter meer gecompliceerde transactietypen mogelijk – zogenaamde Smart Contracts.

Een eenvoudig Smart Contract zou zo kunnen werken:

  1. U stuurt één Ether naar het adres van het Smart Contract
  2. Het geld wordt doorgestuurd naar de eigenaren van het Smart Contract
  3. Het Smart Contract maakt een token en stuurt deze terug naar u

Aan het einde van het proces, investeerders ontvang een token in ruil voor echt geld.

De investeerders kunnen dit token nu onderling verhandelen in de hoop winst te maken, vergelijkbaar met een aandelencertificaat. Maar in tegenstelling tot aandelen, vertegenwoordigt het token meestal niet formeel eigendom over het bedrijf of geeft het zijn houders geen recht op een deel van de winst.

De ICO Token Economy

In plaats van iets tastbaars, beloven ICO-fondsenwervers tokenhouders het gebruik van een toekomstige app of platform – het token fungeert als een toegangsticket of in-app betalingsplatform.

Het is moeilijk om je een landschap voor te stellen waarin elke app zijn eigen tokens nodig heeft. We zijn gewend om apps gratis te maken, en het proces van het verwerven van specifieke digitale valuta’s voordat je een applicatie gebruikt, lijkt nogal omslachtig.

Misschien wordt het op een dag gemakkelijker om automatisch tokens te verkrijgen tijdens het gebruik van applicaties, maar het gebruik van tokens voor betalingen zal altijd duurder zijn dan direct betalen met cryptocurrency.

De geschiedenis van ICO’s

De eerste ICO was de ontwikkeling van de Ethereum-blockchain zelf. In 2014 heeft een team van ontwikkelaars meer dan US $ 18 miljoen opgehaald in Bitcoin in wat zij een Crowdsale noemden. Toen Ethereum in 2015 werd gelanceerd, konden beleggers hun tokens verzilveren, verhandelen en gebruiken op de Ethereum-blockchain.

Toen de Crowdsale begon, kostte een Ether ~ US $ 0,3. Vandaag handelt een Ether rond de US $ 300 – dit is het rendement dat de ongehoorde evaluaties van ICO’s en de dromen en verlangens van nieuwe investeerders voedt.

Opmerkelijke ICO’s

De hoeveelheid geld die sommige van de grootste ICO’s hebben opgehaald, is duizelingwekkend. Brave heeft in minder dan 30 seconden US $ 35 miljoen aan Ether opgehaald om een ​​gedecentraliseerd advertentieplatform rond hun browser te bouwen. Tezos heeft in twee weken US $ 230 miljoen opgehaald om een ​​concurrent naar Ethereum te bouwen, terwijl een platform met de naam Bancor US $ 150 miljoen heeft opgehaald voor iets dat niemand redelijkerwijs lijkt te kunnen beschrijven.

De grootste ICO van allemaal, Filecoin, heeft zojuist een ICO van US $ 257 miljoen voltooid voor wat een betere versie van BitTorrent lijkt te zijn. Ter vergelijking, SpaceX had slechts US $ 20 miljoen nodig in hun eerste financieringsronde om herbruikbare raketten te bouwen en ze de ruimte in en terug te sturen.

Afgezien van het tarten van gezond verstand, zouden weinig tot geen ICO’s in staat zijn om geld in te zamelen van traditionele venture capitalists, die dergelijke bedragen zelden uitdelen – vooral aan dubieuze projecten. Hoewel dit niet automatisch betekent dat ze allemaal falen, is er zeker weinig ruimte voor winst, zelfs in het onwaarschijnlijke geval van succes, omdat de meeste ICO’s projecten beloven die niets anders zijn dan code. En, in tegenstelling tot diensten zoals Google of Amazon of producten zoals Apple, kunnen ICO’s na de ontwikkeling onbedoeld worden gekopieerd en omgezet in een gratis versie.

Zijn ICO's legaal?Wat is het ergste dat kan gebeuren met een ICO?

Zijn ICO’s legaal?

Veel landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben zeer strenge effectenwetten. Of een beleggingsproduct een illegale beveiliging vormt of niet, is een ingewikkelde vraag, maar het hangt niet af van de technologie achter de beveiliging. Het maakt niet uit dat de beveiligingswet goed is aangenomen voordat de blockchain van Ethereum – en blockchains in het algemeen – bestond.

Pas op voor ICO-oplichting

Het is bijna onmogelijk voor de gemiddelde kleine investeerder om due diligence te doen voor ICO-projecten. Velen maken bizarre beweringen over hun technologie en beloven onredelijk rendement of tonen een misverstand of onwetendheid over hoe blockchains werken. Het is onvermijdelijk dat veel ICO’s opzettelijke oplichting blijken te zijn, of op zijn minst een exit-oplichting worden zodra blijkt dat ze onvoldoende technische ontwikkeling hebben.

Dergelijke exit-zwendel kan bestaan ​​uit het dumpen van tokens op de markt totdat ze waardeloos zijn (nadat ze hun waarde hebben gestut via marketing) of beweren dat fondsen zijn gehackt. Anderen kunnen hun geld gewoon weer uitgeven aan een weelderige levensstijl voordat ze het project verlaten vanwege een verlies aan geld, terwijl ze de ingenieurs de schuld geven voor een inferieur product.

Waarschijnlijk de eerste tokenverkoop die de term ‘ICO’ gebruikte, lanceerde Paycoin hun blockchain na zware marketing en grote claims in 2014. Het platform stortte in 2015 in en de oprichter Josh Garza werd kort daarna belast met effectenfraude en wordt geconfronteerd met maximaal 20 jaar gevangenisstraf.

Denk na voordat u in een ICO investeert

Beleggers zullen niet in de gevangenis zitten, maar kunnen hun geld in ICO’s verliezen. De effectenwetgeving betreft grotendeels de emittent, hoewel degenen die helpen bij het creëren, vermarkten en verhandelen van illegale effecten strafrechtelijk aansprakelijk kunnen zijn. Natuurlijk zul je je als belegger nog steeds zorgen maken over de wettigheid van het token – de ontwikkelaars zullen hun gedecentraliseerde app niet vanuit de gevangenis kunnen bouwen!

Veel moeilijker te beoordelen is of het project vanuit technisch en zakelijk perspectief zinvol is of niet (naar mijn mening zijn ze bijna allemaal slaat nergens op).

Als investeerder moet u zelf beoordelen of u denkt dat de technologie haalbaar is, of er een gebruik voor is en de markt daarvoor, en of de tokenverkoop waarschijnlijk oprichters in de gevangenis zal hebben voordat het project wordt voltooid.

Houd het hoofd koel, laat je nooit meeslepen door emoties, en investeer niet meer dat u zich kunt veroorloven om te verliezen!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me