Deel bestanden veilig en anoniem met OnionShare 2

Het OnionShare-logo

We gebruiken OnionShare al een tijdje bij ExpressVPN en zijn heel enthousiast om de tweede versie van Micah Lee’s handige privacy-tool in handen te krijgen.

Vóór OnionShare was het online verzenden van bestanden naar een collega enorm, of vereiste het gebruik van diensten zoals Dropbox of Google, die bestanden zouden inspecteren, indexeren, censureren en delen met overheden en advertentiepartners.

OnionShare omzeilt dit probleem niet alleen handig, maar voegt ook een extra laag anonimiteit toe aan het Tor-netwerk, wat betekent dat u bestanden anoniem met mensen kunt delen. Het enige dat u nodig hebt om bestanden te verzenden en ontvangen, is de Tor Browser, die we sowieso sterk aanbevelen.

Hoe OnionShare werkt

Kortom, OnionShare maakt een webserver op uw computer en maakt deze toegankelijk via een .onion-site.

Eenmaal gemaakt, krijgt u een link om te delen met de beoogde ontvanger van de bestanden, die deze alleen hoeft te openen met de Tor Browser om de inhoud te downloaden. Standaard kan elk bestand slechts één keer worden gedownload, maar als u het met de massa wilt delen, kunt u deze functie uitschakelen.

Deel bestanden met OnionShare screenshot

Wat is nieuw in OnionShare 2

Met OnionShare 2 kunt u niet alleen bestanden verzenden, maar ook ontvangen.

Ontvang bestanden met OnionShare screenshot

Om bestanden te ontvangen, gaat u naar de ‘Ontvangstmodus’ op OnionShare. Deel opnieuw de gemaakte link met uw bron, die het bestand vervolgens via de Tor Browser kan uploaden. De bestanden verschijnen in een map op uw harde schijf.

U kunt ook een ‘openbare’ link maken waarmee u van meerdere partijen kunt ontvangen, een soort anonieme mailbox voor brieven en pakketten.

Maar denk eraan, net als bij elke anonieme dropbox, dat mensen je alles kunnen sturen. Zorg ervoor dat de bestanden niet schadelijk zijn en open idealiter alleen bestandstypen die u vertrouwt, zoals .txt, .pdf of .png. En zelfs dan is het verstandig om ze te openen in een virtuele machine of TAILS.

Schermafbeelding OnionShare ontvangstmodus

Meer nieuwe functies in OnionShare 2

OnionShare 2 heeft ook tal van andere nieuwe functies, waaronder:

  • Het gebruik van een sandbox-omgeving voor Mac OS
  • Gebruik van de volgende generatie .onion-adressen
  • Openbare modus
  • Als OnionShare detecteert dat iemand uw URL probeert te raden, wordt de server gesloten
  • Tal van talen, waaronder Spaans, Portugees, Russisch en Japans
  • Deel bestanden rechtstreeks vanaf uw bureaublad

Download OnionShare 2 vandaag

OnionShare is gratis en open source software. Je kunt het downloaden van hun website of het rechtstreeks vanuit GitHub bouwen. Veel plezier met delen!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me