Bewolkte luchten vooruit: LA klaagt het weerkanaal aan voor het verkopen van gebruikersgegevens

De stad LA klaagt de Weather Company, een dochteronderneming van IBM, aan voor het geheim ontginnen en verkopen van locatiegegevens van gebruikers met de extreem populaire Weather Channel-app.

De rechtszaak bevestigt dat de app gebruikers oneerlijk manipuleert om hun locatie-instellingen in te schakelen voor nauwkeurigere weersrapporten. De rechtszaak bevestigt dat de app deze gegevens verzamelt en vervolgens verkoopt aan externe bedrijven.

“Jarenlang heeft TWC [het weerkanaal] op bedrieglijke wijze zijn weerkanaal-app gebruikt om de persoonlijke, persoonlijke geolocatiegegevens van zijn gebruikers te vergaren – het volgen van minieme details over de locaties van zijn gebruikers gedurende de dag en nacht, al die tijd laten gebruikers geloven dat hun gegevens zullen alleen worden gebruikt om hen ‘gepersonaliseerde lokale weergegevens, waarschuwingen en voorspellingen’ te bezorgen ‘, beweert de rechtszaak.

Schermafbeelding van de Weather Channel iOS-app

Onder verwijzing naar een recent onderzoek door The New York Times waaruit bleek dat meer dan 75 bedrijven stilzwijgend locatiegegevens verzamelen (als je het nog niet hebt gezien, het is het lezen waard), de rechtszaak baseert zijn zaak op de oneerlijke concurrentiewet van Californië door te stellen dat het gebruik en de verkoop van locatiegegevens van gebruikers beide zijn “Frauduleus en bedrieglijk.”

Waarom locatiegegevens een verhit probleem zijn

De mogelijkheid om op elk gewenst moment de exacte locatie van een persoon te bepalen, is niet alleen eng, het is ook gevaarlijk. Wanneer uw locatie wordt uitgezonden, heeft u geen controle over wie deze kan zien. Elke beweging, elke alledaagse taak wordt getraceerd en vastgelegd. Zelfs eenvoudige gebeurtenissen, zoals een arts bezoeken, naar de kerk gaan, en nog veel meer, worden onthuld terwijl de meesten van ons het nooit beseffen.

Dit soort privacyschending kan onbedoeld iemands politieke voorkeur, seksuele geaardheid, religie en meer blootleggen.

“Bedenk hoe Orwellian het voelt om te leven in een wereld waar een privébedrijf potentieel elke plek waar je gaat, elke minuut van elke dag volgt,” zei procureur van Los Angeles, Michael Feuer. “Als je die informatie aan dat bedrijf wilt opofferen, moet je dat zeker doen met een duidelijke en geavanceerde kennisgeving van precies wat er op het spel staat.”

De weg vrijmaken voor toekomstige bevelen

We beweren dat de #WeatherChannel-app 24 uur per dag bewaakt waar gebruikers wonen, werken en bezoeken, en hoeveel tijd gebruikers op elke locatie doorbrengen.
https://t.co/WsJ3doByrt @ ABC7 #privacy #DataMining #TechNews

– LA City Attorney (@CityAttorneyLA) 6 januari 2019

Hoewel de zakelijke praktijken achter de vermeende verzameling en verkoop van gebruikersgegevens van de Weather Channel-app illegaal kunnen zijn, is het niet ongebruikelijk.

Bedrijven zoals Facebook en Google mijnen routinematig uw locatiegegevens, en hoewel wereldleiders uiteindelijk kunnen beginnen hard te werken aan hoe bedrijven uw privacy (of het gebrek daaraan) verzamelen en profiteren, is er momenteel geen echte stimulans voor hen om te stoppen.

Deze rechtszaak hoopt het weerbedrijf een boete van maximaal $ 2.500 op te leggen voor elke overtreding van de oneerlijke concurrentiewet. Met meer dan 200 miljoen downloads en een gerapporteerde 45+ miljoen gebruikers, kan dit snel een aanzienlijk bedrag worden.

Maar meer dan dat, het zou kunnen helpen een precedent te scheppen voor toekomstige gevallen. Zoals een Reddit-gebruiker terecht opmerkte: “Een overwinning hier zou zich vertalen in een veel gemakkelijkere tijd om andere apps ertoe te brengen dat te stoppen, omdat de wet duidelijker zou zijn over de praktijk.”

Vertrouw het weer niet (man)

IBM heeft snel zijn standpunt verdedigd en verklaard: “The Weather Company is altijd transparant geweest met het gebruik van locatiegegevens; de onthullingen zijn volledig gepast en we zullen ze krachtig verdedigen. ”

En hoewel de Servicevoorwaarden van het Weerkanaal een foutje bevatten bij het verkopen van uw locatiegegevens, zijn deze niet opgenomen in de Weerkanaal-app. Gebruikers moeten handmatig online naar het beleid zoeken en vervolgens de ingewikkelde ToS doornemen om te zien hoe hun geolocatiegegevens worden verkocht voor winst.

Uiteindelijk komt het er op aan of dit alweer een geval van misleidende privacyploegen is. Gelukkig kunnen deze achterhaalde datamining-tactieken snel veranderen: de California Consumer Privacy Act, die in 2020 van kracht wordt, zou het voor bedrijven moeilijker maken om blind te profiteren van klantgegevens. En in Europa verandert de AVG al hoe bedrijven omgaan met privacy.

Ongeacht hoe de rechtszaak zich afspeelt, het moet als een herinnering dienen dat geen enkele app of dienst, hoe onschadelijk het ook mag lijken, openlijk moet worden vertrouwd. Uw privacy is onbetaalbaar en het is van essentieel belang dat u deze beschermt.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me