5 vragen over de nieuwe WhatsApp-encryptie-upgrade

Vanaf maandag 4 april 2016 is WhatsApp de grootste gecodeerde berichten-app ter wereld geworden door de end-to-end encryptie-upgrade voor alle communicatieplatforms te lanceren.

Net toen we dachten dat de Apple v. FBI-zaak een ongekende uitspraak was ten gunste van digitale vrijheid, brengt deze aankondiging het versleutelingsdebat naar een geheel nieuw niveau. Maar wat is de nieuwe WhatsApp-upgrade precies veranderd?

1. Wat is end-to-end-codering?

End-to-end-codering (E2EE) is een coderingsmethode waarmee alleen de ontvanger van een bericht het bericht kan lezen en dat derden er geen toegang toe hebben. In E2EE worden de gegevens gecodeerd op het systeem van de afzender en kan alleen het apparaat van de ontvanger deze decoderen.

In de woorden van WhatsApp CEO en mede-oprichter Jan Koum:

“Nu worden alle berichten, foto’s, video’s, bestanden en spraakberichten die u verzendt standaard end-to-end versleuteld als u en de mensen die u een bericht stuurt de nieuwste versie van onze app gebruiken. Zelfs je groepschats en spraakoproepen zijn gecodeerd ‘

WhatsApp heeft ingesteld dat deze codering standaard is ingeschakeld, zodat alle gebruikers ervan kunnen profiteren zonder instellingen te hoeven wijzigen. Het resultaat is dat WhatsApp geen gesprekken kan zien, onderscheppen of ophalen, zelfs als ze dat willen.

2. Waarom heeft WhatsApp een upgrade naar E2EE uitgevoerd?

Voor deze aankondiging stond WhatsApp niet bekend om zijn effectieve inzet om de gegevens van gebruikers te beschermen tegen inbraak door de overheid. Integendeel, WhatsApp werd onlangs door het EFF gemarkeerd in zijn “Who Got Got Back” -rapport, omdat het niet voldoet aan de industriële gegevensbeschermingsnormen.

Het lijkt er echter op dat deze langverwachte upgrade al geruime tijd op de kaart staat. Volgens WhatsApp mede-oprichter Brian Acton, geeft het waarborgen van de privacy van gebruikers hen gewoon terug wat ze altijd hadden:

“Als je in totaal naar de menselijke geschiedenis kijkt, evolueerden mensen en beschavingen evolueerden met privégesprekken en privé-spraak. Als er iets is, brengen we dat terug naar individuen “

3. Hoe beïnvloedt codering de gemiddelde WhatsApp-gebruiker?

Met deze upgrade is WhatsApp nu een van de veiligste manieren om elektronisch te communiceren.
Gevoelige informatie – persoonlijke informatie, bankgegevens, business intelligence, etc. – kan nu veilig worden uitgewisseld zonder dat iemand deze kan onderscheppen. Het komt erop neer dat WhatsApp geen kopieën van onze communicatie aan overheidsinstanties kan verstrekken.

4. Zal alles op WhatsApp worden gecodeerd?

Kort na de aankondiging vond een journalist van The Intercept, Micah Lee, een regel in de privacyvoorwaarden van WhatsApp en zei dat de service de datum, tijd en ontvangernummers van de berichten die met de service worden verzonden, kan archiveren. De werkelijke inhoud van het bericht, beweert WhatsApp, wordt helemaal niet op de servers bewaard.

Geweldig dat @ WhatsApp is gecodeerd, maar houd er rekening mee dat het niet verbergt wie je sms’t https://t.co/i8G61TUo9i pic.twitter.com/PbXN3IF8UJ

– Micah Lee (@micahflee) 5 april 2016

5. Waarom is Whatsapp-codering zo belangrijk??

Met meer dan een miljard gebruikers, verspreid over alle delen van de wereld, heeft het bedrijf dat eigendom is van Facebook een wereldwijd bereik.

Door een offensieve stap in de richting van privacy te zetten en miljarden berichten te beveiligen, geeft WhatsApp een voorbeeld dat andere big data-bedrijven ertoe aanzet om een ​​vergelijkbare keuze te maken. Wie zou nu een niet-gecodeerde berichtenservice willen gebruiken?

Laten we hopen dat het door Whatsapp geïnspireerde ontwaken van het versleutelingsdebat hier niet stopt. In de woorden van Jan Koum, dit is nog maar het begin:

Het versleutelingsgenie is uit de fles.

Uitgelichte afbeelding: mrhighsky / Dollar Photo Club

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me