3 cryptocurrencies die om uw privacy geven

Altcoins die om uw privacy geven


Bitcoin is niet perfect anoniem.

Hoewel het waar is dat je je echte naam of telefoonnummer niet hoeft te koppelen aan een Bitcoin-transactie, zijn er meerdere manieren om je account te anonimiseren.

Elke cryptocurrency heeft een vorm van blockchain waarin alle transacties worden opgeslagen die ooit voor eeuwig op zijn systeem hebben plaatsgevonden. Iedereen kan deze blockchain downloaden en deze geschiedenis bekijken, analyseren en kopiëren.

Het spoor van elke Bitcoin kan bijvoorbeeld zijn eigenaars en de uiteindelijke begunstigden van het geld onthullen. De meeste op privacy gerichte altcoin-blockchains veranderen de cryptografische handtekeningen van Bitcoin in technieken om dit pad onduidelijker te maken.

Ongelukkig met het gebrek aan privacy van Bitcoin, zijn een aantal cryptografen en programmeurs op weg gegaan om alternatieve cryptocurrencies (of altcoins) te creëren, die betere privacybescherming bieden en het veel moeilijker maken om uw fondsen te volgen, uit te zoeken hoeveel u bezit of welke betalingen jij maakt.

3 altcoins die uw privacy voorop stellen:

Monero

Belangrijkste kenmerk: Ring handtekeningen
gemaakt: April 2014 onder de naam BitMonero
Naam: XMR
Totale marktkapitalisatie: US $ 1,3 miljard
nadeel: Groot aantal transacties (kB)
Transacties per dag: ~ 4000
Totale blokgrootte: 29,2 GB

Privacy-functie: handtekeningen

Monero heeft het concept van handtekeningen geïmplementeerd. Een ringsignatuur bewijst dat iemand in een groep mensen iets heeft ondertekend, maar het laat niet zien wie.

Stel je voor dat je voor tien kluisjes staat met elk een onbekend aantal munten erin. Je kunt nu bewijzen dat je de sleutel van een van deze kluisjes hebt, maar je hoeft niet te laten zien welke.

Alleen tijdens een transactie zou je de munten ontgrendelen en aan iemand anders overdragen en alleen jij en zij zullen weten hoeveel munten je hebt overgedragen.

Kritiek:

Monero krijgt kritiek omdat het moeilijk te gebruiken is, vooral voor nieuwkomers. Hun ontwikkeling richt zich op de kernarchitectuur van de medaille in plaats van het bouwen van portefeuilles of eenvoudige integraties. Lange tijd was de enige manier om met de Monero-portemonnee te communiceren via een opdrachtregelinterface.

Ringsignaturen zijn ook erg duur en de berekeningstijd voor verificatie is relatief lang. De handtekeningen vereisen veel gegevens (een enkele standaardtransactie kan groter zijn dan 15 kB, vergeleken met 260 bytes in Bitcoin). Natuurlijk moeten de gegevens ook worden overgedragen en opgeslagen, waardoor blockchains met ringsignaturen een uitdaging zijn om naar boven te schalen.

scheutje

Belangrijkste kenmerk: Coinjoin
gemaakt: Januari 2014 onder de naam Darkcoin
Naam: DASH
Totale marktkapitalisatie: US $ 2 miljard
nadeel: Maakt onbewezen veronderstellingen over privacy en beveiliging
Transacties per dag: ~ 5.000
Totale blokgrootte: 4GB

Privacyfunctie: Coinjoin

Dash maakt gebruik van het Coinjoin-mechanisme (dat ook beschikbaar is voor Bitcoin). Meerdere gebruikers koppelen hun transacties in één, waardoor het voor een waarnemer moeilijk is om te zien welke ingangen bij welke uitgangen horen (zie bovenstaande afbeelding). Het is echter nog steeds mogelijk om vast te stellen op welk adres hoeveel geld zit.

Kritiek:

Critici beschuldigen Dash ervan als een professioneel bedrijf te werken, in plaats van als een gedecentraliseerd team. De angst is dat aanvallers van het project, bijvoorbeeld overheden, slechts een enkele organisatie hoeven te compromitteren om de cryptocurrency te ondermijnen. Omdat Dash meer op marketing focust dan op het ontwikkelen van de medaille, kan het ook de beveiligingsprioriteiten achter zich laten. De laatste commit naar hun Github-repository was bijvoorbeeld meer dan een half jaar geleden.

Het Coinjoin-mechanisme krijgt kritiek omdat het een onvoldoende privacyoplossing is die, indien correct geïmplementeerd, geen nieuwe blockchain nodig zou hebben. Het belangrijkste voordeel van Dash ten opzichte van Coinjoin van Bitcoin is dat iedereen in Dash verplicht is om het te gebruiken, wat betekent dat gebruikers niet zo veel uitsteken voor het waarderen van hun privacy.

Er zijn echter ook zorgen dat een onjuiste implementatie van Coinjoin gebruikers nog steeds kan openstellen voor deanonimisering, zoals de onderstaande afbeelding illustreert.

Maak Bitcoin anoniem met Joinmarket.

ZCash

Belangrijkste kenmerk: Geen kennisbewijzen
gemaakt: Oktober 2016
Naam: ZEC
Totale marktkapitalisatie: US $ 600 miljoen
nadeel: Weinigen gebruiken de Zero-knowledge Proofs
Transacties per dag: ~ 5.000 (waarvan ~ 12 met volledige privacyfuncties)
Totale blokgrootte: 7,7 GB

Privacyfunctie: nulkennisbewijzen

Het concept van een nulkennisbewijs is om te laten zien dat u de oplossing voor een probleem kent zonder de oplossing te onthullen.

Stel je voor dat je twee munten voor je hebt, één voor jou en één voor iemand anders. Zero-kennisproeven stellen u in staat om zonder twijfel aan te tonen dat u een van de munten bezit, zonder te onthullen welke het is. Door deze functie te gebruiken, kunt u bewijzen dat u munten heeft, maar niet welke munten u bezit – niemand kan zien hoeveel munten u heeft, zelfs als zij uw adres kennen.

Kritiek:

De cypherpunk-scene bekritiseert ZCash als een bedrijf, in plaats van een gedecentraliseerde groep mensen. ZCash zamelde geld in van durfkapitaalbedrijven en 20% van de ZCash-mijnbeloning gaat terug naar deze vroege investeerders.

De integriteit van zero-knowledge bewijzen is afhankelijk van een eerste ceremonie voor het maken van sleutels, waarin een coderingssleutel wordt gemaakt en later wordt vernietigd. ZCash vertrouwen betekent vertrouwen op deze ceremonie, omdat iedereen die in het bezit is van deze sleutel willekeurig uit het niets ZCash kan ontwikkelen.

Net als bij handtekeningen verbruiken nul-kennisproeven veel verwerkingskracht en bandbreedte en bedreigen ze de schaalbaarheid van het project. In tegenstelling tot Monero heeft ZCash het gebruik van nulkennisbewijzen optioneel gemaakt, en minder dan 1% van alle transacties gebruiken ze, waardoor het moeilijk is om ZCash te gebruiken als anoniem betaalmiddel.

Kan Bitcoin ringsignaturen en nulkennisbewijzen implementeren voor meer privacy?

Hoewel het haalbaar zou zijn om handtekeningen en nulkennis in Bitcoin te implementeren, is het zeer onwaarschijnlijk dat dit ooit zal gebeuren vanwege de terughoudendheid van het Bitcoin-ecosysteem om significante en risicovolle veranderingen aan te brengen en de slechte schaalbaarheid van deze cryptografische technieken.

Hoewel Coinjoin-transacties al mogelijk zijn in Bitcoin, worden ze spaarzaam gebruikt, waardoor ze minder nuttig zijn als privacymantel.

Er zijn veel ideeën over hoe u Bitcoin anoniemer kunt maken, waaronder het Lightning Network, Schnorr Signatures en meer esoterische concepten zoals Mimblewimble.

Gegevens verzameld van Bitinfocharts en Coinmarketcap.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map