Survei ExpressVPN: 71 Peratus Orang Amerika Prihatin Dengan Bagaimana Jenama Mengumpul dan Menggunakan Data Peribadi mereka

ExpressVPN, penyedia VPN terkemuka, hari ini mengumumkan hasil tinjauan baru. Tinjauan 1,000 orang dewasa AS berusia 18 tahun, yang dijalankan secara online oleh Propeller Insights bagi pihak ExpressVPN pada April 2018, mendapati bahawa keselamatan data adalah paling utama untuk kebanyakan orang Amerika, kepercayaan dalam syarikat teknologi rendah, dan majoriti rakyat Amerika berpihak kepada netraliti bersih tanpa menghiraukan politik.


Di Amazon Kami Percaya (sedikit)

Hampir tiga perempat orang Amerika (71 peratus) bimbang dengan bagaimana jenama mengumpul dan menggunakan data peribadi mereka. Orang Amerika mempunyai kepercayaan paling rendah dalam Uber (5 peratus), Snapchat (6 peratus), dan Twitter (8 peratus), tetapi ketiga (34 peratus) tidak mempercayai sebarang syarikat teknologi dengan privasi digital mereka.

Syarikat-syarikat berteknologi Amerika yang paling percaya termasuk:

 • Amazon – 30 peratus
 • Google – 27 peratus
 • Apple – 22 peratus
 • Microsoft – 22 peratus

Walaupun skandal baru-baru ini, 19 peratus rakyat Amerika juga masih percaya pada Facebook.

“Dengan berita utama yang mengingatkan kita setiap hari bahawa syarikat mengumpul data peribadi kita dan sama ada menyalahgunakan atau tidak melindunginya, tidak menghairankan bahawa rakyat Amerika menjadi lebih melindungi data mereka dan lebih ragu-ragu terhadap jenama digital yang mereka berniaga,” kata Harold Li, Naib Presiden ExpressVPN. “Orang benar-benar bangun untuk keperluan untuk mengambil privasi dan keselamatan dalam talian mereka ke dalam tangan mereka sendiri.”

Hampir Semua Orang Amerika Amaran Mengenai Keselamatan Data

Sembilan orang dalam 10 warga Amerika bimbang tentang keselamatan dalam talian dan keselamatan data, terutamanya kecurian identiti (54 peratus) dan penipuan kad kredit (16 peratus).

Lebih separuh (55 peratus) juga bimbang tentang perbualan mereka dipantau menerusi peranti pintar rumah, dengan peranti Amazon Amazon, seperti Echo (29 peratus), dan Google Home (25 peratus) di bahagian atas senarai.

Majoriti orang Amerika (68 peratus) berasa prihatin terhadap keselamatan mereka di internet. Secara khususnya, mereka berasa paling gementar tentang:

 • Urus niaga perbankan dan kewangan – 45 peratus
 • Membeli-belah dalam talian – 15 peratus
 • Menggunakan Wi-Fi awam – 15 peratus

Majoriti Orang Amerika yang Tidak Menyeduh Penyedia Internet dan Pengawasan Kerajaan

Tujuh puluh enam peratus rakyat Amerika juga bersetuju bahawa pembekal perkhidmatan jalur lebar tidak seharusnya mempunyai hak untuk menjual maklumat aktiviti internet pelanggan kepada syarikat lain.

Ia bukan sekadar syarikat yang menyebabkan kebimbangan. Enam puluh satu peratus orang Amerika bimbang privasi mereka akan dikompromi sebagai hasil pengawasan kerajaan.

“Peningkatan kebimbangan mengenai keselamatan dan privasi dalam talian adalah sebab utama semakin banyak rakyat Amerika beralih kepada VPN,” tambah Li. “Penyulitan VPN yang selamat membantu melindungi data peribadi dan peranti, sama ada dari penggodam di rangkaian Wi-Fi awam, penyedia internet yang ingin menjual sejarah pelayaran kepada pengiklan, atau program pengawasan massa kerajaan.”

Pada minggu selepas pengundian Kongres pada akhir Mac untuk membolehkan ISP menjual data peribadi pelanggan mereka, ExpressVPN menyaksikan kenaikan besar dalam permintaan langganan di A.S. meningkat 97 peratus bulan ke bulan dan 204 peratus tahun ke tahun. Permintaan belum berkurang sejak itu, menjadikannya salah satu pasaran ExpressVPN yang terbesar dan paling cepat berkembang.

Majoriti Orang Amerika yang Mengutamakan Netraliti Bersih

Majoriti orang Amerika (72 peratus) bimbang tentang masa depan internet tanpa netraliti bersih. Dengan ketiadaan netraliti bersih, rakyat Amerika percaya penyedia jalur lebar mereka akan:

 • Mengutamakan syarikat-syarikat yang membayar untuk bermain – 80 peratus
 • Paksa pelanggan untuk membayar tambahan untuk mengakses beberapa laman web dan aplikasi – 78 peratus
 • Perlahan penghantaran jenis data tertentu – 76 peratus
 • Sekat laman web dan kandungan tertentu – 75 peratus

Setengah orang Amerika mengatakan pendirian seorang calon terhadap netraliti net akan mempengaruhi undi mereka, dengan dua kali lebih banyak (34 peratus) berkata ia akan memberi kesan positif terhadap undi mereka sebagai mereka yang mengatakan ia akan memberi kesan negatif (16 peratus). Apa lagi:

 • 59 peratus lelaki Amerika akan terpengaruh, dengan 43 peratus memihak
 • 59 peratus wanita Amerika akan tidak digerakkan satu cara atau yang lain
 • 57 peratus daripada Milenium akan terpengaruh, dengan 35 peratus menyokong
 • Hanya 17 peratus daripada Parti Demokrat dan Parti Republik akan mengundi terhadap seorang calon kerana sokongan calon netraliti bersih  

Kira-kira separuh daripada rakyat Amerika (49 peratus) mempertimbangkan perkhidmatan internet sebuah utiliti awam, sama dengan air dan gas.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map