Penyataan ExpressVPN mengenai siasatan Andrey Karlov

Menurut laporan media Turki baru-baru ini, para penyiasat di Turki mendakwa bahawa individu yang masih tidak dikenali menggunakan ExpressVPN dalam usaha untuk menghapuskan bukti yang berkaitan dengan pembunuhan Duta Rusia Rusia Andrey Karlov tahun lepas. Individu ini, mengikut laporan, masuk ke akaun Gmail dan Facebook pembunuh (pegawai polis luar tugas Mevlüt Mert Altıntaş) dan memadamkan perbualan yang mungkin berkaitan dengan siasatan.

Seperti yang kita nyatakan kepada pihak berkuasa Turki pada bulan Januari 2017, ExpressVPN tidak dan tidak pernah mempunyai sebarang log sambungan pelanggan yang akan membolehkan kita mengetahui pelanggan mana yang menggunakan IP tertentu yang dikutip oleh penyiasat. Selain itu, kami tidak dapat melihat mana pelanggan mengakses Gmail atau Facebook pada masa yang dipersoalkan, kerana kami tidak menyimpan log aktiviti. Kami percaya penyitaan dan penyiasatan penyiasat pelayan VPN itu mengesahkan perkara ini.

ExpressVPN berpusat di British Virgin Islands, suatu bidang kuasa luar pesisir dengan undang-undang privasi yang kuat dan tiada keperluan pengekalan data. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna ExpressVPN atau penggunanya melebihi undang-undang.

Pembunuhan Duta Besar Andrey Karlov adalah jenayah tragis. Kami benar-benar tidak membenarkan apa-apa percubaan untuk mengganggu penyiasatan kejadian itu. Syarat Perkhidmatan ExpressVPN menghendaki pelanggan bersetuju untuk tidak menggunakan ExpressVPN untuk apa-apa selain daripada maksud yang sah.

VPN adalah alat keselamatan yang pertama dan paling penting yang membantu melindungi pengguna daripada digodam, dijejaki, dipantau atau dikompromikan. Oleh itu, perkhidmatan ExpressVPN dibina dari bawah untuk menyediakan perlindungan terbaik, termasuk memastikan bahawa pelayan kami tidak mengandungi data peribadi mengenai aktiviti dalam talian sesiapa sahaja.

Walaupun malangnya alat keselamatan seperti VPN boleh disalahgunakan untuk tujuan haram, mereka sangat penting untuk keselamatan kami dan pemeliharaan hak kami untuk privasi secara dalam talian. ExpressVPN pada asasnya menentang sebarang usaha memasang “backdoors” atau percubaan oleh kerajaan untuk melemahkan teknologi tersebut.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me