V-ați schimba confidențialitatea cu aplicații gratuite? Unii nu au de ales.

O ilustrare a unui iPhone. Pe ecran sunt multe pictograme pentru aplicații. Dar asteapta! E o răsucire. Toate icoanele sunt, de fapt, pictograma locației (așa cum este utilizată pe hărțile digitale de pretutindeni).

De fiecare dată când acordați o autorizație pentru o aplicație pentru a vă accesa contactele sau pentru a asculta microfonul dvs., acordați dezvoltatorului aplicația carte albă pentru a face ceea ce le place cu datele. Unii dintre ei s-ar putea împărtăși cu o altă firmă. Alții ar putea să nu. Dar, cu siguranță, colectează toate punctele de date pentru a crea un profil digital cuprinzător, astfel încât să aveți mai multe șanse să faceți clic pe un anunț sau să petreceți mai mult timp în aplicație.

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au analizat aproape un milion de aplicații din magazinul Google Play din SUA și Marea Britanie. Descoperirile lor ar putea (sau nu) să vă surprindă: peste 90% dintre aplicații au fost configurate pentru a urmări și retransmite informațiile către Google. Aplicațiile au distribuit, de asemenea, datele utilizatorului cu o mediană de 10 terți, în timp ce aproape una din cinci aplicații au distribuit date către mai mult de 20 de entități.

Magazinul de aplicații iOS nu este mult mai bun, în ciuda afirmațiilor contrare ale Apple.

Colectarea agresivă a datelor nu înseamnă o optică excelentă. Dar să facem un pas înapoi și să examinăm dinamica mai mare în joc.

Colectarea de date face posibile aplicații gratuite

Decizia Apple de a deschide magazinul de aplicații iOS pentru dezvoltatorii terți a fost o apăsare completă. Asta în ciuda rezistenței raportate de Steve Jobs la ideea: versiunile timpurii ale iPhone-ului sunt livrate doar cu aplicații dezvoltate de Apple.

Dar Jobs a greșit și, din fericire pentru Apple, opiniile sale nu au predominat. Între iulie 2010 și decembrie 2017, consumatorii au descărcat peste 170 de miliarde de aplicații și au cheltuit la nord de 130 de miliarde de dolari în magazinul de aplicații.

Și cu Apple banking 30% din fiecare vânzare de magazine de aplicații, este corect să presupunem că compania ar fi fost cu câteva miliarde de dolari mai săracă fără ajutorul comunității de dezvoltare globală.

În acest moment, s-ar putea să vă întrebați, dacă atât de mulți consumatori sunt dispuși să plătească pentru aplicațiile pe care le folosesc, atunci de ce dezvoltatorii recurg la tactici precum urmărirea datelor și reclame direcționate? Deja vin în milioanele din vânzările de magazine de aplicații, așa că de ce riscă să se antreneze consumatorii și să antagonizeze comunitatea mai mare?

O explicație este că consumatorii dispuși să plătească pentru aplicații în mod copleșitor locuiesc în țările bogate. Aceste aplicații tind să aibă politici de confidențialitate mai bune, deoarece veniturile generate provin din abonamente, nu din vânzările de date.

Dar ce se întâmplă cu populațiile uriașe care nu își pot permite să plătească pentru servicii de aplicații de înaltă calitate? Este aplicațiile gratuite la care apelează, iar aceste aplicații la rândul lor trebuie să câștige bani prin alte mijloace.

Reclamăm rapid dezvoltatorii pentru a ne invada confidențialitatea, dar am considerat vreodată ideea că ar putea de fapt să deschidă internetul către cei care au nevoie disperată?

Aplicații pentru haves și not have

Pentru fiecare aplicație de fitness gratuită care urmărește și monitorizează obiceiurile noastre de exercițiu și le împărtășește cu terți, există o versiune plătită care nu ne va spiona. Este o poveste similară cu aplicațiile pentru menstruație, aplicațiile pentru sănătate și altele. Ecosistemul de aplicații le-a oferit consumatorilor posibilitatea de a alege: să plătească bani în avans sau să se bucure de produsele noastre gratuit, dar să fie dispuși să partajeze date, astfel încât să putem câștiga bani cumva.

Pentru consumatorii bogați, alegerea este clară. Nu se gândesc de două ori să se alinieze în afara magazinelor Apple, astfel încât să poată fi primii care să pună mâna pe cel mai recent model și nici nu îi deranjează să plătească 10 USD pe lună pentru Spotify și mai mult pentru Audible sau un abonament premium la Tinder.

Milioane de dolari în taxe de abonament permit aplicațiilor să construiască echipe de dezvoltare solide și produse mai noi, concentrate pe confidențialitate. Dar alimentează, de asemenea, creșterea unui internet care este puternic orientat către bogați.

Ar fi grozav să alungi toate problemele de securitate, declarând că consumatorii ar trebui pur și simplu să încerce bani dacă doresc să descarce aplicații.

Dar această idee ar fi antiteza motivului pentru care internetul a apărut pentru prima dată: de a descompune barierele în comunicare și cunoaștere. Dacă ar fi să ne îndreptăm către o versiune închisă a internetului, am face un mare serviciu pentru viziunea fondatorilor săi originali.

Puterea tehnologiei pentru toți

Funcționează și el. Tehnologia de comunicații mobile este dovedită pentru a ajuta cei mai săraci dintre săraci. În Kenya, de exemplu, compania fintech M-Pesa a ajutat aproape 200.000 de oameni să scape de sărăcie și să promoveze incluziunea financiară pentru cei care nu aveau nici măcar conturi bancare.

Forumul Economic Mondial consideră că smartphone-urile pot ajuta la eliminarea sărăciei globale, deoarece ajută oamenii să acceseze informații și instrumente critice. Și dacă sunteți în căutarea unui exemplu mai aproape de casă, de câte ori ați auzit despre persoane care învață cum să facă coduri prin YouTube și în schimbarea carierei ca urmare?

Nu mă înțelegeți greșit, sunt în continuare împotriva încălcărilor grave de confidențialitate, așa cum am văzut cu scandalul Cambridge Analytica. O parte a problemei sunt companiile tehnologice supradimensionate care cred că pot scăpa de orice. Dar răspunsul nu este un criteriu universal împotriva urmăririi datelor.

Cu toții ne prețuim confidențialitatea. Dacă doriți să o mențineți, instalați un blocant de anunțuri. Utilizați un VPN. Cumpărați numai iPhone-uri și aplicații plătite. Dar trebuie să ne gândim la modalități care nu restricționează internetul de a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși. Pentru ei, compromisul ar putea să nu fie o afacere mare. Dar poate fi cheia unui viitor prosper.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me