Codurile secrete pe care nimeni nu le poate fisura


Îți aduci aminte înapoi la școală, când tu și cel mai bun prieten al tău ai schimba note secrete în clasă în cod? Voi doi mormăiți chicotește pentru că știați că, chiar dacă profesoara vă confisca scriburile, nu va putea să o citească …

În timp ce propriile dvs. cifre au fost probabil destul de de bază, iar profesorul dvs. le-ar putea hack dacă doresc, a fost totuși un secret amuzant de împărtășit. Codurile sunt un secret, un mister care apelează la vânătorul de comori interioare din noi toți – motiv pentru care ne place să încercăm să le rezolvăm.

Dar, incredibil, unele coduri par a fi de neatins, chiar și prin utilizarea unor supercomputere sofisticate. Sigur, există coduri utile și neenigmatice (citiți: plictisitoare) pe care nu le putem crăpa (cum ar fi criptarea AES puternică), dar există și altele care sunt mult mai interesante și mai misterioase …

Consultați trei dintre cele mai mari busteruri ale creierului de mai jos și încercați-le dacă doriți să vă legați mintea în noduri!

Ce este sculptura Kryptos?

Este logic că CIA a comandat propria lor piesă de artă criptografică care stă cu mândrie în fața sediului central din Langley.

Sculptura Kryptos, construită în 1990, nu este doar un testament al criptografilor care lucrează în culise pe aceste motive, dar face și o piesă izbitoare din arta inspirată din natură.

Patru puzzle-uri diferite alcătuiesc Kryptos și, deși un analist CIA intern a rezolvat primele trei în 1998, răspunsul la al patrulea rămâne necunoscut.

Artistul din spatele lui Kryptos a emis anterior indicii despre cum să rezolve puzzle-ul final – cum ar fi în 2014, când a spus că, când au fost descifrate, personajele din 64 până la 74, scriu cuvintele „Ceasul BERLIN” – totuși misterul din spatele sculpturii rămâne.

Crezi că ai ce ai nevoie pentru a rezolva Kryptos? Vezi ghicitoarea aici.

Manuscrisul Voynich este într-adevăr vechi și confuz

Acesta este pentru toți medicii ierbaliști în devenire. Manuscrisul Voynich este un tom de 240 de pagini datat științific din anii 1400.

Descoperirea sa modernă a fost în 1921, când Wilfrid Voynich a achiziționat-o de la un magazin de antichități. Manuscrisul este scris de mână într-un text ciudat, neidentificat, însoțit de o varietate de ilustrații: în cea mai mare parte pe bază de plante, dar și astrologice și de formă umană.

Cartea a trecut prin multe mâini, deși inițiatorul textului nu este cunoscut. Au existat, desigur, speculații, cum ar fi Roger Bacon, un frate din secolul al XIII-lea; Giovanni Fontana, un inginer ale cărui ilustrații seamănă cu cele din manuscris; și chiar Voynich însuși, într-o fabricație elaborată – deși acest lucru s-a dovedit aproape fără îndoială incorect, datorită datării radiocarbonului.

Vizualizați manuscrisul Voynich online la cartea rară Beinecke & Biblioteca de manuscrise pentru a o vedea în toată gloria sa.

Un mort nu spune povești: Omul Somerton

În 1948, un bărbat mort potrivit, a fost găsit stând pe o plajă cu o țigară neapărată pe guler. Nu avea nicio identificare, doar câteva posesiuni și o frază ciudată smulse dintr-o carte așezată cu grijă în buzunarul său, care scria „Tamam Shud”.

Tărâmul Tamam Shud a provenit dintr-o carte numită Rubáiyát din Omar Khayyam, pe care anchetatorii o vor găsi ulterior într-o mașină. Proprietarul vehiculului nu a avut niciun indiciu despre cum a ajuns acolo și, încă mai străin, ultima pagină lipsea și înlocuită cu un salt de litere.

A fost acesta un cifru al mortului? În ghișee era inclus un număr de telefon, dar doamna căreia îi aparținea a negat orice cunoștință despre misteriosul mort … Foarte ciudat!

În ciuda trecerii de 70 de ani, identitatea Omului Somerton, o cauză a morții și cifrul nu au fost încă stabilite. Există chiar și o posibilă răsucire a dragostei.

Poți rezolva misterul Somerton Man?

Care este codul tău preferat de neatins?

Oamenii iubesc un mister. Și este fascinant să afli că multe ghicitori rămân fără răspuns. Acest lucru se datorează securității perfecte? Este posibil un astfel de lucru?

Cunoașteți puzzle-uri nesoluționate de mult? Ne-ar plăcea să le auzim în comentariile de mai jos!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map