Ce este un nod Bitcoin și cine are nevoie de unul?

Numeroase logo-uri bitcoin înlănțuite împreună.

Rețeaua Bitcoin nu are o autoritate centrală care decide ce tranzacții sunt valabile și care nu. Nu este nimeni care emite monede și nimeni care să le poată lua înapoi. Nimeni nu știe să oprească Bitcoin. În schimb, Bitcoin este format din calculatoare numite noduri, care pot fi la fel de mici ca un Raspberry Pi.

Ce este un nod Bitcoin?

Aceste noduri sunt întreținute de persoane și organizații, iar unele pot rula mai multe noduri. Un nod are diverse funcții, unele mai esențiale decât altele. Nodul poate fi configurat astfel încât unele dintre aceste funcții să fie dezactivate.

Cum să vă configurați propriul nod Bitcoin.

Un nod Bitcoin poate sau nu să fie utilizat pentru minarea Bitcoin. În procesul de exploatare, un nod va necesita hardware suplimentar cu scop special care ajută la calcularea provocărilor matematice repetitive într-un fel de loterie globală. Acest lucru ajută la protejarea rețelei de atacatori, iar minerii sunt răsplătiți cu comisioane Bitcoin și tranzacții recent emise.

Există aproximativ 100.000 de noduri Bitcoin care rulează și alcătuiesc rețeaua, deși numerele exacte sunt greu de găsit. Acest lucru se datorează faptului că un nod este doar o aplicație software pe care oricine o poate descărca, modifica și rula. Nu există nicio autoritate care înregistrează sau certifică nodurile sau chiar definește ce este un nod.

Funcțiile unui nod Bitcoin

Când lansați un nod Bitcoin, acesta va încerca mai întâi să vă conectați la alte noduri Bitcoin și să descărcați date istorice, mergând până la primul bloc Bitcoin, Genesis Block. Mai precis, un nod nou creat va solicita să descarce fiecare bloc Bitcoin existent, în prezent peste 580.000. Aceasta are aproximativ 220 GB de date și poate dura un timp considerabil, în funcție de conexiunea la internet.

Verificarea regulilor

Un nod Bitcoin va calcula apoi această grămadă de date istorice și se va asigura că toate regulile sunt în vigoare. Ce ar putea fi aceste reguli poate diferi de la versiune la versiune, dar, în general, setul de reguli Bitcoin a rămas constant în timp. Regulile sunt dificil de modificat intenționat: Dacă schimbi regulile, s-ar putea să te simți brusc incapabil să comunici cu rețeaua. Dacă produceți un bloc conform unui nou set de reguli, este posibil să îl vedeți respins de către toți ceilalți.

Pentru cei care dețin Bitcoin, de multe ori este foarte important să știe ce dețin. Ce reguli guvernează rețeaua? Sunt respectate aceste reguli? Câte monede există și câte pot fi create de cine?

Informații despre plățile primite

Pentru cei care acceptă Bitcoin ca plată, este important să știe dacă a fost efectuată sau nu o plată și dacă suma este suficientă. Fără să adune ele însele aceste informații, trebuie să aibă încredere într-o terță parte, cum ar fi un site web. Această informație ar putea deveni indisponibilă în orice moment sau, mai problematică, ar putea fi greșită.

Singura modalitate de a afla cu certitudine dacă a fost efectuată sau nu o plată este să o verificați cu un nod Bitcoin.

Informații despre evenimente istorice

În mod implicit, un nod Bitcoin va stoca toate datele istorice despre Bitcoin. Acest lucru este foarte util pentru rețea în ansamblul său, deoarece fiecare participant nou se va putea conecta la nodul dvs. și va primi o copie a acestor date pentru a valida tranzacțiile istorice, fără de care starea actuală nu poate fi determinată. Totuși, aceasta costă lățimea de bandă, care poate fi rară sau costisitoare. În aceste situații, operatorul poate alege să limiteze cât de multe dintre aceste înregistrări istorice să partajeze. Deoarece înregistrările consumă spațiu pe computer, cineva poate alege să își configureze nodul pentru a șterge automat tranzacțiile și blocurile mai vechi care nu interesează operatorul.

Alte optiuni

De asemenea, este posibil să operați un nod Bitcoin anonim prin rețeaua Tor sau să serviți exclusiv altor noduri accesibile doar prin Tor. Acest lucru poate fi făcut pentru a ascunde în continuare activitatea Bitcoin de ISP-uri sau autorități sau, de asemenea, pentru a sfida atacurile DDoS prin ascundere. În cazurile în care recepția de internet este întreruptă sau nu este disponibilă, este posibil să primiți datele de la un flux de satelit și să le împărtășiți cu alții printr-o rețea Wi-Fi de plasă.

Executați propriul nod

Pentru ca o criptomonedă să fie descentralizată, este important ca toată lumea să poată rula întotdeauna un nod fără a fi nevoie să fie autorizat sau autorizat. Acest lucru înseamnă că software-ul pentru rularea unui nod trebuie să fie liber și open source, dar și faptul că datele necesare pentru a verifica întregul Blockchain nu pot fi prea mari sau prea mari din punct de vedere calculativ. Trebuie să fie posibil să rulați un nod în mod anonim și fără cenzură.

Dacă devine vreodată prea scump și împovărătoare pentru a rula un nod, entitățile care rulează un nod ar putea fi în coluzie pentru a schimba regulile, a șterge datele istorice sau a schimba setul de reguli, chiar și fără ca noi să știm.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me