Zweden brengen kleine microchips onder hun huid in

Een Zweedse vlag die eruit ziet als een duim omhoog.

Ben je het zat om lastige sleutelhangers en omvangrijke portefeuilles mee te nemen? Waarom kopieert u niet een groeiend aantal Zweden en implanteert u kleine microchips in uw vingers?

In plaats van diep in je zakken te zoeken naar je keycard voor je sportschool of door je telefoon te scrollen naar je concertticket, kun je gewoon met je duim vegen.

Deze kleine chips zijn ontworpen om het leven gemakkelijker te maken en kunnen allerlei persoonlijke informatie opslaan: contactgegevens voor noodgevallen, sociale mediaprofielen, metrokaarten, buskaartjes, sportschool-ID’s en meer.

De technologie zelf bestaat al een paar jaar, maar wordt steeds populairder, vooral in Zweden. En met meer mensen die op de biotech-bandwagon springen, zou een groeiend aantal bedrijven snel kunnen beginnen met het ontwikkelen van apps, tools en zelfs apparaten om aan deze groeiende trend tegemoet te komen.

Hoe de procedure werkt

Deze microchips zijn ongeveer zo groot als een rijstkorrel en worden chirurgisch in de duim van de gebruiker geplaatst. De procedure kost ongeveer 180 USD en duurt slechts enkele minuten.

Al meer dan 4.000 Zweden hebben zich aangemeld voor deze nieuwe technologie, en er komen elke dag meer aanvragen binnen. Biohax International, een leider op het gebied van microchips, heeft verklaard dat het problemen heeft om de vraag bij te houden.

In gesprek met NPR zei Biohax-oprichter Jowan Osterlund dat het plaatsen van deze microchips tijd bespaart en rommel opruimt.

“Het is niet logisch om verschillende kaarten en tokens te hebben om je identiteit te verifiëren bij een aantal verschillende systemen,” zei Osterlund. “Het gebruik van een chip betekent dat de hyperverbonden omgeving waarin je elke dag leeft, kan worden gestroomlijnd.”

De groeiende behoefte aan biotech

Ondanks alle potentiële gegevensrisico’s beginnen steeds meer mensen hun wachtwoorden, verschillende profielen en e-mailinformatie op hun mobiele apparaten op te slaan. Meer dan 63% van de Amerikanen gebruikt een app voor mobiel bankieren, waarvan 14% deze minstens één keer per dag controleert.

Het is geen eind om te zeggen dat contant geld niet langer koning is. Met Apple Pay, Alipay, Venmo, Google Wallet en andere toegankelijke apps is het eenvoudig (en sneller) om uw smartphone te gebruiken dan afhankelijk te zijn van een bundel creditcards en contant geld in uw zak.

Er is absoluut een logisch argument voor deze nieuwe technologie. In de evolutie van papier naar plastic naar digitaal lijkt biometrie immers de volgende waarschijnlijke stap. Dat gezegd hebbende, met zoveel rapporten over datamining, hacking en diefstal in de afgelopen jaren, is het logisch om te reserveren.

Is biotechnologie veiliger dan uw smartphone?

Hoewel de voor- en nadelen van het plaatsen van microchips in je lichaam discutabel zijn, is de echte vraag of deze nieuwe technologie veilig is.

De toename van recente gegevensdiefstal suggereert dat we op onze hoede moeten zijn. Nu smartwatches, fitness-trackers en andere gezondheidsapps steeds meer gemeengoed worden, maken privacy-experts zich zorgen dat hackers – die al meer toegang hebben tot zeer gevoelige gezondheidsinformatie van mensen dan ooit tevoren – deze nieuwe technologie kunnen gebruiken om de zeer privé, zeer persoonlijke gegevens van mensen bloot te leggen op een ongekende schaal.

Een goede indicator van mogelijke uitkomsten zou kunnen worden afgeleid uit het moderne medische veld. Hoewel veel medische IoT-apparaten met groot effect zijn geïmplementeerd, hebben de meeste van deze apparaten de neiging een aanzienlijk risico te lopen.

Van slimme hartdefibrillatoren en pacemakers is al lang bekend dat ze zeer kwetsbaar zijn voor hackers, en recenter bleken slimme infusiepompen een gapende fout te hebben waardoor hackers de systeeminstellingen gemakkelijk (en op afstand) konden wijzigen.

Uit een studie van Trend Micro bleek dat meer dan 100.000 medische apparaten die momenteel worden gebruikt, momenteel niet beveiligd zijn. En dit houdt zelfs geen rekening met hoeveel gegevens de microchipfabrikanten zouden kunnen loggen door hun apparaten letterlijk in uw hand te hebben.

Uw privacy is belangrijker dan gemak

Als het gaat om het omarmen van nieuwe technologie, loopt Zweden meestal voorop. Als een land dat erom bekend staat extreem pragmatisch te zijn, zou deze nieuwe trend uiteindelijk het toneel kunnen zijn voor wereldwijde acceptatie.

Dat gezegd hebbende, de mogelijke implicaties voor de privacy zijn talrijk, en het is de moeite waard om deze nieuwe technologie met een grote dosis scepsis te benaderen. Uw privacy is tenslotte belangrijk – en zeker niet de moeite waard om voor uw gemak te riskeren.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me