We hebben Tails 2.0 beoordeeld en dit is wat er is gebeurd

De ExpressVPN-website wordt geopend op Tails 2.

Een van de belangrijkste hindernissen waarmee Edward Snowden geconfronteerd werd bij het voorbereiden van het meest uitgebreide lek van geclassificeerde documenten in de moderne geschiedenis, was Glenn Greenwald leren hoe codering te gebruiken.
Snowden introduceerde Greenwald in het Amnesic Incognito Live System (Tails), dat werkt vanaf een USB-stick en geen spoor van zichzelf achterlaat op uw computer. Tails maakt veilige communicatie mogelijk en leidt al het verkeer door het Tor-netwerk om uw anonimiteit te behouden.

Tails heeft net een grote upgrade gekregen met de release van versie Tails 2.0!

Vorige week hebben we de release-kandidaat in handen gekregen en we konden niet wachten om het uit te proberen.

Tails 2.0 op uw apparaat installeren

Omdat 2.0 een nieuwe release is, moesten we helemaal opnieuw installeren. Dit is een vrij eenvoudig proces, maar het kan er verwarrend uitzien als u nieuw bent met het systeem.

De eerste stappen zijn nog steeds hetzelfde als eerdere versies van Tails. Afhankelijk van uw computermerk, moet u mogelijk tijdens het opstarten op een bepaalde toets drukken om Tails op te starten. In veel gevallen kunt u echter gewoon de Tails USB-stick aansluiten en uw computer opstarten. Selecteer eenvoudig om op te starten vanaf de USB-stick en Tails zal beginnen met laden.

Het eerste wat ons opviel aan Tails 2.0 is dat de camouflageoptie van Windows XP is verdwenen. In eerdere versies kon deze functie Tails op uw apparaat verbergen door het bureaublad er hetzelfde uit te laten zien als dat van Windows XP. Misschien was dit ooit nuttig om ongewenste aandacht in internetcafés te voorkomen, maar u zou waarschijnlijk vandaag meer aandacht krijgen voor het gebruik van Windows XP – XP is een vijftien jaar oud besturingssysteem! Bovendien bestaan ​​er nog steeds internetcafés?

Het ontwerp van Tails ziet er nu geweldig uit! De ontwikkelaars legden uit dat ze in de Classic-modus naar GNOME Shell zijn overgeschakeld. Het voelt meteen comfortabel aan en de vensters en menu’s werken intuïtief.

Tails is nu touchscreen-vriendelijk en doet dat zonder de ervaring op uw laptop of desktop in gevaar te brengen. U kunt een mooi overzicht krijgen van alle geopende vensters en werkruimten door uw aanwijzer naar de linkerbovenhoek te verplaatsen, wat een leuke touch is. Er is ook een toepassingsoverzicht, wat een geweldige functie is, maar helaas een beetje onhandig voelt wanneer je met een muis door de apps bladert.

Tails wordt geleverd met een virtueel toetsenbord voor touchscreen-apparaten (of toetsenbordgebruikers die willen voorkomen dat een keylogger op hun toetsenbord wordt geïnstalleerd).

Maar op de een of andere manier is het virtuele toetsenbord het enige dat lelijker werd in Tails 2.0.

staarten scherm scrabDe betegelde vensters van Tails 2.0

Verbinding maken met internet met Tails 2.0

Het kostte ons een paar seconden om het wifi-symbool te vinden, zodat we verbinding konden maken met internet. Om een ​​of andere reden is het een niveau diep in het menu opgeslagen, en we kunnen de logica hierachter niet zien. Wi-Fi moet gemakkelijk toegankelijk zijn. Afgezien van dat het enige tijd kost om het te vinden, werkt het proces goed. En we vinden het geweldig dat Tails de unieke identificatie van de netwerkkaart van uw computer (MAC-adres) willekeurig maakt, zodat u minder traceerbaar wordt wanneer u openbare wifi gebruikt.

E-mail en Tor Browsing

Een grote verandering is dat Tails nu wordt geleverd met Icedove als standaard e-mailclient. Icedove is gebaseerd op Mozilla’s Thunderbird en biedt een meer bevredigende gebruikerservaring dan Claws (de vorige e-mailclient), en ziet er ook beter uit.

De Tor-browser is niet zichtbaar gewijzigd, hoewel de changelog aangeeft dat de browser niet langer de optie biedt om gedownloade bestanden met een externe toepassing te openen. Dit is een beveiligingsfunctie die bedoeld is om u te beschermen tegen frauduleuze bestanden en virussen. Het wordt aanbevolen dat u de verbinding met internet verbreekt voordat u bestanden opent die zijn gedownload van onbekende bronnen. En als er iets leuks gebeurt, start u uw computer opnieuw op.

tor op staarten 2.0Tor gebruiken op Tails 2.0

Uw bestanden bewerken

Tails wordt geleverd met verschillende bewerkings- en kantoorhulpmiddelen. LibreOffice is de voorverpakte office-suite waarmee u .doc-bestanden kunt bewerken, die Windows gebruikt. Elk onderdeel van Tails is geoptimaliseerd om metadata te minimaliseren, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken dat u zichzelf per ongeluk onthult als u een anoniem document publiceert.

De beeldbewerkingssoftware is ook geweldig. Inkscape (vectorafbeeldingen) en Gimp (afbeeldingen) zijn goed genoeg om te overwegen ze te gebruiken op uw primaire besturingssysteem.

Een van de meest nuttige tools in Tails is ‘MAT’, de Metadata Anonymization Tool. U kunt elk bestandstype in MAT laden en het zal u alle metagegevens vertellen die aan het bestand zijn gekoppeld. Dit is een onmisbaar hulpmiddel voor journalisten, omdat metagegevens opgeslagen in foto’s vaak de onderwerpen van de bijgevoegde verhalen hebben geschaad, zoals John McAfee in 2012.

Tails 2.0-codering

De grootste kracht van Tails is altijd de sterke implementatie van PGP geweest. In de bovenste balk kunt u een klein notitieblokpictogram vinden dat, om redenen die we niet begrijpen, staat voor codering. Tekst kan worden bewerkt in een notitieblok met de naam Gedit. Een geweldige functie van Tails is de mogelijkheid om bestanden te kopiëren, coderen of ondertekenen met uw PGP-handtekening – allemaal door op een enkele knop te klikken. U kunt het resultaat vervolgens posten of verzenden waar u maar wilt.

Het is moeilijk om je voor te stellen dat iemand problemen heeft met het gebruik van PGP met zo’n hulpmiddel bij de hand.

pgp staartenPGP is eenvoudig met Tails 2.0

Tails 2.0 werkte goed voor ons, maar het is nog steeds slechts een release-kandidaat. Als u een volledig ondersteunde Tails-ervaring wilt, is het misschien het beste om de huidige versie (1.8) te downloaden. Tails zal automatisch upgraden naar versie 2.0 wanneer de volledige release klaar is.

Al met al krijgt Tails 2.0 een duim omhoog van ons!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map